Μικρές πολυτελείς κατοικίες σε Πάλαιρο, Πογωνιά, Μύτικα δελεάζουν ξένους επενδυτές - Μεγάλη η ζήτηση για "οικονομικά" εξοχικά.


Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα «Συνείδηση».

Τι αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αιτωλοακαρνανίας Β. Τσάρκος για το πώς επωφελείται συνολικότερα το τουριστικό προϊόν της περιοχής.
Η Ελλάδα από άκρη σε άκρη «κρύβει» προορισμούς που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε από δημοφιλή θέρετρα της Ευρώπης. Ταυτόχρονα υπάρχουν και άλλοι προορισμοί στην ελληνική επικράτεια, ανεξερεύνητοι, που έχουν να δώσουν πολλά στους επισκέπτες τους. Οι προορισμοί αυτοί σιγά – σιγά μπαίνουν σε τουριστική «τροχιά» και συνεχώς εκπλήσσουν όλο και περισσότερους που τους ανακαλύπτουν!
Η παράλληλη ζήτηση για αγορά εξοχικής κατοικίας από ξένους δίνει «μπόνους» στους ανεξερεύνητους αυτούς προορισμούς μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται η Πάλαιρος, η Πογωνιά και σιγά –σιγά οδεύει προς την κατεύθυνση αυτή και ο Μύτικας!
Το φαινόμενο αυτό μπορεί να είναι ακόμη στα «σπάργανα» για την ελληνική αγορά και κυρίως για την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά σε συνδυασμό με το δέλεαρ του πιο προσιτού κόστους αγοράς μιας κατοικίας από ξένους, δίνει άλλα τουριστικά χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, τον προηγούμενο μήνα η ανάλυση της εταιρείας Elxis-At Home In Greece δείχνει την κυρίαρχη τάση για το 2024, η οποία είναι η απόκτηση από ξένους επενδυτές εξοχικών κατοικιών με χαμηλότερο κόστος σε εναλλακτικούς ελληνικούς προορισμούς και στις περιοχές που παρουσιάζον «άνθιση» στον τομέα αυτό συμπεριλαμβάνει την Πάλαιρο, την Πογωνιά, όπως επίσης και τον Μύτικα.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αιτωλοακαρνανίας Βασίλης Τσάρκος (φωτ.) μιλώντας στη «Συνείδηση» για αυτό το φαινόμενο που τα τελευταία περίπου πέντε χρόνια έχει ξεκινήσει να αναπτύσσεται στην Πάλαιρο και την Πογωνιά, επισημαίνει:

Ο Βασίλης Τσάρκος.
«Κυρίως η Πάλαιρος, αλλά και η Πογωνιά έχουν εξελιχθεί σε τουριστικές περιοχές υψηλών προδιαγραφών. Έχουν μεταμορφωθεί οι περιοχές και αυτό φαίνεται χρόνο με το χρόνο. Κατασκευάζονται μικρές πολυτελείς βίλες, οι οποίες πωλούνται σε ξένους, κυρίως από βόρειες χώρες της Ευρώπης. Όμως η ουσία είναι και κάπου αλλού. Κατά κανόνα οι αγοραστές επιθυμούν να επισκέπτονται την περιοχή το καλοκαίρι για λίγες ημέρες, για περίπου 15 ημέρες. Όλο το υπόλοιπο χρονικό διάστημα η πλειοψηφία από τις μικρές αυτές βίλες αντί να μένει κλειστή την εκμεταλλεύονται τουριστικά, με αποτέλεσμα να έχουν οι αγοραστές των κατοικιών έσοδα και παράλληλα η περιοχή της Παλαίρου να έχει τουρισμό ακόμη και 6 με 7 μήνες, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν συνέβαινε στο παρελθόν. Αξίζει να τονίσουμε και το εξής: Οι βίλες αυτές μπορεί να είναι πολυτελείας, αλλά πωλούνται σε χαμηλότερη τιμή απ’ ό,τι θα πωλούνταν η αντίστοιχη βίλα λ.χ. στην Χαλκιδική ή ακόμη και στη Λευκάδα και γενικότερα απ’ ό,τι θα πωλούνταν σε πολύ γνωστά τουριστικά μέρη της χώρας. Αυτό έχει αξία και προσελκύει το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων ξένων. Με άλλα λόγια δημιουργήθηκε μια δευτερογενής αγορά.
Ο Ευρωπαίος που θα έρθει να μείνει στην βίλα που αγόρασε στην Πάλαιρο φέρνει και θα φέρνει και άλλο κόσμο. Αυτό βοηθά την περιοχή και την τουριστική της ανάπτυξη με αποτέλεσμα να έχει θετικό πρόσημο, αν ξέρουμε και αν καταφέρουμε να διαχειριστούμε σωστά την κατάσταση. Με τα δεδομένα αυτά μπορούμε σιγά – σιγά να «χτίσουμε» πάνω στον εναλλακτικό τουρισμό, στον οποίο πρέπει να στραφεί ο νομός.
Επίσης, σιγά – σιγά αναπτύσσεται το αντίστοιχο ενδιαφέρον και για την περιοχή του Μύτικα. Στον Μύτικα όμως υπάρχει εκτός από το ενδιαφέρον αυτό που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία περίπου πέντε χρόνια στην Πάλαιρο και το ενδιαφέρον πολλών Αιτωλοακαρνάνων και κυρίως Αγρινιωτών να αγοράσουν είτε οικόπεδο, είτε σπίτι.
Όλο αυτό το διάστημα υπάρχει οργασμός εργασιών στην περιοχή της Παλαίρου, συνεχώς κατασκευάζονται μικρές πολυτελείς βίλες και παράλληλα αυτό το διάστημα ξεκινάει η περίοδος των επισκέψεων υποψήφιων αγοραστών, οι οποίοι έρχονται στην περιοχή με σκοπό να δουν σπίτια.
Η όλη αυτή κατάσταση βοηθάει και τα ξενοδοχεία της περιοχής, διότι η περιοχή αναπτύσσεται, έρχεται ξένος κόσμος και δεν είναι δυνατόν όλοι να αγοράσουν σπίτια, αλλά είναι πάρα πολύ πιθανό κάποιος να μάθει από τον συμπατριώτη του λ.χ. τον Ολλανδό για την περιοχή και να θελήσει να την επισκεφτεί και έτσι σιγά - σιγά βελτιώνεται και η κατάσταση τουριστικά στην περιοχή του παραλιακού μετώπου του Ξηρομέρου».

