«Κάλαμος και Καστός κείται μακράν», μία φράση που παρότι δεν έχει ειπωθεί ποτέ από τις εκάστοτε δημοτικές αρχές Λευκάδας, ισχύει στο ακέραιο μέσα από την ζοφερή πραγματικότητα.


«Κάλαμος και Καστός κείται μακράν», μία φράση που μπορεί να μην την έχουν εκστομίσει ποτέ οι εκάστοτε δημοτικές αρχές του Δήμου Λευκάδας από το 2011 που ξεκίνησε ο Καλλικράτης και τα Τοπικά Διαμερίσματα Κοινοτήτων Καλάμου και Καστού, συνενώθηκαν με τον διευρυμένο Δήμο Λευκάδας, αλλά με συμπεριφορές και όλα όσα δεν έχουν γίνει στα δύο νησιά όλα αυτά τα χρόνια, είναι σα να έχει ειπωθεί πεντακάθαρα, γιατί οι πράξεις ως γνωστόν μετράνε πιο πολύ από τα λόγια.
Είναι κοινή διαπίστωση ότι τα 2 νησιά αντιμετωπίζουν πάρα πολλά προβλήματα, σε βασικά θέματα καθημερινότητας και είναι επίσης κοινή πεποίθηση εκ του σημερινού αποτελέσματος, ότι από τον διευρυμένο Δήμο Λευκάδας, δεν υπάρχει αντιμετώπιση τους στην ένταση και στο εύρος που απαιτείται.

Σταχυολογώντας τα προβλήματα καθημερινότητας (μεγάλα και μικρά), όπως τα ξέρουμε από την επαφή που έχουμε με τα δύο νησιά απέναντι, έχουμε:
  • Το πρόβλημα της ύδρευσης και για τα 2 νησιά. Επί μέρες ολόκληρες να νησιά μένουν καλοκαιριάτικα χωρίς νερό, δημιουργώντας σε κατοίκους και επισκέπτες μία τραγική κατάσταση και πολλές φορές και το χειμώνα.
  • Προβλήματα καθαριότητας και διαχείρισης των σκουπιδιών, με λειτουργούσες χωματερές ανεξέλεγκτες, επικίνδυνες για πρόκληση πυρκαγιών.
  • Το πρόβλημα του δάσους του Καλάμου, χωρίς ύπαρξη αντιπυρικών ζωνών, τελείως ακαθάριστο και δεν ξέρουμε αν υφίσταται κάποιο λειτουργικό σχέδιο πυροπροστασίας.
  • Προβλήματα λιμενικών υποδομών τόσο σε Καστό όσο και σε Κάλαμο.
  • Προβλήματα στο μικρό εσωτερικό οδικό δίκτυο των νησιών.
  • Προβλήματα με τους αγροτικούς ιατρούς στα δύο Περιφερειακά Ιατρεία.
  • Προβλήματα με την επάρκεια και την εξυπηρέτηση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων σύνδεσης των δύο νησιών με τον Μύτικα και με τα προβλήματα των απαγορευτικών, ενώ ο καιρός είναι μπουνάτσα, με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό των κατοίκων.
  • Προβλήματα καθαρισμού των παραδεισένιων παραλιών, όπου επαφίεται ο καθαρισμός τους σε εθελοντές. Προσωπικά κάθε καλοκαίρι αρχές Ιουνίου, έχουμε υιοθετήσει τον καθαρισμό της κεντρικής παραλίας στο Ασπρογιάλι και το ίδιο κάνουν και άλλοι απλοί επισκέπτες των εκπληκτικών παραλιών των 2 νησιών.
  • Προβλήματα ανύπαρκτης τελείως σήμανσης των παραλιών το καλοκαίρι, ώστε τα αναρίθμητα σκάφη να αγκυροβολούν σε κάποια απόσταση από την ακτή, όπως γίνεται σε όλα τα μέρη.
  • Το ελεύθερο κάμπινγκ στις παραλίες, που εκτός από τα προβλήματα ρύπανσης που είναι το ελάχιστο, το μέγιστο και ο μεγάλος κίνδυνος είναι η φωτιά, που απειλεί να προκαλέσει μία τραγωδία, ιδιαίτερα στον Κάλαμο με τους ανέμους που επικρατούν και το δάσος που υπάρχει, στη κατάσταση που είναι σήμερα.
  • Το πρόβλημα της ίδρυσης της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ) στο Βαθυλιμιόνι. Με βάση το Προεδρικό Διάταγμα, ιδρύθηκε η παραγωγική ζώνη Π.Ο.Α.Υ. Π9, είναι έκτασης 542,77 στρεμμάτων. Ο Δήμος Λευκάδας τι λέει γι αυτό. Τίποτα δεν λέει. Πρόσφατα η μία υπάρχουσα μονάδα στο σημείο έκλεισε. Δεν πρέπει λοιπόν με πρωτοβουλία του Δήμου Λευκάδας να ζητηθεί ΑΜΕΣΑ να δρομολογηθεί νομοθετική ρύθμιση, που θα απαλλάξει οριστικά και αμετάκλητα τον Κάλαμο από την ζώνη Π9 της Π.Ο.Α.Υ και τις ιχθυοκαλλιέργειες;
  • Οι Δασικοί Χάρτες, η εκτός σχεδίου δόμηση και η προσπάθεια απαξίωσης και μείωσης της αξίας περιουσιών των κατοίκων.
Αυτά και άλλα πολλά είναι τα προβλήματα του Καλάμου και του Καστού και ο Δήμος Λευκάδας πρέπει να σκύψει και να ασχοληθεί πιο σοβαρά και πιο επισταμένα με αυτά απ' ότι μέχρι τώρα, γιατί το «Κάλαμος και Καστός κείται μακράν» και ισχύει σήμερα και έχει βάση να το λένε οι κάτοικοι. Δικαίως το λένε και αφορά όλη την περίοδο από το 2011 μέχρι σήμερα.

