Ποιό είναι το όνειρό σου Ξηρομερίτη;


Γράφει ο Νίκος Ζαρκαδούλας.

Αγαπητέ Δραγαμεστινέ,
Ομολογώ ότι σας οφείλω χάρη για την ευκαιρία που μου δίνετε να εκθέσω - ακόμα μια φορά – «λίγες» σκέψεις για την οργανωμένη επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών στις ακτές της Αιτ/νίας από τον Αστακό ως το Μύτικα.
Αφορμή για αυτό το «Οὐ πολλοῦ δέω χάριν ἔχειν, ὦ βουλή, τῷ κατηγόρῳ…» μου έδωσε η ανάρτησή σας σε τοπικά μπλογκ (εδώ και εδώ), όπου αρθρογραφήσατε υπέρ της ΠΟΑΥ και τα σχόλια που ακολούθησαν.
Δεν αισθάνομαι αδύναμος  -κατηγορούμενος (του Λυσία), αλλά μάλλον αδικημένος και αγανακτισμένος πολίτης, που νιώθει ότι βάλλεται από την σαπίλα και την διαφθορά και που διεκδικεί ορθολογισμό, διάλογο και συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων που μας αφορούν.
Καταρχήν θα συμπαραταχθώ με το ανώνυμο σχόλιο για μια σειρά σφαλμάτων λογικής (fallacies) του άρθρου σας, όπως: α) τίθεται το ψευτοδίλημμα (False Dillema) ότι η μόνη παραγωγική διέξοδος είναι η ΠΟΑΥ, χωρίς να εξετάζονται οι παράμετροι αυτής, β) καθίσταται η επιτροπή και οι υποστηρικτές της αντίθετης άποψης ως αχυράνθρωποι (straw men fallacy), αφού κατατάσσονται σε ψευτοαριστερούς ή δεξιούς αεριτζήδες, γ) «επιτίθεται» στο άτομο ευκαιριακά (Circumstancial Ad-Hominen), αφού φέρει τους «Αθηναίους» να πράττουν, γιατί θέλουν τους συντοπίτες τους υπηρέτες και γκαρσόνια, δ) δείχνει προκατάληψη με γενίκευση (biased generalisation), υπονοώντας ότι οικολογία και βιώσιμη ανάπτυξη δεν συνυπάρχουν, κλπ. κλπ.
Μια δεύτερη ανάγνωση ίσως εντοπίσει περισσότερα σφάλματα, όμως το ζήτημα δεν είναι η ακαδημαϊκή ανάλυση λογικής ενός άρθρου που θα καταστεί δυσνόητη για τον αναγνώστη, αλλά η ουσία σε μια σειρά θεμάτων που θίγετε:

