Η σημερινή μας ανάρτηση δεν έχει σκοπό την παρελθοντολογία, ούτε την κάνουμε για να δικαιολογήσουμε κάτι που γίνεται σήμερα, αλλά γίνεται με όρους μέλλοντος, γιατί αυτό το κακό παρελθόν είναι εδώ, δηλώνει παρόν και με δήθεν «νέο» περιτύλιγμα, διεκδικεί την παλινόρθωση του στα κοινά του Δήμου Ξηρομέρου.
Με σχετικό μας δημοσίευμα στις 17 Μαΐου 2022, σας ενημερώσαμε για την ένταξη του Δήμου Ξηρομέρου στα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (Τ.Π.Σ), με σχετικό Φ.Ε.Κ. που δημοσιεύτηκε και υπογράφεται από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υ.Π.ΕΝ) κ. Νίκο Ταγαρά (δείτε εδώ), όντας ίσως από τους πρώτους Δήμους που κάνανε την σχετική αίτηση όταν το πρόγραμμα άρχισε να τρέχει.
Πρόκειται για μια πάρα πολύ σημαντική υπόθεση για το ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ μέλλον του Δήμου μας. Μιλάμε για το κρίσιμο πρόβλημα της διαχείρισης του χώρου στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Ξηρομέρου, μιας και υπάρχει ισχυρή αλληλεξάρτηση μεταξύ των πολυποίκιλων δραστηριοτήτων και του χώρου μέσα στον οποίο αυτές αναπτύσσονται.
Το πρόβλημα ορθολογικής διαχείρισης του χώρου, απαιτεί μελέτες και προσσεγίσεις από πολλούς επιστημονικούς κλάδους, ώστε ο καθένας μέσα από την δική του οπτική, να μελετήσουν και να δώσουν λύσεις για την ορθή οργάνωση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στο χώρο.
Με λίγα λόγια μιλάμε για τον χωροταξικό σχεδιασμό, ένα εργαλείο συγκερασμού των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στο χώρο, με επιδιωκόμενο τελικό αποτέλεσμα επίτευξη στόχων κοινωνικών και οικονομικών, με όρους βιώσιμης ανάπτυξης, με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος και τελική κεντρική στόχευση, το καλύτερο αποτέλεσμα για την ποιότητα ζωής των ανθρώπινων κοινωνιών.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα των Τ.Π.Σ είναι η τελευταία ευκαιρία για τη Χώρα μας να αποκτήσει ολοκληρωμένο πολεοδομικό σχεδιασμό.
Φυσικά για να υλοποιηθούν τα Τ.Π.Σ., απαιτούνται χρήματα και μάλιστα απαιτούνται πάρα πολλά χρήματα. Η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη και προέρχεται από το χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με συνολικό προϋπολογισμό 401,05 εκατομμύρια ευρώ του Υ.Π.ΕΝ
Με σχετική ΚΥΑ του ΥΠΕΝ, για όλο αυτό το έργο των Τ.Π.Σ. καθορίζεται ότι:
- Κύριος του έργου: Υ.Π.ΕΝ
- Αναθέτουσα Αρχή & Φορέας Υλοποίησης: Το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας» (ΤΕΕ).
Στην ίδια ΚΥΑ περιγράφονται η κίνηση της διαδικασίας για την εκπόνηση των μελετών ΤΠΣ, οι Επιτροπές Παρακολούθησης, επίβλεψης και παραλαβής των μελετών και οι ενέργειες και υποχρεώσεις του Κυρίου του Έργου και της Αναθέτουσας Αρχής.
Η ολοκλήρωση των μελετών των Προγραμμάτων Πολεοδομικού Σχεδιασμού με Αναθέτουσα Αρχή το ΤΕΕ, συντελείται σταδιακά και θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί για το σύνολο των μελετών έως την 30η Ιουνίου 2025.
Ελπίζουμε να προχωρήσει απρόσκοπτα αυτό το μεγάλο έργο και για τον Δήμο Ξηρομέρου, γιατί αφορά την ΑΝΑΠΤΥΞΗ του, που είναι το μεγάλο ζητούμενο για το τόπο μας.
Όλα τα τελευταία πολλά χρόνια, δυστυχώς η πορεία του τόπου μας, οι επιλογές και οι πράξεις των προηγούμενων δημοτικών αρχών, δεν είχαν αναπτυξιακή κατεύθυνση και αυτό δεν είναι μία γνώμη, μία άποψη, αποδεικνύεται δυστυχώς από τη ζοφερή πραγματικότητα.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.