Π.Ο.Α.Υ. Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας: Η τρέλα και η παραφροσύνη έγιναν νόμος του κράτους!


* Του Βασίλη Σούλα.

Η τρέλα και η παραφροσύνη του συγκεκριμένου σχεδιασμού της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ) Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας, με Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ), έγιναν νόμος του κράτους, με επιλογή, εκτέλεση και το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης στη σημερινή Κυβέρνηση (Ν.Δ) και την ένοχη σιωπή και συνενοχή της μείζονος (ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία) και ελλάσονος αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ), που και αυτοί στο πρόσφατο παρελθόν έχουν καταγράψει λαθεμένους χειρισμούς στο θέμα. Ίσως είναι το μοναδικό θέμα στο οποίο και τα τρία αυτά κόμματα σήμερα συμφωνούν!
Επίσης μεγάλη και καθοριστική ευθύνη έχει η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή του κ. Κατσιφάρα, που έδωσε την θετική της γνώμη και μέρος ευθύνης έχει και η νυν Περιφερειακή Αρχή, που θα έπρεπε, εκτός από την διατύπωση της αρνητικής της θέσης, να την ντύσει αυτή την άρνηση της και με έμπρακτες ενέργειες (ακύρωση της λαθεμένης απόφασης Κατσιφάρα, πολιτική πίεση για απόσυρση της Π.Ο.Α.Υ), κάτι που δεν το έκανε ποτέ. Αναμένουμε πλέον την υπόσχεση του κ. Φαρμάκη εντός του Περιφερειακού Συμβουλίου, να σταθεί στο ΣτΕ δίπλα στο Δήμο Ξηρομέρου, στους φορείς και στους κατοίκους, που ετοιμάζονται να προσφύγουν ομαδικά.
Τεράστιες οι ευθύνες της προηγούμενης δημοτικής αρχής του κ. Γαλούνη και των συνοδοιπόρων δημοτικών του συμβούλων, που για εμάς είναι οι πιο βαριές, γιατί μιλάμε για ανθρώπους με καταγωγή από το Ξηρόμερο που ζουν εδώ, που το 2015 - 2019, επί 5 συναπτά έτη(!!!), που το 2015 παρουσιάστηκε η σχετική μελέτη των ιχθυοκαλλιεργητών, που έτρεχε η δημιουργία της Π.Ο.Α.Υ. και ήταν σε εξέλιξη η διαβούλευση στις υπηρεσίες και στην τοπική αυτοδιοίκηση, δεν έφεραν καν το θέμα στα συλλογικά όργανα του Δήμου Ξηρομέρου, το εξαφάνισαν, δεν ενημέρωσαν για το θέμα ποτέ, δεν έκαναν ποτέ μία παρέμβαση, με αποτέλεσμα να θεωρείται η γνώμη του Δήμου Ξηρομέρου de facto θετική και να βρεθούμε με μία Π.Ο.Α.Υ τελειωμένη. To 2019 όλες οι γνωμοδοτήσεις είχαν τελειώσει και η Π.Ο.Α.Υ ήταν έτοιμη για Π.Δ.
Το δυστύχημα είναι, ότι οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι που χειρίστηκαν με τον τρόπο που χειρίστηκαν το θέμα όταν κρινόταν το 2015-2019, αμετανόητοι όλα αυτά τα χρόνια που γίνεται μία προσπάθεια να αποφύγουμε αυτή την δυσάρεστη εξέλιξη, ήταν φανερά αμέτοχοι και απέναντι, στο Δημοτικό Συμβούλιο μόνο τρικλοποδιές όποτε ερχόνταν θέμα σχετικό με την Π.Ο.Α.Υ, ψηφίζωντας ΟΧΙ ή το πιο διπλωματικό ΑΠΩΝ.