Οικονομία.
Θα συμφωνήσω μαζί σας ότι το πρόβλημα της παραγωγικότητας και των θέσεων εργασίας συνδέεται με την μείωση του πληθυσμού. Όμως μια σειρά - ρητορικών - ερωτημάτων ίσως θα μας κάνει να ξανασκεφτούμε ότι χρειάζεται άλλου είδους προσέγγιση και όχι ότι μας σερβίρουν ως ΠΟΑΥ:
Πως θα μπορούσε κάποιος να εξηγήσει ότι οι ιχθυοκαλλιέργειες βρίσκονται στην περιοχή για πάνω από τριάντα χρόνια και οι νέοι προτίμησαν να φύγουν, να γίνουν εργάτες ή γκαρσόνια, παρά να μείνουν στον τόπο τους;
Πως κρίνετε το γεγονός ότι ενώ οι εταιρείες διαλαλούν ότι 20-25% της παραγωγής ψαριών της χώρας προέρχεται ήδη από αυτή την περιοχή η ίδια παρουσιάζει τεράστιο οικονομικό και δημογραφικό πρόβλημα;
Πόσοι από τους ήδη υπάρχοντες εργαζομένους έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν, να πάνε διακοπές, να πληρώσουν τις σπουδές των παιδιών τους, να χτίσουν σπίτι, να απολαύσουν αγαθά που είναι αυτονόητα σε όλον το δυτικό κόσμο;
Και ακόμα: γιατί μετά από τόσα χρόνια δεν δημιουργήθηκαν αλλά επαγγέλματα γύρω από την ιχθυοκαλλιέργεια όπως γινόταν για παράδειγμα με τον καπνό;
Σε ποιο άλλο μέρος της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένων και των Βαλκανίων έχει η μερίδα φαγητού 5-6 ευρώ; Δεχόμενοι την επιβολή μιας «μονοκαλλιέργειας» στην περιοχή, θα μπορούν οι απολαβές του εργατικού δυναμικού να στηρίξουν άλλες δραστηριότητες μιας υγιούς οικονομίας όπως εμπορικά καταστήματα, δικηγόροι, γιατροί, οικοδόμοι κλπ.;
Γιατί η αξία των σπιτιών και των οικοπέδων στο Ξηρόμερο είναι εξαιρετικά χαμηλή σε σύγκριση με τους όμορους παραθαλάσσιους δήμους και γιατί δεν υπάρχει ζήτηση;
Σε μια απλή περιήγηση στους ιστότοπους με αγοραπωλησίες σπιτιών θα δείτε τον αριθμό και την αξία των περιουσιών, π.χ. σε Ιθάκη, Μεγανήσι, Πάλαιρο, Ναύπακτο, Αστακό και Μύτικα και θα καταλάβετε γιατί μιλάω.
Συμπέρασμα; Η αποκλειστική απασχόληση στα ψάρια και μόνο δεν αρκεί ούτε για τα προς το ζην και οι κάτοικοι δεν θα τα προτιμούσαν αν είχαν διέξοδο. Τυχόν διπλασιασμός της παραγωγής - χρησιμοποιώντας όλη την ακτή - θα καταστήσει την περιοχή ένα τεράστιο ψαροχώρι, με βρώμικες ακτές, με μεγαλύτερη φτωχοποίηση και χωρίς διέξοδο. Οι εταιρείες θα αναγκαστούν να φέρουν μετανάστες για φτηνά εργατικά χέρια, που δεν θα βρίσκουν, κάτι το οποίο ήδη προγραμματίζουν.

Τουρισμός.
Γιατί προεξοφλείτε ότι οι κάτοικοι θα αντιδράσουν αρνητικά στην δημιουργία μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων και αναφέρετε το παράδειγμα του Μαραθιά;
Γιατί θεωρείτε ότι τουρισμός σημαίνει μόνο μεγάλες μονάδες; Ο όποιου είδους τουρισμός προϋποθέτει (μεταξύ άλλων) χωροταξικά εχέγγυα και σχεδιασμό, που η συγκεκριμένη ΠΟΑΥ προκαταβάλει και επομένως εμποδίζει.
Να πω την αλήθεια, πίστευα - όπως και εσείς - ότι το Ξηρόμερο δεν μπορεί να γίνει τουριστικός προορισμός και ότι εμείς, οι «βολεμένοι Αθηναίοι» - δηλαδή τα παιδιά και τα εγγόνια του Ξηρομέρου - θα γυρνούσαμε στο σπίτι μας στις διακοπές και στα γεράματά μας. Σήμερα μετά από 18 χρόνια στο εξωτερικό και έχοντας ταξιδέψει από άκρη σε άκρη στην Ευρώπη, θα διαφωνήσω κατηγορηματικά.
Για τον πρωτο-επισκεπτόμενο ο τόπος σου κόβει την ανάσα! Έχει εξαιρετικές ομοιότητες με την Κροατία (αφού το Ιόνιο είναι συνέχεια των Δαλματικών ακτών) και είναι θέμα σχεδιασμού και στόχων. Όταν όμως μείνεις δυο βράδια αντιλαμβάνεσαι την ένδεια από πλευράς υποδομών, εγκατάλειψης, καθαριότητας, και πραγματικής οργάνωσης.
Διαπιστώνεις έτσι ότι είναι θέμα δημιουργίας πρόσβασης σε κεντρικούς άξονες και αεροδρόμια, διαφήμισης, τουριστικών υποδομών, διατήρησης καθαρού αστικού περιβάλλοντος και θάλασσας, κλπ.
Ποτέ δεν θα έλθει τουριστική ανάπτυξη όσο δεν δουλεύουμε για αυτήν, χωρίς τις κατάλληλες παρεμβάσεις. Ποια ήταν ως σήμερα τα βήματα και οι ενέργειες της τοπικής και κεντρικής διοίκησης σε αυτό τον προσανατολισμό; Κανένα!!!
Κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι διατείνονται ότι ο Δήμος είναι αγροτοκτηνοτροφικός μόνο, χωρίς τουριστικές δυνατότητες. Όμως ακόμα και αυτή η αγροτοκτηνοτροφία παραμένει όπως ήταν πριν πενήντα χρόνια, όπως ακριβώς την ασκούσε ο πατέρας μου, χωρίς εκπαίδευση, χωρίς καθοδήγηση ανάπτυξης και με την ίδια ακριβώς εκμετάλλευση. Κάτι που σημαίνει ότι ούτε και αυτός ο παραγωγικός τομέας έχει βοηθηθεί και αναπτυχτεί.
Δεν χρειάζεται συμπέρασμα εδώ: Εξ όσων γνωρίζω η παρούσα δημοτική αρχή εκπονεί για πρώτη φορά στρατηγικό σχεδιασμό και μελέτη για τον τουρισμό, που θα πέσει στο κενό αν χωροθετηθούν πρώτα οι περιοχές ιχθυοκαλλιέργειας.

