Πόρισμα του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας: «Φρένο» στις ΑΠΕ.


Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση”
14 ΦΕΒ 2024 19:25

Πόρισμα του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας: «Φρένο» στις ΑΠΕ όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”. «Με 3.021 ανεμογεννήτριες, τι θα θαυμάζουμε;» αναρωτιέται το ΤΕΕ στο πόρισμά του για τη χωροθέτηση των ΑΠΕ στην περιοχή.

Αναλυτικά το δημοσίευμα:
«Φρένο» στην άκριτη ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας επιχειρεί να βάλει το πόρισμα της ομάδας του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας.
Στόχος της εργασίας ήταν η καταγραφή της κατάστασης των ΑΠΕ στην Αιτωλοακαρνανία, η διαμόρφωση θέσεων του ΤΕΕ για την χωροθέτηση των ΑΠΕ στην περιοχή και η διερεύνηση σχετικά με τα ανταποδοτικά οφέλη, τα οποία θα πρέπει να έχει η Αιτωλοακαρνανία από την χωροθέτηση αυτή.
«Σε αυτό το «Ανοικτό Μουσείο» της Φύσης, ενδεχομένως και να αποτελεί μοναδικό ελληνικό φαινόμενο, αυτό που ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια και εντείνεται στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας» παρατηρεί με νόημα το ΤΕΕ στο πόρισμά του αναφερόμενο στις πολλές περιβαλλοντικά ευαίσθητες και προστατευόμενες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας και την ανάπτυξη των ΑΠΕ.
Το ΤΕΕ στο πόρισμά του δεν απορρίπτει τις ΑΠΕ, αντιθέτως δέχεται ότι η συνεισφορά τους στο αναπτυξιακό πρότυπο, τα ενεργειακά δεδομένα, την οικονομία και την κοινωνία έχει θετική επίδραση, ωστόσο με την καταγραφή που κάνει ουσιαστικά προτείνει ένα «φρένο» στην υπερανάπτυξή τους, που προκρίνει η ενεργειακή μετάβαση και η κουβέντα περί κλιματικής αλλαγής.
Αναλύοντας την υφιστάμενη κατάσταση και την επέκταση που μπορούν να έχουν οι ΑΠΕ με βάση το υφιστάμενο καθεστώς, το ΤΕΕ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι στην Αιτωλοακαρνανία δεσμεύονται 229.191 στρέμματα με 3.021 ανεμογεννήτριες και 18.360 στρέμματα αγροτικής γης για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Μάλιστα στα παραπάνω νούμερα δεν συμπεριλαμβάνονται οι συνοδευτικές εγκαταστάσεις των ΑΠΕ (γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσεως, οι υποσταθμοί ηλεκτρικής ενέργειας, οι οδικές συνδέσεις κλπ.).
Τα στοιχεία αυτά συνδυάζονται και με τα δεδομένα των τελευταίων ετών από τις άλλες παραγωγικές δραστηριότητες του νομού, που καταδεικνύουν ότι τα τελευταία χρόνια έχει επέλθει μεγάλη μείωση του συνόλου της γεωργικής έκτασης και μεγάλη μείωση του συνόλου της ζωικής παραγωγής, με την ανάλογη μείωση στην οικονομική δραστηριότητα, ανάπτυξη και ευμάρεια της περιοχής.
«Αυτή την στιγμή στην Αιτωλοακαρνανία, έχουν πάρει άδεια παραγωγής 594 ανεμογεννήτριες και έχουν ήδη εγκατασταθεί 141, τις οποίες αντικρίζουμε διασχίζοντας τον Νομό. Μπορούμε να διαισθανθούμε, άραγε, μετά την εγκατάσταση των προβλεπόμενων 3.021 ανεμογεννητριών, τι θα θαυμάζουμε;» αναρωτιέται με νόημα το ΤΕΕ αναφέροντας επί παραδείγματι πως ήδη στη Δημοτική Ενότητα Αντιρρίου του Δήμου Ναυπακτίας το ποσοστό κάλυψης έχει ήδη υπερβεί την επιτρεπόμενη φέρουσα ικανότητα και βρίσκεται στο 104,25 %.

Το ΤΕΕ παρατηρεί ακόμη ότι ως αυτή τη στιγμή, οι μονάδες ΑΠΕ στον νομό μας έχουν εγκατασταθεί:
– σε γη υψηλής παραγωγικότητας
– σε βοσκότοπους.
– σε ζώνες Natura (βιορευστά στο Μεσολόγγι).
– Ιδιωτικά υδροηλεκτρικά φράγματα έχουν κατασκευαστεί πάνω από αυτά της ΔΕΗ, λειτουργούν με μόνο κριτήριο το κέρδος και προκαλούν ανεξέλεγκτη υδάτινη ροή ανεξάρτητα από την εποχή και τη διάθεση των υδάτων για τις αγροτικές καλλιέργειες (αρδεύσεις). Σε περιόδους έντονων καιρικών φαινομένων μια τέτοια ανεξέλεγκτη κατάσταση, μπορούμε να φανταστούμε τι επιπτώσεις θα έχει στο κατάντη του ρου του Αχελώου με πλημμυρικά φαινόμενα (οικισμοί, καλλιέργειες).