Σε αυτό το σημείο παρέλαβε το 2019 η νέα δημοτική αρχή, η οποία αυτή έφερε το θέμα στην επιφάνεια, με δική της εισήγηση ήρθε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και πάρθηκε η απόφαση 87/2020 για να μην εφαρμοστεί η συγκεκριμένη ΠΟΑΥ που περιλάμβανε το παράκτιο μέτωπο, με δική της εισήγηση ήρθε το θέμα στην Επιτροπή Διαβούλευσης και συστάθηκε η Επιτροπή Αγώνα, από ανθρώπους ενεργούς δημότες με αγάπη στο τόπο τους, ανιδιοτελείς και με διάθεση προσφοράς, που έδωσαν και δίνουν ότι μπορούν για 2,5 χρόνια τώρα, μαζί με τον Δήμο Ξηρομέρου, για να ευνοήσουν και να κερδίσουν μια υπόθεση που παραδόθηκε χαμένη.
Προσπάθησαν και προσπαθούν να ακυρώσουν την ήττα που εθελοντικά παρέλαβαν, με τον συγκεκριμένο καταστροφικό για το τόπο μας σχεδιασμό, συλλέγοντας στοιχεία νομικά και επιστημονικά και ενημερώνοντας τους πάντες για το τι είναι αυτό που έρχεται για το τόπο.
Η Επιτροπή Αγώνα, ήταν πάντα ανοικτή στο διάλογο και έκανε διάλογο, με συγκεκριμένη ρεαλιστική πρόταση, εξαιρέστε και αποσύρτε την ΠΟΑΥ από το παράκτιο μέτωπο, που ήταν ένα μέρος του συγκεκριμένου σχεδιασμού και το πρόβλημα θα λυνόταν με ικανοποιημένα και τα δύο μέρη. Και όμως ο φορέας διαχείρισης της ΠΟΑΥ που αποτελείται μόνο από επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιέργειας (άλλη μία περιφρόνηση της τοπικής κοινωνίας), με σκληροπυρηνική, αλαζονική, αδιάλακτη και απαξιωτική συμπεριφορά, σε πλήρη αντίθεση με την Επιτροπή Αγώνα, κάτι που είναι χαρακτηριστικό όσων νιώθουν ότι έχουν την πολιτική και την οικονομική δύναμη, δεν έκανε ούτε ένα πόντο πίσω. Ξέρανε ότι αυτό που ήθελαν το είχαν πάρει ήδη από το 2019 και πλέον κανείς δεν μπορούσε να τους σταματήσει. 
Σε αυτό το σημείο εντύπωση προκαλεί και ξενίζει, τώρα που η ΠΟΑΥ έγινε νόμος του κράτους, έχουμε εντελώς ξαφνικά από ορισμένους, μετά από παρατεταμένη σιγή ασυρμάτου 2,5 χρόνων, ελάχιστες προφορικές εκφράσεις δήθεν «ενδιαφέροντος», με προτάσεις φωτοβολίδες, χωρίς λογική και μη εφαρμόσιμες, όταν τρέχει η προθεσμία των 60 ημερών κατάθεσης προσφυγής στο ΣτΕ, την οποία θα συνυπογράψουν σίγουρα ο Δήμος Ξηρομέρου, σίγουρα κάποιοι φορείς και σίγουρα πάρα πολλοί ενεργοί πολίτες.
Κλείνοντας θα πούμε ότι πρέπει επιτέλους ως κοινωνία να ξυπνήσουμε και να ενεργοποιηθούμε. Το σπίτι μας καίγεται... και όλες οι κινητοποιήσεις όποτε έχουν υπάρξει, πάντα από κάτω προς τα πάνω ξεκινούσαν.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι στην Δικαιοσύνη και στην περίπτωση μας στο ΣτΕ, που είναι το καταφύγιο και το αποκούμπι των πολιτών που αδικούνται, το δίκιο θα επικρατήσει και ότι αυτή η χώρα δεν είναι μπανανία, ούτε αποικία. Τα νομικά και τα επιστημονικά επιχειρήματα υπάρχουν.
Έχουμε ένα εκπληκτικό παράκτιο μέτωπο, έχουμε εκπληκτικές θάλασσες, εκπληκτικές ακτές, δύο πανέμορφα νησιά τον Κάλαμο και τον Καστό να ακουμπούν πάνω στις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας, ένα πλούτο που μπορεί να απογειώσει την περιοχή μας αναπτυξιακά στο μέλλον στο κομμάτι του θαλάσσιου τουρισμού... και για τα επιχειρηματικά συμφέροντα μιας χούφτας ανθρώπων που έχουν δύναμη οικονομική, πολιτική και τοπικών ΜΜΕ επηρεασμού, σβήνουν τις καλύτερες ακτές του νομού από το χάρτη.
Και η ντροπή ντρέπεται... Η τρέλα και η παραφροσύνη έγιναν νόμος του κράτους!

* Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Η/Υ Πολυτεχνικής Σχολής Δ.Π.Θ. - Msc στην Διαχείριση Τεχνικών Έργων Ε.Α.Π.
Κάτοικος Μύτικα και μέλος της Επιτροπής Αγώνα κατοίκων του Δήμου Ξηρομέρου - Καλάμου και Καστού.

7 σχόλια:

  1. Κύριε Σούλα,
    Ωραίο το δημοσίευμα σας όπως και τα προηγούμενα και μπράβο σας για το ζωηρό σας ενδιαφέρον.
    Θα ήταν προτιμότερο και ποιο τίμιο να αποφεύγατε την ειρωνία και τις πονηριές,ιδιαίτερα όταν αναφέρεστε σε εμένα όπως έχουμε συμφωνήσει στο παρελθόν και σας το υπενθυμίζω,θα προτιμούσα μια τίμια και αντρίκια αναφορά για αυτά και για τα πρόσωπα που σας ξενίζουν.
    Εγώ δεν ανήκω στη κατηγορία των ορισμένων όπως αναφέρετε, έχω ονοματεπώνυμο με κεφαλαία γράμματα και καλά θα κάνετε να είστε προσεκτικός και ευγενής τουλάχιστον απέναντι μου.

    Επιφυλάσσομαι……

    Απόστολος Ν Πανταζής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Πανταζή καλησπέρα
      Τοποθετήθηκα δημόσια και επώνυμα για το πολύ σοβαρό θέμα της ΠΟΑΥ και τη δυσάρεστη εξέλιξη του Προεδρικού Διατάγματος και της επέκτασης των ιχθυοτροφείων στις ακτές, που μόνο αυτό μας ενοχλεί όλους και όχι ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών, ο οποίος πρέπει να έχει το δικό του ενιαίο ζωτικό χώρο στο Νότιο κομμάτι του Δήμου μας προς την ανοικτή θάλασσα, κάτι που κάνω από το 2013 και σχολίασα με την δική μου γνώμη κάτι που μπήκε από εσάς στο δημόσιο διάλογο.
      Ποια η ειρωνεία και ποια η πονηριά; Κανένα πρόσωπο δεν με ξενίζει. Επίσης καμία συμφωνία δεν έχουμε κάνει. Είναι αυτονόητο ότι σέβομαι όλους τους ανθρώπους και την προσωπικότητα τους και αυτό δεν συμφωνείτε, είναι δεδομένο και δεν νομίζω ότι έχετε κάποιο παράπονο τόσα χρόνια ότι έχει γραφτεί κάτι εδώ που σας θίγει ως προσωπικότητα ή ότι δημοσιεύτηκε κάτι αγενές στο blog που διαχειρίζομαι, από ανώνυμους ή επώνυμους ή από εμένα; Αν υπάρχει κάτι, πείτε μου να το αφαιρέσω άμεσα και να απολογηθώ.
      Στο δημόσιο διάλογο και στην άποψη όλοι έχουν λόγο και πολύ περισσότερο άνθρωποι που διοίκησαν τον Δήμο από θέσεις ευθύνης όπως εσείς και όλοι έχουμε το ίδιο δικαίωμα και φυσικά οι απόψεις μας κρίνονται και όχι τα πρόσωπα.
      Έγραψα μία πραγματικότητα ότι 2,5 χρόνια υπάρχει το θέμα που εξελίσσεται και ξαφνικά, ενώ δεν είχατε δείξει ποτέ κανένα ενδιαφέρον για το θέμα, κάνετε μία πρόταση και λέτε κάποια πράγματα και αν σας ενόχλησε οι λέξη κάποιοι, νομίζω ότι εσείς αναφερθήκατε νωρίτερα στην Επιτροπή Αγώνα (είμαι ενεργό μέλος 2,5 χρόνια) και εκτός από τα καλά λόγια, μιλήσατε και για κάποιους σκληροπυρηνικούς, χωρίς ονόματα για ανθρώπους που 2,5 χρόνια έχουν ξεντεντωθεί εθελοντικά, έχουν εξουθενωθεί ψυχικά, να τρέχουν να αλλάξουν τα τετελεσμένα, μαζί πάντα με το Δήμο Ξηρομέρου και τη δημοτική αρχή.
      Σκληροπυρηνική ήταν μόνο η απέναντι πλευρά κ. Πανταζή πιστέψτε μας και όχι η Επιτροπή Αγώνα. Όλη η πίτα δική τους. Το κομμάτι του παράκτιο μετώπου ζητήσαμε να μας αφήσουν, την ανάσα μας δηλαδή όπως είπε και ο δικός μας ποιητής Βαρόπουλος.

