Τι ειπώθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα κομμένα ελαιόδεντρα στο αγροτεμάχιο της ΕΕΛ του βιολογικού καθαρισμού Βάρνακα, Κανδήλας και Μύτικα και για την σκέψη μεταφύτευσης που δεν προχώρησε λόγω μεγάλου κόστους.


Στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 26 Φεβρουαρίου 2024, ως 11ο θέμα στην ημερήσια διάταξη ήταν το: «Λήψη απόφασης για τη διενέργεια δημοπρασίας για τα ελαιόδεντρα που υπάρχουν εντός οικοπέδου εγκατάστασης της μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού στη Δημοτική Ενότητα Αλυζίας», με εισηγητή τον Αντιδήμαρχο κ. Γερόλυμο Σωτήριο.
Εκεί αναφέρθηκαν κάποια πολύ συγκεκριμένα πράγματα και κάποια πολύ συγκεκριμένα στοιχεία, τόσο από τον Αντιδήμαρχο κ. Πολύζο όσο και από τον Δήμαρχο κ. Τριανταφυλλάκη:
1. Αναφέρθηκε ότι η δημοτική αρχή είχε σκεφτεί εξ αρχής και εξέτασε την περίπτωση της μεταφύτευσης, η οποία είναι μία εξειδικευμένη εργασία και έκανε έρευνα αγοράς για να πάρει προσφορές. Πήρε 1 προσφορά, η οποία την έδειξε εντός της αιθούσης, η οποία ήταν 500 €/δέντρο, που σημαίνει για τα 150 δέντρα 75.000 €, δηλαδή παραπάνω απ' όσο αγοράστηκε το αγροτεμάχιο!!! Βάζοντας ο Δήμος το φορτηγό και το JCB η τιμή διαμορφωνόταν σε 200-300 €/δέντρο. Επίσης υπήρξε και άλλη προσφορά με 1.000 €/δέντρο, άρα μιλάμε για κόστος 150.000 €.
2. Επίσης αναφέρθηκε ότι η ΕΡΓΟΣΕ που έκανε μεταφύτευση ελιών, χρεώθηκαν και με 2.000 €/δέντρο και παρουσιάστηκαν δύο σχετικά τιμολόγια, όπως και παραπομπή σε σχετική δημοσίευση στο διαδίκτυο (δείτε εδώ).



Με όλα τα παραπάνω, εξηγήθηκε ότι η σκέψη της μεταφύτευσης εγκαταλήφθηκε λόγω μεγάλου κόστους.
Όλα αυτά αναφέρθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο με συγκεκριμένα στοιχεία.

Σε αυτό το σημείο θέλουμε να πούμε και την δική μας υποκειμενική άποψη ως άνθρωποι που γνωρίζουμε κάποια πράγματα, που αγαπάμε τον τόπο μας, όπως και όλοι οι Αλύζιοι και θέλουμε να τον δούμε να προχωρά μπροστά σε ένα καλύτερο μέλλον.
Αν μας πείτε να πούμε για τον Αστακό, τον Πρόδρομο, την Παλαιομάνινα τις Φυτείες κ.λπ για θέματα τέτοιας περιπτωσιολογίας, που απαιτούν ιδία γνώση της περιοχής και της ανθρωπογεωγραφίας, δηλώνουμε ανήξεροι και περιμένουμε να τα πουν άλλοι καλύτερα από εμάς.
1. Το αγροτεμάχιο αγοράστηκε από τον Δήμο Ξηρομέρου, με αποκλειστικό σκοπό την κατασκευή του σημαντικότατου και ζωτικού αναπτυξιακού έργου του βιολογικού καθαρισμού της Αλυζίας και δεν αγοράστηκε για να γίνει ο Δήμος Ξηρομέρου ούτε παραγωγός λαδιού, ούτε έμπορος ξύλων, ούτε μεταφυτευτής δέντρων και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε και να το αποκόβουμε από τη συζήτηση. Εκεί θα γίνει ένα τεράστιο έργο και θα είναι η Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων του βιολογικού καθαρισμού Βάρνακα, Κανδήλας και Μύτικα, ένα έργο που η περιοχή θα έπρεπε να το είχε χθες και δεν το έχει γιατί κάποιοι δεν έπραξαν το καθήκον τους όταν οι χρηματοδοτήσεις έρεαν άφθονες και γειτονικοί Δήμοι άδραξαν την ευκαιρία και εμείς μείναμε με το δημοτικό βυτιοφόρο προς ευχαρίστηση κάποιων προυχόντων.
2. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να πει ότι δεν στενοχωρήθηκε που είδε τις ελιές κομμένες και καταλαβαίνουμε απόλυτα όσους αναδεικνύουν το θέμα και καλώς το αναδεικνύουν, αλλά από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, αφού η μεταφύτευση θεωρήθηκε οικονομικά ασύμφορη από την δημοτική αρχή (τα στοιχεία αυτό δείχνουν), η μοίρα των ελαιοδέντρων είχε σφραγιστεί ότι τελικά θα πήγαιναν για ξυλεία, κάτι που στενοχωρεί όλους, αλλά κάτι που είχε αναφερθεί και όταν πάρθηκε η απόφαση αγοράς του αγροτεμαχίου με ευρεία πλειοψηφία και αυτή την απόφαση πολλοί την αγνοούν ή την ξεχνάνε, αλλά εμείς που παρακολουθούμε με προσοχή τα Δημοτικά Συμβούλια δεν την ξεχνάμε και την αναφέρουμε και εδώ σήμερα.
3. Τώρα ότι κόπηκαν κάποια ξύλα από αγνώστους ή «αγνώστους» είναι μία αστοχία και μας δυσαρεστεί και μας εκνευρίζει όλους, αλλά ρωτάμε, δεν ξέρουμε όλοι τι συμβαίνει παντού με την παράνομη ξύλευση, αλλά και στον κάμπο της Αλυζίας (δείτε εδώ); Πόσοι ιδιώτες έχουν βρει τα δέντρα τους πετσοκομμένα; Δηλαδή πρέπει ο κάθε Αντιδήμαρχος να φυλάει σκοπιά στο κάμπο ή μήπως υπάρχει κανένα μεγάλο οικονομικό όφελος από αυτό, ώστε κάποιος αιρετός να μπει σε διαδικασίες περίεργες; Αν κάποιοι γνωρίζουν κάτι περισσότερο να το πουν και δεν είναι ανάγκη να επιτίθονται σε ανθρώπους, που αντικειμενικά δεν μπορούν να εξασφαλίσουν κάτι που δεν γίνεται.
Ακούστε όλη τη συζήτηση του θέματος ΕΔΩ.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.