Εκ Ακαρνανίας ορμώμενος.
Κύριοι της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Αγρινίου, οι υπεύθυνοι για την απαξίωση του καπνού ως γεωργικού και μάλιστα εθνικού προστατευόμενου κάποτε προϊόντος έχουν ονοματεπώνυμο.
Την μεγαλύτερη ευθύνη για το ΚΑΠΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ την φέρει η Πολιτεία.
Ευθύνες όμως και μάλιστα τεράστιες έχουν και οι διοικήσεις των τότε Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών, σε όλες τις περιοχές της χώρας, όπου ο καπνός καλλιεργούνταν.
Ο καπνός από την εποχή που χαρακτηρίστηκε σαν Εθνικό - προστατευόμενο προϊόν- αντιμετώπισε χίλια προβλήματα. Τα προβλήματα αυτά οι άμεσα εμπλεκόμενοι φορείς: Πολιτεία – απανταχού συνεταιριστικές ενώσεις και παραγωγοί δεν τα αντιμετώπισαν στη βάση της διαχρονικής τους διάστασης, αλλά μόνο σε αυτή της περιστασιακής. Ως τόσο παρά τις δύσκολες και τις απάνθρωπες συνθήκες που αντιμετώπιζαν οι παραγωγοί κατά τα στάδια της φύτευσις, της συγκομιδής και της επεξεργασία και τις οποίες τόσο γλαφυρά περιγράφετε, ο καπνός "αποζημίωσε" με το παραπάνω το μόχθο των αγροτών μας.
Το ερώτημα είναι οι Συνεταιριστικές Ενώσεις, που ήταν οι αρμόδιοι φορείς της προώθησης των αιτημάτων των παραγωγών προς την κεντρική εξουσία, τι έπραξαν α.) για την βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό του τρόπου παραγωγής αυτού του προϊόντος και β.) τι έπραξαν ώστε να βελτιωθούν και οι απάνθρωπες συνθήκες που αφορούσαν την διαδικασία της καλλιέργειας του.
Η απάντηση κύριοι είναι μια: Απολύτως τίποτα!!!
Όλοι οι αγώνες και τα αιτήματα που θέτατε πάντα σαν φορέας προς την κεντρική εξουσία, περιστρέφονταν μόνο και μόνο γύρω από την άνοδο της τιμής του καπνού. Κανένα αίτημα δυναμικά δεν θέσατε για τον εκσυγχρονισμό του τρόπου παραγωγής του προϊόντος, ώστε να γίνουν ανθρώπινες και οι συνθήκες παραγωγής του και φυσικά αν αυτό το κάνατε, ήταν το περνάγατε ψηλά!
Την ίδια όμως περίοδο άλλα Κράτη σαν την Ελλάδα είχαν βελτιώσει τον τρόπο παραγωγής και επεξεργασίας του καπνού. Παράλληλα είχαν φροντίσει να βελτιώσουν και τις συνθήκες της παραγωγικής διαδικασίας του προϊόντος και κατ΄ επέκταση και την τιμή του στον διεθνή πλέον ανταγωνισμό.
Χρόνια ολόκληρα οι συνεταιριστικές σας οργανώσεις δεν έδωσαν καμία σημασία στην ποιοτική καλλιέργεια του καπνού, παρά μόνο στην ποσοτική, που κατά τα άλλα στραγγάλισε οικονομικά τους “ταλαίπωρους όπως διατείνεστε“ παραγωγούς (φυτοφάρμακα κ.τ.λ).
Έτσι η χώρα μας που δεν διέθετε και τις απαιτούμενες εκτάσεις για την ποσοτική παραγωγή του καπνού, λαμβανομένου υπόψη ότι ο καπνός δεν καλλιεργείται όπου δη, προσέφεραν στην διεθνή αγορά ένα προϊόν που ποιοτικά ήταν γ' και δ' κατηγορίας. Σας έδινε λοιπόν το κράτος την αύξηση στην τιμή του καπνού που απαιτούσατε, προφασιζόμενοι κυρίως τις απάνθρωπες συνθήκες της καλλιέργειας του φυτού -που είχε κατά τα άλλα μια δόση αληθείας- αλλά από την άλλη πλευρά ο καπνός έμενε απούλητος στοιβαγμένος στις αποθήκες, αφού η τιμή του και η ποιότητά του δεν ήταν ανταγωνιστική.
Μετά σας έφταιγαν οι καπνέμποροι και οι μεσίτες, γιατί ήθελαν να αγοράσουν τον καπνό σε εξευτελιστικές τιμές, αδιαφορώντας αν αυτοί ήταν σε θέση να τον προωθήσουν στα εργοστάσια και στις αγορές σε κερδοφόρα τιμή, λες και αυτοί δούλευαν για την “ψυχή της μάνας τους”.
Να έρθουμε στην εποχή όταν με πρόσχημα την πλήρη αποδέσμευση της παραγωγής από την επιδότηση, οι μικροπαραγωγοί πούλησαν άρον – άρον τα δικαιώματά τους και ω!! του θαύματος βρέθηκαν να εισπράττουν μεγαλοκτηματίες που δεν είχαν καμία σχέση με την αγροτιά, τα τεράστια ποσά των επιδοτήσεων. Και εκεί Κύριοι ήσασταν απόντες ή μάλλον παρόντες, αλλά δρώντας με διαφορετικό τρόπο.
Αυτοί και άλλοι λόγοι που δεν είναι της παρούσης, οδήγησαν ένα γεωργικό προϊόν, που “τάιζε” οικονομικά για χρόνια την αγορά του νομού και ιδιαίτερα την πόλη του Αγρινίου σε απαξίωση.
Κάποιες όμως χώρες οικονομικά υποδεέστερες της δικής μας, στις ημέρες μας, εξακολουθούν και παράγουν καπνό χωρίς επιδοτήσεις και να τον διοχετεύουν στην διεθνή αγορά.
Έτσι πριν κάνεις ξεκινήσει δημόσια να τοποθετείτε για τέτοιου είδους θέματα, θα πρέπει πρώτα να αναλογιστεί τις ευθύνες που του αντιστοιχούν και να "βουτάει" τη γλώσσα του στο μυαλό, ώστε να έχει αντικειμενικό και εποικοδομητικό λόγο η παρέμβασή του, διαφορετικά με τέτοιου είδους τοποθετήσεις δείχνει σαν μην έχετε καμία σχέση με το εν λόγω θέμα, αλλά να επιδιώκετε να τον προσπορισμό άλλων οφελών.
Ποιοι έπαιρναν τις επιδοτήσεις μετά? Κ για πιο λόγο?
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι μικροπαραγωγοι κ κυρίως όσοι δεν είχαν κ δικά τους κτήματα, δε συνέφερε να βάζουν χωρίς την επιδότηση, με βάση τη γνώση που διέθεταν βέβαια.