Βιομηχανική περιοχή.
Ένα πρόσφατο δημοσίευμα (εδώ) του συμπολίτη μας κ. Πάνου Χολή προξένησε εντύπωση, καθώς έδειχνε χάρτη με τα εδάφη που αναμένεται να δεσμευτούν από την εν λόγω ΠΟΑΥ. Με μια προσεκτικότερη ματιά θα διαπιστώσει κανείς ότι τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Η επόμενη εικόνα δείχνει ότι πολίτες και πολιτεία έχουν ήδη άποδεχτεί το νότιο τμήμα των ακτών ως βιομηχανική ζώνη.
Έχουν καμφθεί οι οικολογικές ευαισθησίες, τις οποίες θεωρείτε εμπόδιο στην ανάπτυξη, και οι εκβολές του Αχελώου έχουν δοθεί βορά στις ευημερία των αριθμών (βλ. αύξηση εξαγωγών προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειες), χωρίς τον παραμικρό έλεγχο.
Και δεν είναι μόνο η ανάπτυξη μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας που βρίσκονται ήδη στην περιοχή: έχει προηγηθεί η δημιουργία του λιμανιού στο Πλατυγιάλι. Τριανταπέντε χρόνια μετά την κατασκευή του παραμένει στα αζήτητα και έτσι εκ του αποτελέσματος θα συμφωνήσετε ότι, ακόμα και αν δεν πρόκειται για κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, είναι ένα φιάσκο ανοργανωσιάς, αφού δεν υπήρχε πλάνο και σκοπός ή ποτέ δεν επετεύχθη.
Το συμπέρασμα: οι νότιες ακτές του Δήμου είναι, για πολλά τώρα χρόνια, βιομηχανική ζώνη με μηδαμινά οφέλη για τον Δήμο και την πολιτεία. Η δημιουργία της εν λόγω ΠΟΑΥ απλά θα συμβάλλει στο να χαρακτηριστεί και το βόρειο τμήμα βιομηχανική ζώνη.
Και ερωτώ εσένα τον Ξηρομερίτη, είναι αυτό το όνειρό σου;

Εικόνα 1: Η σκιαγραφήσεις δείχνουν περιοχές των ακτών της Αιτ/νίας που προορίζονται για Ιχθυοκαλλιέργειες. Δεν πρόκειται για ακριβής αποτύπωση αλλά για εκτίμηση με βάση τις υπάρχουσες και μελλοντικές μονάδες.

Γιατί η συγκεκριμένη ΠΟΑΥ είναι άδικη και παράνομη;
ΠΟΑΥ σημαίνει: Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών. Αλήθεια πως ορίζετε και αντιλαμβάνεστε τον όρο «Οργανωμένη»; Δεν φαντάζεστε «τακτοποίηση», «συγκέντρωση», «σχεδιασμό», «μελέτη», «νόμιμη διευθέτηση», «διόρθωση αστοχιών του παρελθόντος»;
Μια ματιά στον επόμενο χάρτη που προέρχεται από τον δική τους μελέτη, δείχνει ότι πρόκειται για ΠΑΑΥ: Περιοχές Άναρχης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών. Δεν σας θυμίσει η εικόνα απόβαση αποίκων κατακτητών σε ακτές ιθαγενών;
Και εμείς, οι «ιθαγενείς», οι ψευτοαριστεροί και οι αεριτζήδες δεξιοί, λέμε: εντάξει ρε παιδιά μείνετε τουλάχιστον στο νότιο τμήμα, επιτρέψτε μας να ονειρευόμαστε. Ξέρεις ποια ήταν η απάντηση; Η ίδια με αυτή των αρχαίων Αθηναίων στους κατοίκους της Μήλου πριν τους σφάξουν: Κανένας συμβιβασμός, η παραδίνεστε άνευ όρων ή θα σας «σφάξουμε»!

