Εναλλακτικές μορφές τουρισμού - Ιδανικός ο τόπος μας για πεζοπορικό, ορειβατικό και αναρριχητικό τουρισμό.


Του Δημήτρη (Τζίμη) Κατσούλα.

Αγαπητοί συντοπίτες,
Παρότι δεν έχω συνηθίσει να εκφράζομαι δημόσια και για μένα είναι μεγάλη προσπάθεια να αποτυπώσω τις σκέψεις μου σε γραπτό λόγο, γράφω το παρακάτω κείμενο γιατί ένιωσα την ανάγκη να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις που αφορούν τον τόπο μας και ελπίζω να το βρείτε ενδιαφέρον.
Ο τουρισμός στην Ελλάδα αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί αναμφισβήτητα μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές πηγές της χώρας.
Τα τελευταία όμως χρόνια η έντονη επιθυμία και ανάγκη για νέες και διαφορετικές εμπειρίες έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού που συμβαδίζουν με τον αναγκαίο σεβασμό στο περιβάλλον.
Η χώρα μας αποτελεί πλέον έναν προσφιλή τουριστικό προορισμό όχι μόνο για τις κλασικές διακοπές αλλά και για όσους αναζητούν εκτός από την απόλαυση της θάλασσας και των αξιοθέατων, νέες εναλλακτικές δραστηριότητες. Υπάρχουν χωριά και κοινότητες σε μεγαλύτερη απόσταση απο την θάλασσα και η προσέλκυση τουρισμού είναι περιορισμένη.
Αυτή η άνιση κατανομή τουρισμού μπορεί να αλλάξει με την προώθηση και δημιουργία νέων δραστηριοτήτων.
Οι προτιμήσεις, οι ιδιαίτερες ανάγκες και τα κίνητρα των τουριστών είναι αυτά που τις διαμορφώνουν. Αυτές οι δραστηριότητες απευθύνονται σε ανθρώπους που επιθυμούν την επαφή με την φύση ,την αναζήτηση της αυθεντικότητας και του αυθορμητισμού, και δεν ικανοποιούνται με τα συμβατικά τουριστικά πακέτα.
Υπάρχουν πολλές μορφές τουρισμού όπως είναι ο χειμερινός, ο αγροτουρισμός, η παρατήρηση πτηνών, ο αναρριχητικός τουρισμός και η εθελοντική εργασία με ακόμα πολλές εξειδικευμένες μορφές.
Αυτές οι μορφές τουρισμού σίγουρα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τον γνωστό κλασικό μαζικό τουρισμό, ωστόσο τον συμπληρώνουν συμβάλλοντας έτσι στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των περιοχών της περιφέρειας.
Ο εναλλακτικός τουρισμός συμβάλλει στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη καθώς προέρχεται και οργανώνεται από τον τοπικό πληθυσμό και τους τοπικούς φορείς.
Ο τρόπος αυτός ανάπτυξης έχει περισσότερα κοινωνικά και πολιτιστικά οφέλη καθώς και μεγαλύτερες πιθανότητες ευνοϊκής αποδοχής αφού βελτιώνεται το βιοτικό επίπεδο. Η εκμετάλλευση των φυσικών αγαθών γίνεται από ντόπιους και αποτελεί πηγή ανάπτυξης του τόπου τους.
Η χώρα μας είναι κατεξοχήν ορεινή χώρα και έχει πάνω από 300 βουνά μεγαλύτερα ή μικρότερα, πολλά από τα οποία προστατεύονται ως Εθνικοί Δρυμοί.
Το ψηλότερο βουνό της χώρας μας είναι ο φημισμένος Όλυμπος από την ελληνική μυθολογία, γνωστός σε όλο τον κόσμο, που φτάνει σε ύψος τα 2.917μ.
Τα Ακαρνανικά βουνά δεν είναι τόσο ψηλά. Η ψηλότερη κορυφή φτάνει τα 1.589μ, χωρίς όμως να υπολείπονται σε ομορφιά και πλούσια χλωρίδα και πανίδα. όταν θα βρεθεί κάποιος στην κορυφή του Μπούμιστου με υψόμετρο 1.576 μ. θα αντικρίσει μια πανοραμική θέα και θα μπορέσει να αντιληφθεί πραγματικά πόσο ψηλά βρίσκεται, δημιουργώντας την αίσθηση ότι βρίσκεται κανείς στην κορυφή του κόσμου, κάτι που δεν συμβαίνει ακόμα σε και ψηλότερα βουνά. Για να βρεθεί κάποιος στην κορυφή και να ζήσει αυτή την εμπειρία χρειάζεται αρκετή προσπάθεια καθώς είναι δύσκολο βουνό για πεζοπορία και ανάλογα από το που θα ξεκινήσει κάποιος η υψομετρική μπορεί να φτάσει πάνω από 1.200 μ.