      Διαγραφή
    2. .....ΣΥΝΕΧΕΙΑ
      Η Επιτροπή Αγώνα σας θυμίζω ότι βγήκε μέσα από την Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Ξηρομέρου, μετά από την απόφαση 87/2020 του Δημοτικού Συμβουλίου και μέλη της είναι ο Δήμαρχος ανελλιπώς (ποτέ δεν παραιτήθηκε από μέλος της Επιτροπής όπως γράψατε), δημοτικοί σύμβουλοι συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης και φυσικά αρκετοί ενεργοί πολίτες.
      Επίσης για τις βαρύτατες ευθύνες της προηγούμενης δημοτικής αρχής έγραψα τη γνώμη μου και είναι έτσι μέχρι κεραίας, γιατί όλα αυτά είναι γεγονότα και όχι εκτιμήσεις. 5 χρόνια κάποιοι μας ράβανε το κουστούμι αυτής της ΠΟΑΥ, με επίθεση στις ακτές μας και η δημοτική αρχή στην οποία συμμετείχατε ενεργά και εσείς πέταγε χαρταετό. Αυτή είναι η γνώμη μου και είναι βαθιά πολιτική, παρά το σχήμα λόγου που χρησιμοποιώ.
      Τώρα στην ουσία της πρότασης σας, γιατί αυτό έχει σημασία εδώ που έχουμε φτάσει σήμερα και για ότι άλλη πρόταση έχετε, που θα μπορούσε να ευνοήσει το θέμα μας, καλεστήκατε έγκαιρα μέσω του κ. Θωμά Μπαρμπαρούση στη συνεδρίαση της Επιτροπής αγώνα μέσω τηλεδιάσκεψης της Τετάρτης 25 Ιαν. Ο κ. Μπαρμπαρούσης μας είπε ότι δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει μαζί σας. Η Επιτροπή Αγώνα έχει διακηρύξει εδώ και πάρα πολύ καιρό ότι είναι ανοικτή σε ΟΛΟΥΣ.
      Η γνώμη μου είναι και συζητήθηκε η πρόταση σας στη τηλεδιάσκεψη, αφού την έβαλε ο κ. Θωμάς Μπαρμπαρούσης, όπως το έγραψα. Είναι αδόκιμο και πραγματικά χωρίς καμία λογική, τώρα που τρέχει η προθεσμία των 60 ημερών για κατάθεση της προσφυγής στο ΣτΕ, να προτείνεται από εσάς ξαφνικά αλλαγή νομικής εκπροσώπησης. Είναι σαν να βάζουμε βόμβα και στην τελευταία ελπίδα μας. 2,5 χρόνια έχει γίνει μία πολύ σημαντική δουλειά από 4 νομικούς, τον κ. Βασίλη Δοροβίνη (εκπροσωπεί ιδιώτη από τον Κάλαμο) πασίγνωστο Δικηγόρο με συμμετοχή σε πλείστες υποθέσεις στο ΣτΕ και νομικό παραστάτη για την ματαίωση της εκτροπής του Αχελώου, με κερδισμένες όλες τις δίκες στην υπόθεση Αχελώος, την κα Ανθή Γιαννούλου (εκπροσωπεί τον Δήμο και πληρώνεται από αυτόν – δηλαδή από εμάς) με πρόσφατη επιτυχία την νίκη στο ΣτΕ έναντι της ασύδοτης επέκτασης της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, τους εξαίρετους συμπατριώτες μας κ.κ. Αλέκο Σάββα και Αλέξη Φραίμη, που εκπροσωπούν το τόπο μας και δεν χρειάζονται συστάσεις.
      Όπως είπαν όλοι οι νομικοί στην πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Αγώνα για την πρόταση σας (αυτοί έχουν την βαρύνουσα άποψη και όχι εμείς που δεν έχουμε νομικές γνώσεις), η πρόταση σας δεν στέκει και είναι μη υλοποιήσιμη όπως κατατέθηκε. Μπορεί να τρέξει παράλληλα η δική σας νομική βοήθεια, με την προσφυγή: 1) του Δήμου Ξηρομέρου + Επιτροπής Αγώνα + Φορέων + ενεργών πολιτών και 2) του ιδιώτη από τον Κάλαμο. Δηλαδή να έχουμε και μία 3η προσφυγή τη δική σας, το οποίο είναι κάτι θετικό και σίγουρα βοηθά όπως είπαν οι νομικοί. Μάλιστα όλοι είπαν, Δήμαρχος + δημοτικοί σύμβουλοι + μέλη Επιτροπής + νομική ομάδα, ότι όλα τα στοιχεία που έχουν συλλέγει είναι διαθέσιμα για την δική σας νομική ομάδα και επιθυμούν να προχωρήσετε.
      Αυτά τα λίγα κ. Πανταζή.
      Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά να έχουμε.
      Υγεία σε εσάς και σε όλη την οικογένεια.

      Διαγραφή
  2. Συνεχίζουμε κανονικά τον κοινωνικό μας αγώνα.
    Και χωρίς εκπτώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σ αυτόν τον υπέρ πάντων αγώνα, δεν περισσεύει ΚΑΝΕΝΑΣ. Σε πρώτη φάση μαυρίζουμε την αδιαφορία των κομμάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εαν χαθει το παραλιακό μέτωπο τι μένει μετά ;
    Μπορούν να μας απαντήσουν οι προηγούμενοι δημοτικοι συμβουλοι και ο προηγούμενος Δήμαρχος ;
    Θα αποζημιώσουν τις μεχρι τωρα επενδυσεις οπου θα καταστραφουν ;
    Παρακαλώ για μια απάντηση ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.