«Πρέπει να επιτυγχάνεται ισορροπία».
Σύμφωνα με το ΤΕΕ οι επενδύσεις των ΑΠΕ αποτελούν πολύτιμους πόρους και είναι στρατηγικής σημασίας για το ενεργειακό μέλλον. Ωστόσο, είναι απαραίτητη η ορθολογική αξιοποίησή τους για την βελτιστοποίηση των δυνατοτήτων και αποδόσεων τους και πρέπει να είναι συμβατές με τον αναπτυξιακό χαρακτήρα της περιοχής, η ενέργεια που παρέχουν να είναι φτηνή, προσβάσιμη σε όλους και σταθερή και να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση και αποδοχή. Πρέπει να επιτυγχάνεται ισορροπία μεταξύ κοινωνίας, οικονομίας και περιβάλλοντος.
Σε τοπικό επίπεδο, η συνεισφορά των ΑΠΕ, στο αναπτυξιακό πρότυπο, τα ενεργειακά δεδομένα, την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον ενός γεωγραφικού χώρου όπως ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας έχει θετική επίδραση. Η ανάπτυξη των ΑΠΕ σε επίπεδο περιφέρειας προσφέρει υψηλό βαθμό αυτονομίας και ενεργειακής ασφάλειας σε σχέση με το κεντρικό ηλεκτρικό δίκτυο. Αποκτά δε, ζωτικής σημασία σε περιοχές που δεν έχουν διασύνδεση με το δίκτυο αυτό.
«Κανείς δεν επιθυμεί να μείνει η χώρα χωρίς ενέργεια, αλλά εξίσου δεν επιθυμεί να δει τη φυσική ομορφιά και χάρη των βουνών και των νησιών μας, να θυσιάζεται στο όνομα μιας υποτιθέμενης ενεργειακής ασφάλειας. Αυτός ο τόπος είναι η κληρονομιά μας και είναι χρέος όλων μας να την προστατεύσουμε. Δεν ανήκει σε μας, ανήκει στις επόμενες γενιές.
Επομένως, η απάντηση στο ουσιαστικό ερώτημα, αν μπορεί το ενεργειακό σύστημα να αντέξει το βάρος της ζήτησης και να αποδειχθεί σταθερό, όταν βασίζεται μόνο ή κυρίως σε ΑΠΕ, οι οποίες αντικειμενικά είναι ευμετάβλητες και πιο ασταθείς είναι: Η ενέργεια πρέπει να στοχεύει στην βιωσιμότητα της ανάπτυξης. Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια μπορούν να παίξουν μικρό μόνο ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση και δεν μπορούν να λειτουργήσουν μόνες τους, γιατί χρειάζονται εφεδρικές συμβατικές πηγές ενέργειας (ως φορτίο βάσης) και επιπρόσθετα, οι ΑΠΕ στηρίζονται στις οικονομικές επιχορηγήσεις, τις οποίες επιβαρύνεται ο καταναλωτής» αναφέρεται στο πόρισμα του ΤΕΕ.

3 σχόλια:

 1. Πρωτα εγκριθηκαν οι ανεμογεννητριες και τα φωτοβολταικα με καθαρα επιχειρηματικα κριτηρια και μετα παμε να κανουμε χωροταξικο σχεδιασμο , προκαταλαμβανοντας τον . Το ΤΕΕ πρεπει να επισπευσει τα Τ Π ΣΧΕΔΙΑ μηπως και προλαβουμε και περισωσουμε κατι , τη γεωργικη γη κυριως . Οι διαπιστωσεις του πορισματοςΤΕΕ ειναι γνωστες , αλλη πολιτικη και δραση χρειαζεται . Δεν ειμαι καθολου αισιοδοξος αν τα ΤΠΣ τελεσιδικησουν συντομα (2025 προβλεπεται) γιατι η λογικη τους ειναι εντελως αντιθετη απο την πολιτικαντικη φιλοσοφια που διατρεχει το πολιτικο συστημα ,που δεν θελει κανενα σχεδιασμο και αυτοσχεδιαζει με βαση τα επιχειρηματικα συμφεροντα και μονον !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. .......το πολιτικό σύστημα.......δηλαδή το πολιτικό κατεστημένο. Πάντα με τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Υπάρχει τρόπος να ξεφύγουμε; ΝΑΙ και είναι ένας, να ΠΑΜΕ όλοι μαζί.

   Διαγραφή
 2. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φίλων της Βελανιδιάς και Περιβάλλοντος "Η Αμαδρυάδα"
  στη συνεδρίαση του την Πέμπτη 8/2/2024 αποφάσισε να εκδώσει ψήφισμα συμπαράστασης τους αγωνιζόμενους αγρότες και κτηνοτρόφους.

  Ο Σύλλογος Φίλων της Βελανιδιάς και Περιβάλλοντος "Η Αμαδρυάδα" ιδρύθηκε το 1998 με έδρα την Αθήνα και μέλη του προερχόμενα από την επαρχία Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας. Σκοποί του Συλλόγου είναι η προστασία του περιβάλλοντος και του βελανιδόδασος Ξηρομέρου και η ανάδειξη των δυνατοτήτων του τόπου μας.

  Εμείς οι εσωτερικοί μετανάστες από το Ξηρόμερο Αιτωλοακαρνανίας και οι υπόλοιποι Αιτωλοακαρνάνες γεννημένοι αγρότες και απόγονοι αγροτών, γνωρίζουμε κάλλιστα την αναγκαιότητα ύπαρξης της αγροτιάς και της προσφοράς της στην κοινωνία μας.

  Εκφράζουμε την στήριξή μας στο δίκαιο αγώνα σας και ελπίζουμε ότι θα ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά σας, γιατί στην αντίθετη περίπτωση το μέλλον της αγροτιάς είναι η εξαφάνιση της.
  Με την πράσινη ανάπτυξη (φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες, βιορρευστά και καταστροφή των βουνών και των δασών) επιδιώκεται περαιτέρω η μείωση του αγροτικού πληθυσμού έως τον αφανισμό του.

  Ο αγώνας των αγροτών είναι και δικός μας αγώνας.

  Σύλλογος Φίλων της Βελανιδιάς και Περιβάλλοντος "Η Αμαδρυάδα".

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.