Λύση για το κεντρικό Ξηρόμερο: Νέος αγωγός στο νέο ΕΣΠΑ.


Του Κωνσταντίνου Χονδρού.

Λύση για το κεντρικό Ξηρόμερο ο νέος αγωγός στο νέο ΕΣΠΑ όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία τονίζει πως ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έχουν γίνει ποτέ στο Δήμο Ξηρομέρου και θα επιλύσει τα προβλήματα ύδρευσης στο κεντρικό Ξηρόμερο, έχει ωριμάσει ο Δήμος. Τι αναφέρει ο Δήμαρχος Γιάννης Τριανταφυλλάκης.

Αναλυτικά το δημοσίευμα:
Για την κατασκευή ενός σημαντικού έργου έχει βάλει «πλώρη» ο Δήμος Ξηρομέρου, το οποίο πρόκειται να αναβαθμίσει την ζωή περίπου 3.500 κατοίκων του κεντρικού Ξηρομέρου, ενώ παράλληλα θα μειώσει ιδιαίτερα τα σημερινά κόστη που δαπανούνται για τη συντήρηση του δικτύου ύδρευσης, που είναι της δεκαετίας του 1950 και για την αποκατάσταση των συχνών βλαβών.
Το έργο ύδρευσης των Φυτειών ήδη έχει λάβει την έγκριση από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ξηρομέρου και διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί άμεσα στο πρώτο χρηματοδοτικό εργαλείο που θα «ανοίξει», με σκοπό να εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή του και να τεθεί σε τροχιά υλοποίησης.
Το έργο θα αφορά άμεσα οκτώ Κοινότητες του Δήμου, ενώ θα διαθέτει τις προϋποθέσεις που μεσομακροπρόθεσμα θα μπορεί να ωφελήσει και επιπλέον κοινότητες της περιοχής του Δήμου Ξηρομέρου!
Εξίσου σημαντικό στοιχείο είναι η νέα χάραξη του δικτύου σε πολλά σημεία, κάτι που αυτομάτως θα σημάνει την ευκολότερη πρόσβαση, την μεγαλύτερη ασφάλεια και επιτήρησή του, όπως επίσης και το μικρότερο κόστος παρέμβασης σε πιθανές βλάβες.
Ιδιαίτερη σημασία έχει το έργο κατασκευής του νέου δικτύου ύδρευσης των Φυτειών, καθώς πλέον οι κάτοικοι της περιοχής δεν θα υδροδοτούνται από σωλήνες αμιάντου και σιδεροσωλήνες, όπως γίνεται σήμερα.
Ο Δήμαρχος Ξηρομέρου Γιάννης Τριανταφυλλάκης μιλώντας στη «Σ» για τη σπουδαιότητα του έργου και το μέγεθός του, καθώς θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα που θα έχουν γίνει στο Ξηρόμερο, αν όχι το μεγαλύτερο, τόνισε:
«Ουσιαστικά αναφερόμαστε στην αντικατάσταση του κεντρικού αγωγού ύδρευσης του παλιού συνδέσμου Κοινοτήτων Ξηρομέρου, όπου υδροδοτεί όλη την ενδοχώρα του Ξηρομέρου. Πέραν δηλαδή των Φυτειών και των Παπαδατών υδροδοτεί κομμάτι της Μπαμπίνης, τη Μαχαιρά, την Χρυσοβίτσα, τον Προδρόμο, το Αγραμπέλο και τη Σκουρτού.
Αλλάζει με το έργο αυτό, ο παλιός αγωγός που είναι κατασκευασμένος περίπου την δεκαετία του 1950 και αντιλαμβάνεται κανείς πως έχει πολλαπλό κόστος συντήρησης. Θα αλλάξει η χάραξη σε κάποια σημεία στο νέο έργο, με σκοπό να γίνει ευκολότερη η πρόσβαση στο νέο αγωγό. Τα υλικά όλα θα είναι νέας γενιάς, οπότε και ο χρόνος «ζωής» τους θα είναι ιδιαίτερα αυξημένος, ενώ ταυτόχρονα θα μειωθούν οι ταχύτητες ροής και θα αυξηθεί η επάρκεια του αγωγού για να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες όλων των κοινοτήτων που προαναφέραμε.
Η χρηματοδότηση θα γίνει μέσω του νέου ΕΣΠΑ του ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας, εκτός κι αν υπάρξει τομεακό πρόγραμμα για την ύδρευση, που θα χρηματοδοτηθεί μέσω του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Γενικά όποιο πρόγραμμα βγει πρώτο για υδροδοτήσεις και συναφή έργα, θα φροντίσουμε να εντάξουμε άμεσα το έργο, το οποίο είναι συνολικά 21 χλμ και αφορά περίπου 3.500 άτομα, κατοίκους του κεντρικού Ξηρομέρου.
Το έργο αυτό είναι σημαντικό, διότι θα δώσει και μια άλλη προοπτική στην περιοχή, θα βοηθήσει πολύ στη μείωση του κόστους λειτουργίας των αντλιοστασίων, καθώς το έργο είναι μελετημένο βάσει της φυσικής ροής του νερού που αυτόματα σημαίνει πως δεν θα χρειάζεται να λειτουργούν τα αντλιοστάσια και έτσι θα επιτευχθεί και η οικονομία κλίμακας στη λειτουργία τους. Επιπλέον, υπάρχει ένας μεσομακροπρόθεσμος σχεδιασμός για να επιλυθούν προβλήματα και άλλων κοινοτήτων μέσα από αυτό το δίκτυο, μειώνοντας και το κόστος γεωτρήσεων και σε άλλες περιοχές.
Βασικό είναι η μείωση του κόστους συντήρησης του δικτύου, καθώς τώρα κάθε δύο ημέρες χρειάζεται να είμαστε σε κάποιο σημείο και να ασχολούμαστε με το πεπαλαιωμένο δίκτυο, καθώς οι ζημιές είναι πολλές.
Επίσης, η διακοπή της συνεχούς υδροδότησης δημιουργεί προβλήματα στην ποιότητα ζωής των κατοίκων, ενώ σε ένα σύγχρονο δίκτυο που οι παρεμβάσεις λόγω βλάβης θα είναι ελάχιστες θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής, ενώ ταυτόχρονα η αλλαγή της χάραξης του δικτύου θα μειώσει στο ελάχιστο τον χρόνο της αποκατάστασης μιας πιθανής ζημιάς. Αυτά σημαίνουν πως θα εξασφαλίσει αυτόματα την καλύτερη ασφάλεια του δικτύου, όπως επίσης και την καλύτερη επιτήρησή του, ενώ θα πάψουν να υπάρχουν σωλήνες αμιάντου και σιδεροσωλήνες, που μειώνουν την ποιότητα του νερού.
Όταν βγει η πρόσκληση του ΕΣΠΑ για τέτοιου είδους έργα θα έχουμε και την εκτίμηση έναρξης και ολοκλήρωσης του έργου. Ο Δήμος Ξηρομέρου είναι ήδη προετοιμασμένος σε κάθε επίπεδο, ώστε αμέσως με το που θα βγει η πρόσκληση να έχουμε όλες τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί άμεσα το έργο. Πιστεύω όμως πως σε δύο χρόνια θα έχει ήδη ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου».