1 σχόλιο:

  1. Σωστά περιγράφεις την κατάσταση που επικρατεί στα δυο νησιά του Δήμου Λευκάδας. Μεγάλες είναι οι ευθύνες του Δημάρχου Λευκάδας, αλλά και των μελών της τοπικής Κοινότητας που δεν βάζουν το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκάδας προ των ευθυνών τους για την κατάσταση που επικρατεί στον τόπο τους. Ιδιαίτερα με την Π.Ο.Α.Υ επικρατεί ένας τραγέλαφος. Στον Κάλαμο τα μέλη της τοπικής κοινότητας και αρκετοί πολίτες πιστεύουν -γιατί έτσι τους ενημέρωνε ο τοπικός Βουλευτής της Ν,Δ- ότι το νησί δεν ανήκει αν είναι δυνατόν στην Π.Ο.Α.Υ. Αν αφαιρέσει κανείς την θητεία του Φώτη Σώλου που ήταν Αντιδήμαρχος και ο οποίος πρωτοστάτησε κατά του χωροταξικού των υδατοκαλλιεργειών το 2011, αλλά και της επίλυσης πολλών προβλημάτων που αντιμετώπιζε το νησί, όταν έληξε η θητεία του από ΄κει και μετά τίποτα.
    Ένα επίσης σοβαρό πρόβλημα, είναι και η συγκοινωνία του νησιού με την Αιτωλοακαρνανία, ιδιαίτερα κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.. Πριν αλλάξει ο ανάδοχος της εν λόγω γραμμής, ο προηγούμενος ανάδοχος περαν των σταθερών δρομολογίων που προέβλεπε η σύμβαση, εξυπηρετούσε τους επισκέπτες όλη την ημέρα με έκτακτα δρομολόγια.
    Αν λοιπόν δεν ενεργοποιηθεί για τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί η τοπική κοινότητα και οι δημότες του, ο Δήμος Λευκάδας έχει δείξει ότι δεν είναι "προθυμος" να επιλύσει τα σοβαρά προβλήματά του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.