Τέλος εποχής για το ιστορικό Υποθηκοφυλάκειο Σολλίου. Καταργήθηκε με ΦΕΚ και ενσωματώνεται στο Υποκατάστημα Αγρινίου.


Με τον αριθμό φύλλου 292, Τεύχος Β του ΦΕΚ που κυκλοφόρησε 18 Ιανουαρίου 2024, καταργείται το ιστορικό Υποθηκοφυλάκειο Σολλίου (Άμισθο μη Ειδικό), στο οποίο υπάγονται οι πέντε Κοινότητες του τέως Δήμου Αλυζίας (Αρχοντοχωρίου, Βάρνακα, Κανδήλα, Μύτικα και Παναγούλας) και τρείς Κοινότητες των κοντινών μας νησιών Καλάμου και Καστού (Καλάμου, Επισκοπής και Καστού).
Το Υποθηκοφυλάκειο Σολλίου ενσωματώνεται στο Υποκατάστημα Αγρινίου, στο Κτηματολογικό Γραφείο Δυτικής Ελλάδας του ΝΠΔΔ «Ελληνικό Κτηματολόγιο» (Β’ 3874/ 2023).
Πρόκειται για μία υπόθεση που δρομολογήθηκε από το 2017, με την ψήφιση σχετικού νόμου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, όπου προβλεπόντανε η ίδρυση των κατά τόπους Κτηματολογικών Γραφείων και των Υποκαταστημάτων τους, τα οποία θα απορροφούσαν όλα τα Υποθηκοφυλακεία.
Νομικός με γνώση πάνω στο θέμα, με τον οποίο συνομιλήσαμε, μας επισήμανε μία λεπτομέρεια. Ότι όλες οι Κοινότητες που ανήκαν στο Υποθηκοφυλάκειο Σολλίου, δικαστικά ανήκουν στο Πρωτοδικείο Λευκάδας και εκεί απευθύνονται για υποθέσεις περί μη αποποίησης ή δημοσίευση διαθήκης κ.λπ, ενώ για την μεταγραφή συμβολαίων θα είναι αρμόδιο το Υποκατάστημα Αγρινίου. Μας επισημάνθηκε ότι το ορθό θα ήταν να ενσωματωθεί το Υποθηκοφυλάκειο Σολλίου στο Υποκατάστημα Λευκάδας.
Δείτε εδώ ένα σχετικό άρθρο, του προσωπικού μας φίλου σ. Συμβολαιογράφου Νίκου Θ. Νταή για το θέμα, που φιλοξενήσαμε το 2017.
Δείτε εδώ το ΦΕΚ όπως δημοσιεύτηκε και το εντοπίσαμε.

1 σχόλιο:

  1. Δυστυχώς, κάποια πράγματα έχουν μία αρχή και ένα τέλος. Λυπηρό , αλλά αυτό είναι το αποτέλεσμα. Για ιστορικούς και μόνον λόγους ας δούμε και τα Ειρηνοδικεία που πρωτο-ιδρύθηκαν στην επαρχία Βονίτσης και Ξηρομέρου με την ίδρυση του ελληνικού κράτους
    Το πρώτο ειρηνοδικείο στο Ξηρόμερο ιδρύθηκε το 1834 (Γ΄τάξεως) και είχε, αρχικά, έδρα την Μπαμπίνη Ξηρομέρου. Τον Οκτώβριο του 1836 η έδρα από την Μπαμπίνη μεταφέρθηκε στο Δραγαμέστο Ξηρομέρου [ΦΕΚ. 57/1836]. Το 1833 ιδρύθηκε και το Ειρηνοδικείο Βονίτσης (Γ΄ τάξεως) που συμπεριελάμβανε τους δήμους: Ανακτορίων (Βόνιτσα), Παλαίρου (Ζαβέρδα) και Αλυζίας (Μοναστηράκι Βονίτσης). Την ίδια εποχή 1835 ιδρύθηκε και το Ειρηνοδικείο Εχίνου (Κατούνα) το οποίο όμως στις 10 Απρ.1840 προσαρτήθηκε σε αυτό του Βάλτου (Αμφιλοχία) [ΦΕΚ. 7/1840]. Πολύ αργότερα, το 1867, ιδρύθηκε και το Ειρηνοδικείο Σολλίου ( Μύτικας , Γ΄ τάξεως) [ΦΕΚ. 61/1867]. Το 1842 το Ειρηνοδικείο Ξηρομέρου συμπεριελάμβανε τις περιοχές των δήμων: Αστακού, Οινιαδών (Κατοχή) και Σολλίου (Μύτικας).
    Οι πρώτοι ειρηνοδίκες στο Ξηρόμερο ήταν οι: Σωτήρης Δασκάλου (1833-5), Γ. Δημητριάδης (1836-1850), Σταμούλης Θ. Σώζος (1842), Λ. Νταγκλής (1844) , Α. Βότσης (1849), Ν. Χρυσικόπουλος (1853) , Θεοδ. Παπαϊωάννου (1854), Κ. Γρηγορογιαννόπουλος (1855), Κ. Καββαδίας (1856), Γ.Α. Κιάφας (1857), Ν. Κατσιλάκης (1857), Π. Δενδρινός (1858), Κ. Καραμανίδης (1866). Στη Βόνιτσα συναντάμε τον πρώτο ειρηνοδίκη τον Νικόλαο Γεροδήμο (1834-1839), όπως και τον Γεώργιο Παναγιωτόπουλο (1840-5). [Εθν. Κτήματα, φάκ. 430, 438].
    Νίκος Θεοδ. Μήτσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.