Η ευτυχία της απλότητας.


Του Παναγιώτη Ηλ. Χολή.
Πρόεδρος της ΠΑΝ.ΣΥ.
Πηγή άρθρου: Σελίδα Facebook.

Στην εποχή που ζούμε, με τις περισσότερες ανέσεις, επιλογές και δυνατότητες να περνάμε τις γιορτές, ειδικά της Χριστιανοσύνης και τις Πρωτοχρονιάς, σε διάφορα μέρη της επιλογής μας ακόμα και στο εξωτερικό, γνωρίζοντας και απολαμβάνοντας τους εκεί τρόπους εορτασμού των γιορτών, ίσως οδηγούμαστε πολλές φορές, κατ' επιλογή, να ξεχνάμε την απλότητα αυτών των γιορτών που μας προσφέρει η γενέτειρα πόλη ή το χωριό μας.
Δεν θα πω ότι υποτιμούμε τα Χριστούγεννα στο χωριό ή την φτωχική κατά μία έννοια γειτονιά μας και τις ελάχιστες δυνατότητες πολυτέλειας και επιλογών διασκέδασης που θα βρούμε εκεί. Θα πω απλά ότι οι εποχές άλλαξαν και αλλάζουν με ταχύτατο ρυθμό και τα γούστα, οι ανάγκες και οι προτεραιότητες μας, δυστυχώς στους περισσότερους δεν συμπεριλαμβάνουν τη γενέτειρα.
Θα προσπαθήσω όμως να θυμίσω κάποιες εικόνες εορτασμού αυτών των γιορτών, με βασικό κορμό την απλότητα, την αδελφοσύνη ,την καλή γειτονία, την αλληλο-εξυπηρέτηση, την αγνή αγάπη και την οικογενειακή θαλπωρή.
Παραμονές Χριστουγέννων και όπως είναι φυσικό σε όλα σχεδόν τα σπίτια γίνονται οι προετοιμασίες για τη μεγάλη γιορτή των Χριστουγέννων. Προετοιμασία με την παρασκευή των απαιτούμενων γλυκών, κουραμπιέδες, μελομακάρονα, ως έθιμο, αλλά και άλλα γλυκίσματα.
Στολισμός του σπιτιού με το δέντρο, γιρλάντες, λαμπιόνια, αγγελάκια, αστεράκια στα παράθυρα, ζεστό στρώσιμο του καθιστικού που βρίσκεται το τζάκι.
Το Χριστόψωμο θα προετοιμαστεί, από τους γνωρίζοντες την διαδικασία παρασκευής του, με το σχήμα Σταυρού στο κέντρο του ψωμιού και την ανάλογη διακόσμηση με καρύδι, αμύγδαλα και σουσάμι.
Απαραίτητη η προμήθεια του χοιρινού κρέατος, κοτόπουλου, υλικά για σπληνάντερο, διάφορα λαχανικά για τις σαλάτες, φρέσκο ντόπιο τυράκι, μπόλικα ξύλα για το τζάκι, μεράκι, αγάπη και καλή καρδιά.
Ανήμερα των Χριστουγέννων πρωινό εκκλησίασμα στην εκκλησία του χωριού, ακούγοντας τις υπέροχες ψαλμωδίες του Ιερέα και των ιεροψαλτών και ανταλλάσσοντας στο τέλος πραγματικές και εγκάρδιες ευχές, με τους αγαπητούς συγχωριανούς και φίλους.
Ένας πρωινός καφές στο μικρό καφενείο του χωριού με τους ηλικιωμένους θαμώνες του, είναι η ωραιότερη στιγμή της ημέρας, με χαλαρή κουβεντούλα γενικών θεμάτων.
Επιστροφή στο σπίτι για να ανάψουμε το τζάκι για να ψηθεί το σπληνάντερο και όταν τα κάρβουνα ανάψουν για τα καλά, η πρώτη σούβλα παίρνει τη θέση της. Στο τραπέζι σερβίρεται ο πρώτος μεζές της ημέρας, με συνοδεία φρέσκου τυριού και σπιτικό κρασάκι.
Η οικογένεια ή η παρέα απολαμβάνει το πεντανόστιμο μεζέ, ενώ ξεκινάει και το μαγείρεμα της στρουμπουλής κοτούλας, που θα γίνει μια πεντανόστιμη σουπίτσα για το μεσημεριανό τραπέζι.
Αυτό το κυρίως φαγητό, μπορεί θα συνοδευτεί με Ξηρομερίτικο κοντοσούβλι ή μπριζόλες, ανάλογα τα γούστα του στομαχιού. Το νέο κρασί, που μόλις ανοίχτηκε το πρώτο βαρέλι, είναι κοκκινέλι και μυρίζει σταφύλι αγαλιάζοντας τον ουρανίσκο, όπως απεφάνθη ο Δήμαρχος μας που έτυχε να δοκιμάσει.
Για την εκτίμηση της καλής γειτονίας και φιλίας, αυτό το κρασάκι προσφέρονταν και στη γειτονιά σε όσους έτυχε να μην έχουν σπιτικό δικό τους κρασί.
Απογευματάκι η επίσκεψη στο χώρο "κατοικίας" των δικών μας ανθρώπων που έφυγαν απαραίτητη, για το καντηλάκι, ευχές και μικρή κουβεντούλα απόρροια της μεγάλης απώλειας.
Τέλος η μέρα θα κλείσει για καφεδάκι και βόλτα στην παραλία, συνάντηση με καλούς και εκλεκτούς φίλους,συζήτηση και επιστροφή στο σπίτι.
Νύχτωσε, το στομάχι γουργουρίζει πάλι αλλά η λύση έτοιμη. Τα κάρβουνα στο τζάκι μας περιμένουν για να ψήσουμε το κοντοσούβλι μας, μια, δύο, τρεις σούβλες ανάλογα την παρέα που θα αποτελείται από την οικογένεια ή και καλεσμένους γειτόνους και συγγενείς. Μεζές κρασάκι, κουβεντούλα, η ώρα πήγε μία και τα μάτια της παρέας κλείνουν, αλλά όμως λάμπουν από χαρά και ευτυχία.
Τόσο απλά, τόσο όμορφα, τόσο λιτά, όπως πρέπει να είναι η πραγματική ευτυχία... και η πραγματική ευτυχία βρίσκεται στα απλά και ταπεινά.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ με πραγματική αγάπη και ΠΑΝΤΟΤΙΝΗ ΕΥΤΥΧΙΑ.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.