Διαδικτυακή εκδήλωση με τον Δημοσιογράφο Σταύρο Μαλιχούδη. Λόμπι Ιχθυοκαλλιέργειας - Μια περιβαλλοντική καταστροφή στην Αιτωλοακαρνανία.



Ο κλάδος της αλιείας τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει ολοένα και μεγαλύτερα προβλήματα από την υπεραλίευση και τη μόλυνση των θαλασσών.
Σε μελέτη της Greenpeace, τα 3/4 των ιχθυαποθεμάτων διεθνώς είτε είναι υπεραλιευμένα, είτε αντιμετωπίζουν άμεση απειλή, είτε βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης, είτε έχουν ήδη εξαφανιστεί.
Την απάντηση στην αυξανόμενη κατανάλωση αλιευτικών προϊόντων (η Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας υπολογίζει πως το 2030 θα καταναλώνουμε 21,5 κιλά έκαστος σε σύγκριση με τα μόλις 9 κιλά κατά άτομο το 1961), φέρεται να δίνει ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας, που επιδοτείται για αυτό τον σκοπό με σημαντικά κονδύλια.
Πώς αναπτύσσεται όμως στη χώρα μας;
Στις ακτές της δυτικής Αιτωλοακαρνανίας οι πρώτες ιχθυοκαλλιέργειες εμφανίστηκαν τη δεκαετία του ‘80. Η παραγωγή αντιστοιχεί σε περίπου 35% της εθνικής παραγωγής, που στο σύνολό της φέρνει την Ελλάδα στην πρώτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.
Οι μονάδες πρόσφεραν για δεκαετίες μια από τις ελάχιστες επαγγελματικές διόδους για έναν τόπο που παραδοσιακά αφέθηκε στη μοίρα του. Αλλά, η έρευνα του Solomon αποκαλύπτει πως αυτό συνέβη με σημαντικό περιβαλλοντικό κόστος.
Με την υπογραφή του κράτους, υπάρχει κίνδυνος η περιβαλλοντική καταστροφή να διευρυνθεί και να καταστεί μόνιμη με αθεράπευτες συνέπειες, καθώς στις ιχθυοκαλλιέργειες δεν παραχωρείται απλώς έως και 22 φορές περισσότερη έκταση, αλλά και το δικαίωμα να ελέγχουν οι ίδιες τον εαυτό τους.
O δημοσιογράφος του Solomon, Σταύρος Μαλιχούδης, σε μια συζήτηση με την Αριστέα Πρωτονοταρίου για τις ιχθυοκαλλιέργειες στην Δυτική Ελλάδα και τις παρατυπίες απέναντι στη νομοθεσία και το περιβάλλον, που θέτουν σε κίνδυνο κάθε ελπίδα για ένα βιώσιμο μέλλον.

Εγγραφείτε για τη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου, στις 18:00.

*Η εκδήλωση θα μαγνητοσκοπηθεί.
* Στο πλαίσιο της διεθνούς εκστρατείας "Our Food. Our Future", το Solomon διοργανώνει τις διαδικτυακές συζητήσεις «Το φαγητό που τρώμε» επιχειρώντας να συμβάλλει στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο καταναλώνουμε και πώς τα συστήματα διατροφής σχετίζονται με φαινόμενα όπως η μετανάστευση και η οικολογική καταστροφή.

1 σχόλιο:

  1. ακριβως
    οι ιδιοι θα ελαγχουν τον εαυτο τους
    στο φορεα διαχειρισης ειναι μονο οι εταιρειες ιχθυοκαλλιεργιας
    ειναι αυτο δημοκρατια και διαφανεια
    λενε οτι σεβονται τον τοπο που αναπτυσονται επιχειρηματικα
    δεν θα επρεπε στο φορεα διαχειρισης της ΠΟΑΥ να ειναι μεσα και η τοπικη αυτοδιοικηση το ελαχιστο???
    Ο Δημος και η Περιφερεια
    Δεν υα επρεπε να ηταν το ΤΕΕ Αιτνιας????

    Σκανδαλο ολκης
    ΠΟΑΥ κρατος εν κρατει

    Ξυπνηστε ολοι γιατι θα τραβατε τα μαλλια σας οταν γινουν αυτα και θα διαπιστωσετε οτι ο τοπος σας ξεπουληθηκε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.