Σπύρου Θεοδ. Μήτση: «Η Εκπαίδευση στο Δημοτικό Σχολείο Αρχοντοχωρίου Αιτ/νίας κατά τη δεκαετία 1950-1960 και οι Επτανήσιοι Εκπαιδευτικοί».

Οι Επτανήσιοι εκπαιδευτικοί Χρήστος Ροντογιάννης και Ελένη Φέτση του Δημοτικού Σχολείου Αρχοντοχωρίου. Το πέτρινο σχολείο του Αρχοντοχωρίου οικοδομήθηκε σε κεντρική θέση, το 1955/56, επί προεδρίας Αν. Ευστ. Λιοπύρη. Το νέο διδακτήριο χτίστηκε με δαπάνες του κράτους, αλλά και την προσωπική εργασία πολλών κατοίκων, καθώς και με έσοδα από δημοπρατούμενα εκκλησιαστικά και κοινοτικά αγροτεμάχια. Η παράδοση λέει πως το δωρηθέν στη Σχολική Εφορεία οικόπεδο του Αγίου Σπυρίδωνα, ήταν ευγενή δωρεά του ευεργέτη Αναστ. Χάντρα. Παραχωρήθηκε δε στην εκκλησία περί το 1925. Κατά την αφηγηματική μνήμη του Σταύρου Γ. Παπαναστάση, «το σχολείο κατασκευάστηκε από ντόπιες πέτρες, αυτές δε ήταν βγαλμένες στην περιοχή Σπηλιές και Γύρτσα, και μεταφερόμενες με τα ζώα. Οι τοίχοι του σχολείου κατασκευάστηκαν με μεγάλο πάχος για να προστατεύεται από τους σεισμούς, τους βοριάδες, αλλά και να διατηρεί τον εσωτερικό χώρο δροσερό. Η τοιχοποιία έγινε από Ηπειρώτες κτιστάδες, και η σκεπή από ντόπιους οικοδόμους»…
ΜΥΤΙΚΑΣ PRESS: Ευχαριστούμε πολύ τον συμπατριώτη μας από το Αρχοντοχώρι, συνταξιούχο Δάσκαλο Σπύρο Μήτση, για την παραχώρηση προς δημοσίευση της πολύ ενδιαφέρουσας εργασίας του, ώστε να μάθουμε όλοι μας άγνωστα πράγματα της τοπικής εκπαιδευτικής μας ιστορίας, μια πραγματική και ανειδιοτελής συνεισφορά στη συλλογική μνήμη του τόπου μας, παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

------------------------------------

Του Σπύρου Θεοδ. Μήτση.

Η παρούσα εργασία έχει τίτλο: «ΟΙ ΕΠΤΑΝΗΣΙΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΡΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ (ΤΣΟΥΚΑΛΑΔΕΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ) ΚΑΙ ΕΛΕΝΗ ΦΕΤΣΗ (ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΑΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ)» και αποτελεί το 9ο Κεφάλαιο της εργασίας - Ενότητα Η΄ - που φέρει τον τίτλο: «Η Εκπαίδευση στο Δημοτικό Σχολείο Αρχοντοχωρίου Αιτ/νίας κατά τη δεκαετία 1950-1960 και οι Επτανήσιοι Εκπαιδευτικοί».
Στο 9ο κεφάλαιο παρουσιάζεται η αρχιτεκτονική μελέτη του υπό ανέγερση νέου 3/ταξίου διδακτηρίου και το ιστορικό της μετεγκατάστασης του 2/θεσίου Δημοτικού Σχολείου. Επίσης, παρουσιάζεται η δράση του ζεύγους των εκπαιδευτικών Χρήστου Γ. Ροντογιάννη και Ελένης Φέτση, κατά το σχολικό έτος 1956-1957.
Τέλος, παρουσιάζονται μαθητικές καταστάσεις και αξιολογικοί πίνακες του σχολικού έτους 1956/57, καθώς και αφηγηματικές μαρτυρίες μαθητών εκείνης της περιόδου.
Δείτε εδώ την εργασία.

2 σχόλια:

  1. Σπύρο σε ευχαριστούμε πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΦΙΛΕ ΣΠΥΡΟ. ΕΙΣΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΗΝ ΕΒΛΕΠΑΝ ΠΑΝΤΑ ΣΑΝ ΙΕΡΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΑΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ. ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.