ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΟΡΦΙΔΗΣ - 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024 - 11:01
Τον δρόμο της έγκρισης από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων παίρνουν τέσσερα σημαντικά επενδυτικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,15 δισ. ευρώ περίπου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πρόκειται για τρία projects που έχουν αιτηθεί την υπαγωγή τους στις στρατηγικές επενδύσεις: το mega project στο λιμάνι του Αστακού (κεντρική φωτο κειμένου), η επένδυση σε ΑΠΕ της κοινοπραξίας Faethon, όπου συμμετέχει ο Ομιλος Τσάκου, και το project «Hermes» της Intracom Telecom για τη δημιουργία ασύρματων δικτύων υπερυψηλών ταχυτήτων. Τέλος, είναι και η υπαγωγή της επένδυσης που κάνει η Digital Realty στην Κρήτη στο καθεστώς των εμβληματικών επενδύσεων. Εν τω μεταξύ, το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξουν τροποποιήσεις στο επενδυτικό σχέδιο της Mirum Hellas, καθώς και ένταξη του τουριστικού επενδυτικού σχεδίου ύψους 107,6 εκατ. ευρώ της Goldman Sachs στη Χαλκιδική.
Με τα τέσσερα projects επί της ουσίας θα επιχειρηθεί ένα restart στη διαδικασία του καθεστώτος των στρατηγικών και εμβληματικών επενδύσεων που μετά το καλοκαίρι μοιάζουν «παγωμένες». Συνδυαστικά και με τις καθυστερήσεις στα καθεστώτα του νέου Αναπτυξιακού Νόμου επηρέασαν την τελική εικόνα της χώρας αναφορικά με το αποτύπωμα των επενδύσεων στην οικονομία, με τη Eurostat να καταγράφει ελάχιστη βελτίωση σε σχέση με το 2022, έτος-ρεκόρ των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, παρά την εργαλειοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Συγκεκριμένα, η αναλογία των επενδύσεων ως προς το ΑΕΠ της χώρας διαμορφώθηκε το 2023 στο 13,9% από 13,7% το 2022. Σημειωτέον ότι το 2019 ήταν στο 10,7%. Ως αποτέλεσμα η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στην τελευταία θέση της Ευρώπης, με τον μ.ο. της συμβολής των επενδύσεων στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ να κυμαίνεται στο 22,5%.
Το mega project στον Αστακό.
Από τα σημαντικότερα έργα που αναμένεται να περάσουν τη διαδικασία της Επιστημονικής Επιτροπής των Στρατηγικών Επενδύσεων και ακολούθως τη Διυπουργική Επιτροπή είναι το mega project στο λιμάνι του Αστακού. Πρόκειται για μια επένδυση που σύμφωνα με το σχέδιο θα φθάσει τα 500 εκατ. ευρώ. Η προμελέτη αναφέρει χαρακτηριστικά ότι πρόκειται να δημιουργηθεί σε έκταση περίπου 1.800 στρεμμάτων, που περιλαμβάνει και το λιμάνι του Αστακού Αιτωλοακαρνανίας. Συγκεκριμένα, το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία μαρίνας mega yachts που θα έχει περίπου 400 θέσεις, εκ των οποίων οι μισές θα είναι για πολυτελή σκάφη άνω των 30 μέτρων. Ετσι, το Πλατυγιάλι θα μετατραπεί στη μεγαλύτερη μαρίνα της Μεσογείου.
Στη χερσαία έκταση αναμένεται να δημιουργηθούν πολυτελείς κατοικίες, ένα πεντάστερο ξενοδοχείο, καταστήματα εμπορικής χρήσης και ένα συνεδριακό κέντρο. Ακόμη, το ακίνητο όπου θα υλοποιηθεί το mega project έχει σημαντική στρατηγική θέση στη ναυτιλιακή ζώνη και στη βιομηχανική περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, καθώς μπορεί να προσφέρει στον επενδυτή σημαντικές δυνατότητες αξιοποίησης, συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας και δημιουργώντας πολλαπλά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες. Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν πως θα πρέπει να λυθούν μία σειρά από ζητήματα, μια και εμπλέκονται στην υπόθεση χρήσεις αιγιαλού, το ιδιοκτησιακό καθεστώς και φυσικά ο μεγάλος επενδυτής που θα πλαισιώσει το σχήμα των στελεχών της Archirodon και της A1 Yachts που τρέχουν το project.
Υπενθυμίζεται ότι το δρόμο για να προχωρήσει έπειτα από δεκαετίες η αξιοποίηση του λιμανιού στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας άνοιξε στις αρχές του 2022 η πώληση του ακινήτου συνολικής έκτασης 108 στρεμμάτων από την ΕΤΑΔ στην εταιρεία ΑΣΤΑΚΟΣ ΤΕΡΜΙΝΑΛ Α.Ε., το οποίο προσαρτήθηκε στη Ναυτιλιακή Βιομηχανική Περιοχή των 1.800 στρεμμάτων. Η ΑΣΤΑΚΟΣ ΤΕΡΜΙΝΑΛ και οι συγγενείς-θυγατρικές εταιρείες ΣΥΜΕΤ, ΑΚΑΠΟΡΤ και ΝΑΒΙΠΕ που ελέγχουν τη ναυτιλιακή και βιομηχανική περιοχή στο Πλατυγιάλι Αστακού είχαν αποκτηθεί από τον κατασκευαστικό όμιλο ΜΕΤΩΠ-ΕΤΕΠ των επιχειρηματιών Χρήστου Αρφάνη και Νίκου Χιώνη. Οταν, μετά τον θάνατο του Χρ. Αρφάνη, κατέρρευσε ο όμιλος ΜΕΤΩΝ-ΕΤΕΠ, η περιουσία του πέρασε στον έλεγχο της τεχνικής εταιρείας ΑΕΓΕΚ, η οποία επίσης κατέρρευσε και η ΑΣΤΑΚΟΣ ΤΕΡΜΙΝΑΛ βρίσκεται εδώ και χρόνια υπό τον έλεγχο της ΑΠΕ Επενδυτικής Περιουσίας, στην οποία συμμετέχoυν με 71,08% η Alpha Bank και 28,92% η Τράπεζα Πειραιώς.
Το άρθρο συνεχίζεται
εδώ.
ΟΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΑΣ ΤΑ ΕΛΕΓΕ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΙΡΩΝΕΥΟΝΤΑΝ ΤΩΡΑ ΛΟΥΦΑΞΑΝΕ ΣΤΑ ΛΑΓΟΥΜΙΑ ΤΟΥΣ
ΑπάντησηΔιαγραφή