Εικόνα 2: Οι 10 παραγωγικές ζώνες όπως ορίζονται στην προτεινόμενη ΠΟΑΥ Εχινάδων Νήσων & Αιτ/νίας.

Θα γράφαμε βιβλίο για το θέμα αλλά θα περιοριστώ να πω ενδεικτικά ότι η εν λόγω ΠΟΑΥ είναι παράνομη και πιθανότατα προϊόν διαφθοράς για τους εξής λόγους:
  • Ο αρχικός χωροτάκτης (2011) που ορίστηκε από το κράτος, δραστηριοποιούνταν (και εξακολουθεί ως σήμερα) στον ιδιωτικό τομέα έχοντας άμεση σχέση με την χρηματοδότηση των εταιρειών, ενώ παράλληλα ήταν πρόεδρος φορέα διαχείρισης θαλασσίων οικοσυστημάτων.
  • Δεν προηγήθηκε γενικός χωροταξικός σχεδιασμός και οι εταιρείες όπως στο φαρ-ουέστ αρπάζουν τις περιοχές που είχαν ήδη εγκατασταθεί παράνομα.
  • Οι περιβαλλοντολογικές μελέτες έγιναν με ελλιπή στοιχεία σχετικά, με τις δειγματοληψίες και γεννά τεράστια ερωτηματικά πως δημόσιοι υπάλληλοι προχώρησαν σε σχετικές υπογραφές των ΣΠΜΕ. Απο όσο γνωρίζουμε δεν έγινε έλεγχος αν τηρούν τις περιβαλλοντολογικές προδιαγραφές… και κανένας δεν έπραξε πραγματικές δειγματοληψίες για την μόλυνση των υδάτων.
  • Το λόμπι των ιχθυοκαλλιεργειών δεν ήρθε σε διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, αλλά ακολουθεί μια τακτική αποικιοκρατίας προσφέροντας μικρο-δώρα και σπέρνοντας διχαστικό λόγο.
  • Οι επιτροπή και οι πολίτες δεν βρήκαν ως σήμερα το λόγο που θα έπρεπε στα μέσα ενημέρωσης, παρότι διαμαρτύρονται διαρκώς για περισσότερα από δυο χρόνια.
  • Σας προκαλώ να κάνετε αναζήτηση στο Google την φράση “ΠΟΑΥ Εχινάδων” για να δείτε πόσες εγγραφές υπάρχουν και που ποτέ δεν βρήκαν φωνή (πλην λίγων εξαιρέσεων, π.χ. Documento παλαιότερα, και πρόσφατα Solomon και Εφημερίδα των Συντακτών). Ειδικά στο νομό μας πολλά μέσα είναι ελεγχόμενα κατά τα φαινόμενα.
  • Οι εκλεγμένοι βουλευτές του νομού (πλην του κ. Παπαναστάση) σιωπούν στο ζήτημα και παραμένουν αμέτοχοι σε κάθε διάλογο. Πρωτόγνωρο για Δημοκρατία!
  • Οι εταιρείες έλαβαν επιδοτήσεις από τη ΕΕ έως σήμερα, ενώ έχουν προβεί σε καταπατήσεις και είναι φανερά παράνομες οι επεκτάσεις τους πέραν των αδειών τους.
  • Ενώ υπάρχουν και εφαρμόζονται σε άλλα κράτη λύσεις ως προς την ανάπτυξη των ιχθυοκαλλιεργειών σε απόσταση από την ακτή, οι δικοί μας απορρίπτουν την πρόταση.
  • Στο 2ο συμπόσιο ιχθυοκαλλιέργειας, υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος (κ.κ. Βαρελίδης και Μπακογιάννης), παραδέχτηκαν ότι υπάρχουν χωροταξικά και περιβαλλοντολογικά λάθη, όμως οι ίδιοι υπέγραψαν ή συμφώνησαν στην υπογραφή των ΣΜΠΕ χωρίς αντιρρήσεις.