6 σχόλια:

  1. Αν οι ιχθυοκαλλιέργειες καταλάβουν τις ακτές όπως σχεδιάζουν με την ΠΟΑΥ ξεχάστε τα όλα. Πρόεδρε βρες τη δύναμη να πεις την αλήθεια και άσε τα γύρω γύρω. Οι ιχθυοκαλλιέργειες όλες μαζί σε ένα ιχθυοκαλλιεργητικό πάρκο έξω από τις Εχινάδες και όσες σηκώνει η περιοχή. Η θα πάρετε πρωτοβουλίες να πείτε τις αλήθειες ή ο τόπος θα χάσει την τελευταία ευκαιρία που έχει να ξεκολήσει από την μιζέρια και την υποανάπτυξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρόεδρε μην λές οτι νάναι, τουρισμός και χοιροστάσια στη θάλασσα δίπλα δίπλα δεν πάνε μαζί. Πές αλήθειες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ σωστά και προσοχή στις τιμές. Δεν είμαστε ιθαγενείς, δεν ξεπουλάμε για ένα καθρεφτάκι σε κα νέ να. Η περιοχή μας αξίζει χρυσάφι. Η γη δεν χάνει ποτέ την αξία της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κάθε νέα τουριστική μονάδα που γίνεται συντελεί σταδιακά , και στην επιτάχυνση της ανάπτυξης του τουριστικού κλάδου της οικονομίας και στην περιοχή μας
    και όπως κάθε περαιτέρω ανάπτυξη σε γειτονικές μας περιοχές, επιδρά θετικά και ανάλογα και στην αναπτυξη της περιοχής μας.
    Επομένως εάν γίνουν τα επόμενα 2-3 χρόνια στην ευρύτερη παραλιακή περιοχη μας , ακόμα καμια 10αριά νέες τουριστικές μονάδες
    μπορεί η παραλιακή μας περιοχή να αποκτήσει την επιταχυνόμενη και ασυγκράτητη δυναμική τουριστικής ανάπτυξης και φυσιογνωμίας που της αρμόζει ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εάν γίνουν τα επόμενα 2-3 χρόνια, ακόμα καμια 10αριά νέες τουριστικές μονάδες
    η παραλιακή μας περιοχή θα αποκτήσει την επιταχυνόμενη και ασυγκράτητη δυναμική τουριστικής ανάπτυξης και φυσιογνωμίας που της αρμόζει ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Προσέξτε κάτι σημαντικό. Ο Μυτικας είναι περιοχή που δεν έχει ιδιαίτερα μεγάλη έκταση. Είναι πολύ περιορισμένος ο χώρος του. Κοινώς δεν πρόκειται ποτέ να γίνουμε Χαλκιδική. Όμως μπορούμε να γίνουμε κάτι μοναδικό. Εκεί είναι η ιδιαιτεροτητα του χωριού μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.