Η μηχανή του χρόνου: Ο Μύτικας μέσα από λεπτομερή αεροφωτογραφία την δεκαετία του '70 (1976).


Μία καταπληκτική αεροφωτογραφία του Μύτικα την δεκαετία του '70 (1976) έφθασε στα χέρια μας. Μία φωτογραφία από έναν άλλο Μύτικα, πιο γραφικό και πιο όμορφο κατά την γνώμη μας, που προλάβαμε και τον ζήσαμε και παραμένει μέχρι και σήμερα ανεξίτηλος στις αναμνήσεις μας.
Με ελάχιστα σπίτια με χαμηλό ύψος, με μέτρο και αρμονία κατά μήκος της ακτής, με ατελείωτα ελεύθερα χωράφια στο εσωτερικό του, που τα διάσχιζαν μικροί αγροτικοί χωματόδρομοι, που μικροί τους περνάγαμε με τα ποδηλατά μας κάθε μέρα συνέχεια.
Με συνεχόμενες παραλίες περιμετρικά του οικισμού, με κατάλευκο χοντρό αγούλι, με ψιλή άμμο στο πυθμένα της θάλασσας να δημιουργεί γύρω γύρω ένα καταγάλανο βυθό και τους ντόποιους και τους τουρίστες να κάνουν μπάνιο σε όλο το χωριό.
Όλα αυτά άλλαξαν δραματικά όταν αρχίσαμε τα μπαζώματα των παραλιών και κατασκευάστηκε το λιμάνι του Μύτικα (αλιευτικό καταφύγιο) και η «επέκταση του αλιευτικού καταφυγίου» που σταμάτησε από το ΣτΕ. Η μορφολογία του παράκτιου μετώπου εντός του οικισμού σήμερα, σε τίποτα δεν θυμίζει το παρελθόν.
Για όσους δεν γνωρίζουν, η αρχική χωροθέτηση του λιμανιού ήταν να γίνει στον Βούλκο στη θέση ''Μαυρομπουλού'' λίγο έξω από το χωριό, όπου είναι φυσικό λιμάνι και δεν το πιάνουν οι καιροί, αλλά κατόπιν το σκεφτήκαμε λίγο «καλύτερα» και είπαμε να το κάνουμε στον κάτω Μύτικα, με αποτέλεσμα να καταστρέψουμε τις παραλίες που ήταν στο σημείο, να δημιουργήσουμε σε όλες τις ακτές του οικισμού διάβρωση σήμερα, να σπαταλήσουμε πολλαπλάσια χρήματα για την κατασκευή του λιμανιού απ' ότι αν το φτιάχναμε στον Βούλκο, που η κατασκευή του ήταν πολύ απλή και οικονομική, με τελικό αποτέλεσμα να κάνουμε να αποκτήσουμε ολοκληρωμένο λιμάνι στον Μύτικα πάνω από 20 χρόνια, μέχρι να αποφασίσουμε προς τα που θα είναι η λιμενολεκάνη και προς τα που ο κυματοθραύστης, με κάποια εποχή να έχουμε κυματοθραύστη εντός της λιμενολεκάνης(!!!) και ντόκο απ' έξω(!!!), με την μπούκα του λιμανιού να είναι προς τα εκεί που συνήθως φυσάει(!!!), μπαίνοντας το κύμα μέσα και να έχουμε και την μόνιμη όχληση μέσα στο χωριό μας.
Στη θέση «Μαυρομπουλού» αργότερα, χωροθετήθηκε μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας και σταμάτησαν να έρχονται και στον Βούλκο οι πολλοί επισκέπτες που έκαναν λασπόλουτρα στη περιοχή τον Σεπτέμβριο, έδιναν ζωή στον Μύτικα σε μια περίοδο που είχαν φύγει οι τουρίστες του καλοκαιριού και άφηναν χρήματα στο χωριό μας.
Την συγκεκριμένη παντελώς λαθεμένη χωροθέτηση του σημερινού αλιευτικού καταφυγίου Μύτικα, την επισήμανε αναφέροντας και συγκεκριμένα στοιχεία και ο εξειδικευμένος Τεχνικός Σύμβουλος που βρέθηκε στο Μύτικα, για τις μελέτες τους Λιμενικού Ταμείου και ο άνθρωπος δεν έχει καμία σχέση με την περιοχή.
Κατόπιν, με περισσότερη εμπειρία από τις «πετυχημένες» επιλογές μας και χωροθετήσεις, πήγαμε και ξεκινήσαμε να φτιάξουμε στο ίδιο σημείο παραδίπλα, παράνομο τουριστικό αγκυροβόλιο δηλωμένο ψευδώς ως «επέκταση αλιευτικού καταφυγίου», καταστρέφοντας και τις υπόλοιπες παραλίες, δηλαδή απάτη κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς αδειοδοτήσεις και με ψευδείς βεβαιώσεις και ήρθε το ΣτΕ και το έβγαλε φυσιολογικά παράνομο, με αποτέλεσμα να υπάρχει εκεί σήμερα ένα βουλιαγμένο λιμάνι αξίας εκατομμυρίων ευρώ στο πάτο της θάλασσας, κανένας από τους υπεύθυνους να μην έχει τιμωρηθεί γι αυτό και να κομπάζουν και να κουνάνε και το δάχτυλο από πάνω.
Λάθη, λάθη, λάθη.... δυστυχώς....
Όποιος θέλει να την δει στην πολύ καλή ανάλυση που την έχουμε, έχοντας την δυνατότητα να ζουμάρει και να δει την παραμικρή λεπτομέρεια, μπορεί να πάει εδώ.

3 σχόλια:

  1. Κατα την σεβαστη αποψη των επισκεπτων τα διορωφα σπιτια δεν θα πρεπει να υπηρχαν κατα το μηκος εισοδου εως το τελος του μυτικα επανω στην θαλασσα.
    Ειναι ασχημο και καταστροφικο για την αναπτυξη της περιοχης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το λιμάνι του Μύτικα, πονεμένη ιστορία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τουριστικο μερος εφαμιλλο αλλων τουριστικων περιοχων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.