Εκπληκτική φωτογραφία της Άνω και Κάτω Κανδήλας Αιτωλοακαρνανίας, με φόντο τον επιβλητικό Μπούμιστο.


Πηγή: Σελίδα Facebook
Above View.

Στην Κανδήλα Αιτωλοακαρνανίας, βρισκόταν στα αρχαία χρόνια η Αλυζία. Η έκτασή της έφτανε μέχρι το διπλανό χωριό, τον Μύτικα, απέναντι από το νησί Κάλαμος. Γι αυτό ο πρώην Δήμος Αλυζίας ονομάστηκε έτσι.
Το χωριό της Κανδήλας είναι το μεγαλύτερο πληθυσμιακά χωριό του πρώην Δήμου Αλυζίας με 1.300 περίπου κατοίκους, βρίσκεται σε ύψος 80 μέτρων από το επίπεδο της θάλασσας και ουσιαστικά αποτελείται από δύο χωριά, την Πάνω και την Κάτω Κανδήλα.
Το χωριό είναι χτισμένο στα ερείπια παλαιοτέρων οικισμών, μεταξύ των οποίων και του οικισμού που ίδρυσαν οι πρώτοι απόγονοι των Αλυζαίων. Φέρεται να έλαβε το όνομα Κανδήλα από το Κανδήλι = λυχνία, ίσως επειδή τα φώτα του χωριού από απόσταση έμοιαζαν με κρεμάμενες λυχνίες - κανδήλια.
Επί Τουρκοκρατίας το χωριό αποτέλεσε έδρα του τούρκικου αποσπάσματος, το οποίο είχε υπό την επίβλεψή του τα γύρω χωριά του Δήμου. Η οικονομία των κατοίκων και η ζωή τους χαρακτηρίζονταν και χαρακτηρίζεται ακόμη από τις αγροκτηνοτροφικές δραστηριότητες.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.