***

Δεν θα σχολιάσω ούτε τις περιβαλλοντικές μας ευαισθησίες, ούτε τα περί Αθηναίων και τα μειωμένα τους δικαιώματα για τα οποία κάνετε λόγο. Ντόπιοι και ετεροδημότες είμαστε κομμάτι αυτής της κοινωνίας και έχουμε ανάλογα δικαιώματα και υποχρεώσεις.
Παρά τα όσα διαβάσατε, επιμένουμε να λέμε ότι θέλουμε μια ΠΟΑΥ που να γίνει με πραγματικές μελέτες, να λαμβάνει υπόψη τις αντίθετες φωνές, να εξυπηρετεί τους ήδη εργαζόμενους, αλλά και τους υπόλοιπους κατοίκους.
Να κλείσω με μια φράση που άκουσα τελευταία και μου έκανε εντύπωση: Ο σύμμαχος και οδηγός στο έργο των τίμιων τοπικών αρχόντων - και των τίμιων βουλευτών – δεν είναι η εξυπηρέτηση μικροσυμφερόντων, αλλά τα όνειρα των πολιτών τους: και αυτή η ΠΟΑΥ μας σκοτώνει το όνειρο!

Με εκτίμηση

Νίκος Ζαρκαδούλας

-----------------------------

Το ψωμί μου (την κουραμάνα έλεγε ο πατέρας μου) τη βγάζω ως Αναλυτής Εγκληματολογικών Πληροφοριών στη δίωξη του Οργανωμένου Εγκλήματος ή το έλεγχο συνόρων της ΕΕ. Τώρα ποιος είμαι και πως με λένε; Εγώ είμαι "Ου Νίκους". Όταν έφυγα που το χωριό για την Αθήνα αυτή ήταν η απάντηση μου στην ερώτηση της δασκάλας μου, που την έβλεπα να χαμογελά και μου πήρε κάμποσο καιρό να καταλάβω το γιατί. Για όσους δυσκολεύονται να το αντιληφθούν, στο Ξηρόμερο αλλά και σε αλλά μέρη της χώρας μας "Ο Νίκος" μπορεί και να είναι και ..."Ου Νίκους"! Αν μπορούσα να απαντήσω σε κείνη τη δασκάλα μου και στην ίδια ερώτηση "πώς σε λένε και ποιος είσαι;" Θα της έλεγα "Είμαι ο Νίκος, ένας ουτοπικός τοπικιστής" και για να χαμογελάσει όπως τότε θα το ξεκαθάριζα: "Ου Νίκους Ου..τοπι(κι)στής.

10 σχόλια:

  1. Αγαπητέ κ. Ζαρκαδούλα, καταρχάς σας ευχαριστώ που μπήκατε στο κόπο να γράψετε ένα τόσο καλό και τεκμηριωμένο άρθρο σε απάντηση του δικού μου κειμένου. Ίσως να είναι δικό μου λάθος και το κείμενο μου να στερείτε σαφήνειας, αλλά βλέπω επικεντρώνετε την προσοχή σας στο θέμα της ΠΟΑΥ. Εγώ θέτω το θέμα της ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ και απλά βλέπω την ΠΟΑΥ σαν ένα απτό, ένα εφικτό option, από την στιγμή μάλιστα που όποιον ξέρω και δεν ξέρω στο Ξηρόμερο δουλεύει “στα ψάρια”. Το ίδιο και την βιομηχανική ζώνη (από την στιγμή που υπάρχει το λιμάνι και μένει μόνο η οδική σύνδεση), όπως και κάθε μονάδα, κάθε εργοστάσιο που θα προσφέρει εισόδημα στην περιοχή. Δεν καταλαβαίνω γιατί να γίνεται διαχρονικά αυτή η αποθέωση του τουρισμού με ταυτόχρονη δαιμονοποίηση της βιομηχανίας. Δηλαδή όσοι λαοί στηρίζονται στην παραγωγή είναι βλάκες κι εμείς εδώ οι πονηροί με το “λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ’ αγόρι μου”; Είναι καλύτερες οι εργασιακές συνθήκες στον τουρισμό; Και πρωτίστως, ο τουρισμός δεν αποτελεί υποβάθμιση του περιβάλλοντος; Να με συγχωρείτε αλλά εγώ αν έπρεπε να επιλέξω να κατοικήσω στη Μύκονο ή στην Ελευσίνα θα επέλεγα την Ελευσίνα, όσο κι αν αυτό σας φαίνεται παράξενο. Μεταξύ Λαγανά και Ασπροπύργου θα επέλεγα ασυζητητί τον Ασπρόπυργο και είμαι σίγουρος πως κάθε λογικός άνθρωπος που έχει επισκεφθεί τις συγκεκριμένες περιοχές, το ίδιο θα έκανε. Ποια η υλική και άυλη αξία του “Rooms to Let“, της σαγιονάρας ή των νέων κοσμοπολίτικων φληναφημάτων τύπου “αθηναϊκής ριβιέρας“, μπροστα σε ένα τόπο που στέκεται στα δικά του στέρεα πόδια κι όχι σε πήλινα όπως αυτά του τουρισμού; Καμιά απολύτως δουλειά δεν έχουν οι ετεροδημότες να αποφασίζουν για τους ντόπιους. Κάναμε την επιλογή μας φύγαμε από το Ξηρόμερο, προσφέραμε τα νιάτα και την εργασία μας σε άλλους τόπους. Κανένα δικαίωμα δεν έχουμε να χειραγωγούμε τον κόσμο στο Ξηρόμερο και να τους αντιμετωπίζουμε σαν ιθαγενείς. Αυτοί μπροστά κι εμείς από πίσω να στηρίζουμε τις αποφάσεις τους. Όχι το αντίθετο. Συνέλθετε σας παρακαλώ εσείς οι αριστεροί γιατί πραγματικά είστε αξιόλογοι άνθρωποι και το εννοώ. Και ξεκινήστε από τα βασικά: “τι είναι η πατρίδα μας“; Γιατί είναι κρίμα να φτάνετε να συγκρίνετε τη Βελαώρα με τις Δαλματικές ακτές. Από “λιγότερα συνθήματα και πιο πολλή δουλειά” έχει ανάγκη το Ξηρόμερο. Απο θεωρίες και λόγια χόρτασε.