Στα χαμηλότερα βουνά σαφώς η πεζοπορία είναι ευκολότερη, με την θέα να είναι εξίσου μαγευτική αφού θα χρειαστεί να περάσει κάποιος μέσα από βελανιδοδάση και φαράγγια με πλατάνια και σπήλαια, όπου θα συναντήσει ξεχασμένους αρχαιολογικούς χώρους. Στα βουνά μας γίνονται ήδη προσπάθειες και έχουν ανοιχτεί κάποια μονοπάτια, η προσπάθεια αυτή όμως πρέπει να είναι συλλογική ώστε να μπορέσουν να χαρτογραφηθούν και να σηματοδοτηθούν ακόμα περισσότερα.
Πέρα από την πεζοπορία η περιοχή μας προσφέρεται για μια ακόμα εναλλακτική μορφή τουρισμού η οποία έχει ήδη αναπτυχθεί σε άλλες περιοχές και έχει επιφέρει αναπάντεχα οφέλη στην τοπική κοινωνία, που κάποτε η βραχώδη μορφολογία της θεωρείτο “κατάρα”.
Αυτή η εναλλακτική μορφή τουρισμού είναι η γνωστή σε όλους αναρρίχηση και τα τελευταία χρόνια συγκαταλέγεται στα ολυμπιακά αθλήματα.
Στις κάθετες ορθοπλαγιές των βουνών μας έχουν μπει ήδη οι βάσεις για την δραστηριότητα αυτή καθώς οι όμορφοι βράχοι που προσφέρει ο τόπος μας, έχουν ήδη εμπνεύσει τα τελευταία 15 χρόνια έμπειρους αναρρίχητες όπου και έχουν δημιουργήσει το γνωστό αναρριχητικό πεδίο: "ΚΑΜΠΛΑΦΚΑ" Μύτικας Αιτωλοακαρνανίας. Η επισκεψιμότητα του πεδίου αυτού έχει αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, από ξένους και Έλληνες επισκέπτες.
Ο μεγάλος αριθμός επισκεπτών δημιούργησε και την ανάγκη για νέα αναρριχητικά πεδία που θα προσφέρουν νέες, διαφορετικές εμπειρίες μαζί με χαρά και ικανοποίηση σε ακόμα περισσότερους επισκέπτες, μικρούς και μεγάλους.
Η προσπάθεια αυτή έχει ήδη ξεκινήσει με πολύ προσωπική εργασία έμπειρων αναρριχητών του τόπου μας και με την ευγενική αρωγή γνωστών παραγόντων.
Η προσπάθεια θα συνεχιστεί, χρειάζεται όμως η κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και μαζί με την συμβολή και την συνεισφορά της, θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί η ολοκλήρωση αυτού του οράματος.

2 σχόλια:

  1. Τζιμη συμφωνώ μαζί σου απόλυτα. Όσο για την κινητοποίηση για την οποία μιλάς, θεωρώ πως δεν είναι τίποτα άλλο, από το να υπάρχουν ανοιχτά καταλύματα όλο το χρόνο (αυτή τη στιγμή όποιος μπει στο booking ένα θα βρει ανοιχτό αυτή την περίοδο) και ανοιχτά καταστήματα εστίασης. Και προβολή φυσικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο σε αυτό που λες, εγώ πιστεύω όμως ότι ο αριθμός καταλυμάτων έχει να κάνει και με την ζήτηση καθως αυτά αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Τον χειμώνα δεν υπάρχει μεγαλη επισκεψιμότητα οπότε είναι κατανοητό εν μέρη να μη διατηρεί κάποιος ανοιχτό το κατάλυμα του. Εγώ νομίζω όμως, πως όταν μιλάει για κινητοποίηση εννοεί να στρέψουμε εμείς οι ίδιοι οι ντόπιοι το ενδιαφέρον μας και προς τα βουνά εκτός από την θάλασσα, με συγκεκριμένες ενέργειες.

      Διαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.