Το χρόνιο αίτημα των κατοίκων του Αρχοντοχωρίου, για Αποκατάσταση-Αναστήλωση του υπό κατάρρευση Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής, οδεύει προς λύση;


Πηγή: Σελίδα Facebook
''ΦΙΛΟΙ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΑΛΥΖΙΑΣ''.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ: Το χρόνιο αίτημα των κατοίκων του Αρχοντοχωρίου, για Αποκατάσταση-Αναστήλωση του υπό κατάρρευση Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής, οδεύει προς λύση;

Ολοκληρώθηκε, ύστερα από ανάθεση του Δήμου Ξηρομέρου σε Αρχιτέκτων Μηχανικό-Αναστηλώτρια, η μελέτη που αφορά τη Συντήρηση και Αποκατάσταση του Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής Αρχοντοχωρίου. Η –νέα- Μελέτη έχει κατατεθεί στη Δ/νση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (αριθμός πρωτ. 509186/19-10-22) και έχει σταλεί στην ΛΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Ν. Αιτ/νίας και Λευκάδας.
Η Αρχιτεκτονική και Στατική Μελέτη Αποκατάστασης του Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής θα αξιολογηθεί πρώτον, από μηχανικό της αναστηλωτικής υπηρεσίας του ΥΠ.ΠΟ.Α και δεύτερον, από τη διευθύντρια της ΛΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Ν. Αιτ/νίας και Λευκάδας, κα Ολυμπία Βικάτου, με σκοπό την προώθησή της στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο (ΚΑΣ) για την τελική της αξιολόγηση.
Μαζί με τη νέα μελέτη (αποτύπωση, παθολογία, εξωτερική διαρρύθμιση του περιβάλλοντος χώρου….) θα κατατεθεί προς αξιολόγηση και έγκριση και η Υπομελέτη, που αφορά τη Συντήρηση και Αποκατάσταση των εσωτερικών και εξωτερικών τοιχογραφιών του ναού.
Περιμένουμε τη θετική απόφαση-αξιολόγηση της Διευθύντριας της ΛΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αιτ/νίας και Λευκάδας, της Διεύθυνσης Βυζαντινών αρχαιοτήτων του ΥΠ.ΠΟ.Α, αλλά και -εν συνεχεία- τη σύμφωνη γνώμη του ΚΑΣ (β΄ αξιολόγηση), δηλαδή την έγκριση των δύο μελετών (αρχιτεκτονική και στατική μελέτη αποκατάστασης του ναού και συντήρηση και αποκατάσταση των τοιχογραφιών του Ι.Ν. της Ζωοδόχου Πηγής Αρχοντοχωρίου).
Βέβαια από την έγκριση της μελέτης και υπομελέτης από το ΚΑΣ, μέχρι και την προώθησή της από το Δήμο, σε πρόγραμμα χρηματοδότησης και συγχρηματοδότησης, καθώς και την υλοποίηση του τεχνικού έργου, ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος….
Ως διαδικτυακή ομάδα, «Φίλοι Μνημείων Αλυζίας», επιθυμούμε η νέα μελέτη να είναι και η τελευταία (…) Επίσης, περιμένουμε να ενταθεί το υπάρχον αθόρυβο και δημιουργικό ενδιαφέρον των αρμοδίων υπηρεσιών του Δήμου και του ΥΠ.ΠΟ.Α.
Τέλος, ευελπιστούμε να βρεθούν το γρηγορότερο τα αναγκαία χρηματοδοτικά προγράμματα στο Υπουργείο, την Περιφέρεια (ΕΣΠΑ, Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, τακτικός προϋπολογισμός), τη ΛΣΤ Εφορεία (τακτικό προϋπολογισμό), το Δήμο, τη Μητρόπολη (τακτικό προϋπολογισμό)… κ.ά. και να υλοποιηθεί το γρηγορότερο το αίτημα των Αρχοντοχωριτών για «στερέωση και αποκατάσταση-αναστήλωση του υπό κατάρρευση θρησκευτικού μνημείου».

Εν κατακλείδι.
Το ιστορικό και θρησκευτικό αυτό μνημείο, που αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά της κοινότητας Αρχοντοχωρίου πρέπει να διασωθεί-αναστηλωθεί και συντηρηθεί πριν καταρρεύσει.
«Οι καιροί ου μενετοί»!

2 σχόλια:

  1. Τίποτα δέν είναι ακατόρθωτο ή δύσκολο και για κάθε χρονίζον θέμα των κοινοτήτων του δήμου μας.
    Και << Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός >>

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η δημοκρατική συλλογική προσπάθεια των τοπικών μας θεσμοθετημένων φορέων, για σωστή και καλύτερη χωροθέτηση της ΠΟΑΥ Εχινάδων Νήσων κ' Αιτωλ/νίας,
    για πολύπλευρη και ισόρροπη ανάπτυξη για την παραλιακή μας περιφέρεια,
    περιλαμβάνει το λογικό αιτημα της τοπικής μας κοινωνίας και την παραλία της Κοινότητας Αρχοντοχωρίου, με τις πεντακάθαρες ακρογιαλιές της και μήκους ακτογραμμής επτά χιλιομέτρων, είναι κατα την άποψή μου, ότι πιό λογικό, το εν λόγω αίτημα της τοπικής μας κοινωνίας.
    Και άν ενδεχομένως υπάρχουν στο θέμα αυτό διαφορετικές απόψεις απο τοπικούς πολιτικούς μας εκπροσώπους,
    κάθε άποψη είναι σεβαστή και η ίδια η πραγματικότητα επιβεβαιώνει , τις σωστές απόψεις ή μή σωστές απόψεις, για τα σημαντικά θέματα που απασχολούν την τοπική μας κοινωνία.
    Χρόνια Πολλά-Καλή Χρονιά !
    Σπύρος Ν. Γιαννέλης
    Αρχοντοχώρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.