    Με ειλικρινή εκτίμηση,
    Δραγαμεστινός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κ. Δραγαμεστινέ έχετε κάθε ελεύθερο δημοκρατικό δικαίωμα στην όποια άποψή σας,
      για τα θέματα που απασχολούν την περιοχή μας κσι την τοπική μας κοινωνία
      όμως ο σεβασμός στις δημοκρστικές πολιτικές ιδεολογίες και τους υποστηρικτές και τα μέλη των πολιτικών ιδεολογιών,
      είναι πολιτικός πολιτισμός.
      Καλημέρα σας !
      Σπύρος Ν. Γιαννέλης
      μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ Δραγαμεστινέ,

      Χαίρομαι για τρία πράγματα: α) για το επίπεδο του λόγου σας και το ότι δεν καταφύγατε όπως έκαναν τρίτοι σε ανώνυμα υβριστικά σχόλια β) για το ότι είστε ανοιχτός στην κριτική και παραδέχεστε κάποια συλλογιστικά «λάθη» και γ) για το ότι πιστεύετε (εκτιμώ) αυτά που λέτε και μάλλον δε είστε προβοκάτορας όπως αρχικά αισθάνθηκα.

      Επι της ουσίας του σχολίου σας όμως θα διαφωνήσω για άλλη μια φορά. Ο συλλογισμοί που παραθέτετε προτρέπουν τον αναγνώστη να πιστέψει ότι έχει να διαλέξει μεταξύ Σκύλας και Χάρυβδης, μεταξύ των άκρων: Λαγάνας-Ασπρόπυργος, Ελευσίνα-Μύκονο --- που ακόμα και σε αυτό πολλοί θα διάλεγαν το δεύτερο κάθε φορά. Παραβλέπετε δηλαδή ότι υπάρχουν και άλλες επιλογές. Γιατί δε διαλέγετε ας πούμε μεταξύ Λαγανά και Απροπύργου τη Ναύπακτο ή την Πάλαιρο; Για να σας πάω σε κοντινά γνωστά παραδείγματα.

      Το ίδιο κάνετε και με τον τουρισμό όπου το σχόλιό σας ακροβατεί στα άκρα: από μια οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και από την άλλη τα “άθλια” rooms to let και ο τουρισμός της σαγιονάρας, αγνοώντας ότι υπάρχουν ενδιάμεσες λύσεις, αν οι δυο πρώτες δεν είναι καθ’ ολοκληρίαν απαξιωτικές.

