Στην εκπομπή ''Φάσμα'' στην ΕΡΤ NEWS αφιέρωμα-έρευνα στο πρόβλημα των ιχθυοκαλλιεργειών.

Στην εκπομπή ''Φάσμα'' στην ΕΡΤ NEWS αφιέρωμα-έρευνα στο πρόβλημα των ιχθυοκαλλιεργειών και τη λαθεμένη χωροθέτηση της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ) Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας.
Κρατάμε τις σαφέστατες και τεκμηριωμένες θέσεις του Δημάρχου Ξηρομέρου κ. Γιάννη Τριανταφυλλάκη, ο οποίος με σοβαρότητα και ρεαλισμό ανέδειξε το πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση. Μάλιστα η πρόταση του για ελευθέρωση του παράκτιου μετώπου και συγκέντρωση της ιχθυοκαλλιεργητικής δραστηριότητας στην ανοικτή θάλασσα, με τήρηση της φέρουσας ικανότητας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, είναι μία win win κατάσταση και για την τοπική κοινωνία και για τον κλάδο όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Κρατάμε τον μεστό λόγο των ψαράδων (αδέλφια Αλευρά), για αυτό που πραγματικά συμβαίνει στη θάλασσα, των ανθρώπων της θάλασσας που αυτοί ξέρουν τι συμβαίνει στα αλήθεια στη θάλασσα από αυτή τη δραστηριότητα και όχι τις ωραιοποιήσεις των δύο επιχειρηματιών κ.κ. Κ. Μπόκα και Β. Τσάρκου, που μας έκαναν να νιώσουμε ότι μάλλον δεν μιλάγανε για τον ίδιο τόπο.
Κρατάμε την σοβαρή επισήμανση του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Ιωάννη Κλαδά, ο οποίος παραδέχεται ότι οι ιχθυοκαλλιέργειες ρυπαίνουν, παραδέχεται τα σοβαρά προβλήματα όταν αυτές είναι στα ρηχά νερά, τα οποία το μέλλον δείχνει και ήδη γίνεται, ότι θα πάμε στην ανάπτυξη της δραστηριότητας στα ανοικτά νερά που θα λύσει όλα αυτά τα προβλήματα... ότι ακριβώς ζητάνε ο Δήμος Ξηρομέρου και οι κάτοικοι δηλαδή.
Ενημερώνουμε τους αναγνώστες του Blog μας, ότι το μοντέλο των ιχθυοκαλλιεργειών μακριά από τις ακτές στην ανοικτή θάλασσα, το εφαρμόζει ήδη η Κύπρος και η Τουρκία.
Το αίτημα λοιπόν για ελευθέρωση των ακτών από τα ιχθυοτροφεία και συγκέντρωση των μονάδων στην ανοικτή θάλασσα στις Κεντρικές και Νότιες Εχινάδες, είναι και ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο και είναι το μέλλον σύμφωνα και με την επιστημονική γνώση.
Κάποιοι θέλουν να μείνουν προσκολλημένοι στο παρελθόν, να επιχειρούν με τα μέσα που επιχειρούσαν την δεκαετία του '90, με εγκαταστάσεις επί του αιγιαλού και σε κάποιες περιπτώσεις μόνιμες με μπετά, να καταλαμβάνουν δαντελένιες ακτές, πανέμορφους κόλπους και παραλίες, όπως φαίνεται και στις παρακάτω φωτογραφίες, να παίρνουν χρήμα άκοπο από επιδοτήσεις κρατικές και ευρωπαϊκές και από πάνω, συνέχεια να ζητάνε οικονομικές ενισχύσεις και βοήθεια από το Κράτος(!!!), λες και γίνεται τίποτα άλλο τόσα χρόνια εκτός από κόκκινα δάνεια, οικονομικές ενισχύσεις, χρεοκοπίες και αλλαγές ιδιοκτητών, να ζουν αυτοί καλά και οι τοπικές κοινωνίες να κόψουν το κεφάλι τους, να βλέπουν τις ακτές μέσα στην γλίτσα με κάθε λογής ρυπαντικά υλικά να κατακλύζουν το βυθό και τις ακτές σε αποστάσεις αρκετών ναυτικών μιλίων, να τελειώσουν οριστικά τους επαγγελματίες αλιείς.

Δείτε εδώ ολόκληρη την εκπομπή:








8 σχόλια:

  1. Αυτός που παρουσιάζεται ως πρόεδρος των επαγγελματιών του τουρισμού μας είπε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχώς ήταν μια εκπομπή που κράτησε μάλλον ίσες αποστάσεις. Το κερασάκι στην τούρτα στο τέλος . Μαγιόρκα.... και υδατοκαλλιέργειες και τουριστική ανάπτυξη . Όσον αφορά τα σχόλια συμπατριωτών στην κρίση του καθενός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. απαραδεκτος ο κος Τσαρκος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. μέχρι τώρα στα κανάλια ακούγαμε συνεχώς όλα τα θετικά και πόσος χρήσιμος είναι ο κλάδος και τίποτα άλλο.
    Αυτή τη φορά ακούσαμε πάλι τα ίδια αλλά πλέον μάθαμε και ακούσαμε ότι υπάρχουν και προβλήματα και αντιδρώντες που έχουν επιχειρήματα ακλόνητα και πειστικά.
    Μπράβο στο Δήμαρχο, μπράβο στους ψαράδες.

    ΘΕΤΙΚΗ Η ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΙΣΟΡΟΠΗΜΕΝΗ ΕΡΕΥΝΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ο δημαρχος ειναι δυναμη μεγαλη . σοβαροσ και συγκροτημενος .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γιατί ήταν απαράδεκτος ο κύριος Τσαρκός επειδή είπε την αλήθεια τον τουρίστα δεν τον νοιάζουν τα κλουβιά αλλά η πρόσβαση σε μια οργανωμένη παραλία και η δυσοσμία το καλοκαίρι στην παραλία κοιτάξτε τη ρίχνετε εσείς στην θάλασσα και αφήστε τις φιλοσοφίες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι είπες τώρα!!! οργανωμένη παραλία ε; και στα 500 μέτρα τα κλουβιά με τα ψάρια με τις καθαρές τροφές ( αλήθεια ξέρεις τι τρώνε τα ψάρια , πως φτιάχνουν τις τροφές; για ρώτησε και μάθε και τα ξαναλέμε). Ευθύνες για την δυσοσμία στη θάλασσα να ζητήσεις απο τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις που καμία δεν παρείχε τα κονδύλια στις κοινοτικές - δημοτικές αρχές για να προχωρήσουν σε έργα βιολογικού καθαρισμού.Με την πίεση του κόσμου και της δημοτικής αρχής ελπίζουμε σύντομα το πρόβλημα να λυθεί. Η προοπτική της περιοχής μας είναι ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ και φυσικά κτηνοτροφία γεωργία αλλά και οι υδατοκαλλιέργειες εκεί που πρέπει. ΟΧΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΙΣ ΑΚΤΕΣ.

      Διαγραφή
  7. https://www.protothema.gr/greece/article/1460647/idruma-vodafone-hartografodas-enan-apo-tous-ton-megaluterous-pneumones-oxugonou-tis-mesogeiou/

    Για ενημερωστε να περασουν και απο Αστακο Μυτικα ….

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.