|
Μνημείο του Γεώργιου Νικολού Βαρνακιώτη στη Βόνιτσα. |
Του Θόδωρου Λιότσου.
τ. Γενικός Διευθυντής Τράπεζας EUROBANK.
Σήμερα στο Μεσολόγγι γιορτάζεται η ηρωική έξοδος που έγινε ξημερώματα Κυριακής των Βαΐων το 1826. Είναι ιστορικά τεκμηριωμένο ότι μέσα στο Μεσολόγγι, ήταν χιλιάδες Ξηρομερίτες πολεμιστές και πάρα πολλοί οπλαρχηγοί, επίσης Ξηρομερίτες. Ο Βάρνακας πάντα μπροστάρης στο 1821, είχε ισχυρότατη παρουσία στην άμυνα και φυσικά την Έξοδο του Μεσολογγίου.
Είναι γνωστό ότι η Επανάσταση του 1821 κυρήχθηκε στο ΒΑΡΝΑΚΑ, που ήταν η έδρα του αρματολικίου του Ξηρομέρου, από το Στρατηγό ΓΕΩΡΓΙΟ ΒΑΡΝΑΚΙΩΤΗ και εξέδωσε προκήρυξη για την απελευθέρωση της πατρίδας μας.
Γρήγορα απελευθέρωσε τη Δυτική Στερεά Ελλάδα και επικεφαλής όλων των οπλαρχηγών της Δυτικής Ελλάδας, το ΑΓΡΙΝΙΟ (ΒΡΑΧΩΡΙ) στις 11 Ιούνη του 1821.
Γρήγορα η Επανάσταση με αρχηγό το ΒΑΡΝΑΚΙΩΤΗ, επικράτησε σε όλη τη Δυτική Ελλάδα και στις 17 Νοέμβρη του 1821 απελευθερώθηκε και η Άρτα.
Δυστυχώς όμως η έλευση του Μαυροκορδάτου στη Δυτική Στερεά Ελλάδα, δημιούργησε με τις φιλοδοξίες του αλλά και τις ραδιουργίες του τρομακτικά προβλήματα, που είχαν ως συνέπεια τη καταστροφή του Πέτα και την αποστασιοποίηση του ΒΑΡΝΑΚΩΤΗ από τον αγώνα και τη κατασυκοφάντηση του μετά τα "καπακια " που τον έβαλαν να κάνει και μάλιστα με γραπτή εντολή από τον ίδιο το Μαυροκορδάτο και όλους τους οπλαρχηγούς της Δυτικής Ελλάδας.
Αυτά τα "καπάκια" όμως έσωσαν το Μεσολόγγι στη πρώτη πολιορκία το 1822 από τον ΟΜΕΡ ΒΡΥΩΝΗ.
Ο Βαρνακιώτης με το κυνηγό του Ομέρ Βρυώνη Γούναρη, ειδοποίησε τους Έλληνες μέσα στο Μεσολόγγι ότι θα γίνει έφοδος τη νύχτα των Χριστουγέννων και οι Έλληνες τους περίμεναν και τους απέκρουσαν. Δεν είναι τυχαίο ότι τη βραδιά εκείνη που έγινε η έφοδος στο Μεσολόγγι, στη φρούριση ήταν ο ΘΟΔΩΡΑΚΗΣ ΓΡΙΒΑΣ, ανιψιός και έμπιστος του Βαρνακιώτη. Έτσι από το 1823 και μετά η Δυτική Ελλάδα έχασε το φυσικό αρχηγό της μετά την απομάκρυνση του Βαρνακιώτη και ουσιαστικά η Επανάσταση ατόνησε αν μάλιστα λάβουμε υπ' όψη και τους εμφυλίους πολέμους των Ελλήνων και το χαρακτηρισμό του Καραϊσκάκη σαν προδότη από το Μαυροκορδάτο.
Έτσι στη δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου, οι Δυτικοελλαδίτες, μόνοι χωρίς βοήθεια, έδωσαν τον υπέρ πάντων αγώνα στο Μεσολόγγι, με τροφή ποντίκια και τινάζοντας στον αέρα μέσα στη μπαρουτοαποθήκη τους υπέργηρους και ανήμπορους γονείς τους ο ηρωικός ΚΑΨΑΛΗΣ και δίδαξε όλους τους Έλληνες, αλλά και ολόκληρο το κόσμο, ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες. Σε αυτό το ηρωικό ξέσπασμα της ιστορίας, ο Βάρνακας έδωσε το παρόν με πάρα πολλούς πολεμιστές και επικεφαλής ήταν οι ΠΑΛΗΟΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Στρατηγός, ΜΗΤΖΑΙΝΑΣ ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ, Αντιστράτηγος, ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΠΕΛΟΣ, Χίλιαρχος, ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΚΑΡΠΟΥΖΗΣ, Χίλιαρχος και άφησα τελευταίο τον ηρωικό ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ ΚΟΥΣΟΥΡΗ, Στρατηγό, ο οποίος ήταν επικεφαλής σε έναν από τους πέντε πύργους του φρουρίου του Μεσολογγίου.
Με την ηρωική Έξοδο και τη πτώση του Μεσολογγίου, έσβησε και η Επανάσταση στη Δυτική Ελλάδα και Ευτυχώς όταν ήρθε ο μεγάλος ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ στην Ελλάδα, τον πρώτο που φώναξε να βοηθήσει στην απελευθέρωση της Δυτικής Ελλάδας, ήταν ο φυσικός αρχηγός της ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΡΝΑΚΙΩΤΗΣ, που ελευθέρωσε με απαράμιλλη στρατηγική όλη τη Δυτική Ελλάδα και φυσικά και το ηρωϊκό Μεσολόγγι και η συνθήκη παράδοσης του Μεσολογγίου από τους Τούρκους στους Έλληνες το 1829, φέρει την υπογραφή του Γ. ΒΑΡΝΑΚΙΩΤΗ.
Έτσι βοηθήθηκε καθοριστικά ο Καποδίστριας να προσαρτήσει τη Δυτική Ελλάδα και φυσικά και το Μεσολόγγι στο νεοσύστατο Ελληνικό Κράτος.
Σε καμία περίπτωση δεν είμαι ιστορικός, όμως όσα αναφέρω παραπάνω, είναι αποτέλεσμα πολυχρόνης μελέτης για το 1821 και θεωρώ ιερή υποχρέωση σαν μνημόσυνο θα μπορούσα να πω, στους συχωριανούς μου ήρωες, γιατί επί πλέον είμαι και από τους ελάχιστους ζωντανούς που σαν παιδί έζησε και πήγε σχολείο στο παληό Βάρνακα και έπαιξε στα χαλάσματα των σπιτιών των ηρωϊκών αυτών μορφών του 1821.
<< Στο Βάρνακα τα καπετανάτα και στη Ζάβιτσα τα αρχοντάτα >>
ΑπάντησηΔιαγραφή