      Δεν λάβατε υπόψιν σας καθόλου τα επιχειρήματά μας α) εμείς θέλουμε ΠΟΑΥ αλλά όχι την συγκεκριμένη που είναι παράνομη και β) στο θέμα της παραγωγής προτείνουμε πολύπλευρη ανάπτυξη στο τρίπτυχο: σύγχρονη αργοτοκτηνοτροφία, τουρισμός και βιομηχανική ανάπτυξη στο νότιο τμήμα του δήμου.

      Θεωρείτε το δικό μου λόγο «αριστερές θεωρίες» ενώ όσοι εναντιώνονται σήμερα στην ΠΟΑΥ ανήκουν πολίτικά σε όλους τους χώρους. Διακρίνω μια προκατάληψη από μέρους σας με τους αριστερούς, ενώ η αλήθεια και η δικαιοσύνη δεν είναι μονοπώλιο μας ιδεολογίας.

      Υπονοείτε ότι ο λόγος μου χειραγωγεί: μήπως αυτά που χειραγωγούν είναι τα ξεχασμένα email των δημάρχων, η σιωπή των Βουλευτών, τα μικροδώρα των εταιρειών, οι απειλές στους εργαζόμενους ότι τα τους διώξουν αν εκφέρουν άλλη άποψη, οι στημένες μελέτες, η φίμωση του τύπου, κλπ;

      Εγώ δεν σύγκρινα το Ξηρόμερο με τις Δαλματικές ακτές τις οποίες έχω διαβεί από πάνω ως κάτω τουλάχιστον πέντε φορές, σύγκρινα το Ιόνιο που είναι απαραμίλλως καλύτερο ως προς τις παραλίες του. Όσο για το Ξηρόμερο είναι εφάμιλλο ή καλύτερο από πολλά σημεία των ακτών αυτών γιατί δεν μπορούμε να συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα.

      Μακρηγόρησα πάλι. Κλείνω με τους ετεροδημότες: ξεχνάτε ότι πάνω από ένα τρίτο του δημοτικού συμβουλίου είναι ετεροδημότες. Επίσης αν εσείς φύγατε από επιλογή εγώ έφυγα από ανάγκη, είμαι οικονομικός μετανάστης που θέλω να γυρίσω μόνιμα σπίτι μου και δεν θα το ξεπουλήσω αμαχητί.

      Ευχαριστώ για το διάλογο
      Θα προτιμούσα την επόμενη φορά να γίνει πρόσωπο με πρόσωπο γιατί πιστεύω ότι πρέπει να χτίζουμε γέφυρες και όχι να γκρεμίζουμε.

      Νίκος Ζαρκαδούλας
      nzarkad@gmail.com

      Διαγραφή
    3. Ότι προλάβουμε. https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/i-dania-kovei-tis-ichthyokalliergeies-gia-perivallontikoys-logoys-pithani-eykairia-gia-ti-ellada/

      Διαγραφή
    4. Συμφωνούμε καταρχάς στο ότι οι ύβρεις δεν έχουν θέση σε οποιοδήποτε σοβαρό διάλογο. Η διαφωνία μπορεί να είναι και έντονη έστω, αλλά προς Θεού όχι ύβρεις, προσωπικές αιχμές κλπ. Όσον αφορά το θέμα μας, συμφωνούμε επίσης στο ό,τι γίνεται πρέπει να γίνεται στα πλαίσια της νομιμότητας. Αυτό θεωρείται πιστεύω από όλους εκ των ων ουκ άνευ. Διαφωνούμε στο αν ο τουρισμός αποτελεί ανάπτυξη. Προσωπικά πιστεύω πως η περιοχή, όπως όλη σχεδόν η Ελλάδα, βιώνει το δράμα της καταστροφής του παραγωγικού ιστού και των παραγωγικών δυνάμεων. Και γι’ αυτό από τη μια ευθύνεται το πολιτικό σύστημα σύσσωμο (και η αριστερά) κι από την άλλη ο επαρχιωτισμός του νεοέλληνα που θεωρεί την παροχή υπηρεσιών ως τον μοναδικό προορισμό του ανθρώπου στον μάταιο τούτο κόσμο κι όχι την παραγωγή. Που θεωρεί τον τουρισμό ως μέγιστο αγαθό και μάλιστα φιλικό προς το περιβάλλον, ενώ την βιομηχανία ως το απόλυτο κακό που καταδυναστεύει τον άνθρωπο και καταστρέφει τον πλανήτη. Μάλιστα εκπαιδεύουμε τα παιδιά στο σχολείο όταν θέλουν να ζωγραφίσουν το κακό, την λύπη, την αλλοτρίωση, την καταπίεση, την απομόνωση, την καταστροφή, να ζωγραφίζουν γκρίζα εργοστάσια με υψικαμίνους που βγάζουν καπνούς και φωτιές, άσχημες μηχανές και ρομπότ που εξουσιάζουν τους ανθρώπους. Όμως τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι. Δεν ζούμε στους “μοντέρνους καιρούς“ του Τσάπλιν. Αυτά προς το παρόν για να μην κουράζουμε τους αναγνώστες και να μην κάνουμε κατάχρηση της φιλοξενίας των ιστολογίων. Ευχαριστώντας σας κι εγώ για τον διάλογο –ο οποίος βεβαίως και να επαναληφθεί– σας εύχομαι να τα καταφέρετε να γυρίσετε στο Ξηρόμερο, υγεία και ευτυχία.