2 σχόλια:

  1. Η σωστή προετοιμασία των υπηρεσίων του δήμου μας,
    για την ένταξη νέων τεχνικών έργων ζωτικής σημασίας και έργων που συμβαλλουν στην ανάπτυξη για την περιοχή μας,
    έχει η σωστή προετοιμασία και αδιαμφισβήτητο θετικό αποτέλεσμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η σωστή προετοιμασία των υπηρεσίων του δήμου μας,
    για την ένταξη νέων τεχνικών έργων ζωτικής σημασίας και έργων που συμβαλλουν στην ανάπτυξη για την περιοχή μας, έχει και αδιαμφισβήτητο θετικό αποτέλεσμα.
    Και όσο για το χρονίζον θέμα της ποιοτικής αναβάθμισης στην υδροδότηση της Κοινότητας Αρχοντοχωρίου
    οι υπηρεσίες του δήμου μας θα πρέπει να εξετάσουν όλες τις προτάσεις και την δυνατότητα ένταξης σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
    Ο ουσιαστικός και πολιτισμένος διάλογος είναι ο καλύτερος τρόπος για να λύνονται σωστά θέματα των Κοινοτήτων του δήμου μας.
    Καλημέρα !
    Σπύρος Ν. Γιαννέλης
    Αρχοντοχώρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.