      Δραγαμεστινός

      Διαγραφή
  2. Εάν γίνει τελικά η θαλάσσια και η παράκτια περιοχή μας, ΠΟΑΥ
    με την πάροδο του χρόνου θα γίνονται εντός της οριοθετημένης ΠΟΑΥ
    κι' άλλες εγκαταστάσεις μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας
    και με απλές αποφασεις, αφού ήδη θα είναι οριοθετημένη η ΠΟΑΥ
    και έτσι με την πάροδο του χρόνου η περιοχη μας θα γεμίσει με εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιεργειας
    και μετά θα είναι δύσκολο πλέον να αναπτυχθεί και τουριστικά η περιοχή μας εντός της ΠΟΑΥ
    και η περιοχή μας πλησίον της ΠΟΑΥ.
    Επομένως θα είναι προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και στην βάση καλόπιστου δημοκρατικού διαλόγου,
    να γίνει προσπάθεια σωστής και καλύτερης χωροθέτησης,
    με εξαίρεση των κατεξοχήν τουριστικών μας περιοχών, απο την προτεινόμενη χωροθέτηση της εν λόγω ΠΟΑΥ
    ώστε να αναπτύσσονται ισόρρρπα και παράλληλα όλοι ανεξαιρέτως οι κλαδοι της τοπικής μας οικονομίας.
    Ευχαριστώ !
    Σπύρος Ν. Γιαννέλης
    Αρχοντοχώρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ Δραγαμεστινέ με την αναφορά σας σε Ελευσίνα και Ασπρόπυργο ειλικρινά το τερματίσατε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μονο ο Τουρισμος μπορει να φερει εσοδα και ανάπτυξη.
    Ολες οι περιοχες που εχουν χαμηλοτερης ποιοτητας παραλιες και εχουν γεμισει ξενοδοχεια ειναι κορόιδα ;
    Επισης Ελευσινα και Ασπροπυργος ειναι βεβαρημένες απο την κακη ατμοσφαιρα + Θάλασσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι απόψεις και ειδικά ανώνυμου, περί μη δικαιώματος να μιλούν και πράττουν οι ετεροδημοτες για τα τεκταινόμενα στο δήμο που είναι δημότες και ψηφίζουν, είναι άκρως επικίνδυνες και αντιδημοκρατικές.Στις δημοκρατίες οι πολίτες μιλούν ελεύθερα και πράττουν ελεύθερα, όπου και αν βρίσκονται, με τη μόνη προϋπόθεση να σέβονται το σύνταγμα και τους νόμους του κράτους.
    Ως αντιπροσωπευτική δημοκρατία που έχουμε ψηφίζουμε άτομα,κόμματα, παρατάξεις για να μας εκπροσωπήσουν στην τοπική ή κεντρική εξουσία και επιβάλεται να κρίνουμε έως και αυστηρά τους εκλεγμένους από εμάς αντιπροσώπους μας.
    Το δικαίωμα αυτό το έχουν όλοι και όχι μόνο οι τυπικά κάτοικοι μιας περιοχής.
    Οι εποχές των αυτόχθονων και ετερόχθονων Ελλήνων, που έφεραν πολλά δεινά στον τόπο, έχουν περάσει πια και μόνο ως ιστορικό γεγονός πρέπει να το θυμόμαστε για να μην τις επαναλάβουμε. Καλό είναι να μη επιθυμούμε κοινωνίες που θα γεννούν Κοτζαμπάσηδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.