Επιφυλάξεις Υπ. Τουρισμού για την επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών στον Κορινθιακό!


09 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024

Ενημερωτικό δελτίο από τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης και Βουλευτή Φωκίδας, Γιάννη Μπούγα.

Σαφή θέση που συμβαδίζει με τις απόψεις του Βουλευτή Φωκίδας & Υφυπουργού Δικαιοσύνης κ. Ιωάννη Μπούγα και των Δημάρχων Δελφών και Δωρίδος λαμβάνει θεσμικά στο πλαίσιο της διαβούλευσης το Υπουργείο Τουρισμού σε ότι αφορά την επέκταση του θαλάσσιου χώρου για ανάπτυξη ιχθυοκαλλιεργειών στη Φωκίδα.
Κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Τουρισμού στις 18 Ιουνίου 2024 υπό την Υπουργό Τουρισμού κ. Ολγα Κεφαλογιάννη με συμμετοχή του Βουλευτή Φωκίδας και Υφυπουργού Δικαιοσύνης κ. Ιωάννη Μπούγα, του Γενικού Γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης κ. Μύρωνα Φλουρή, του Δημάρχου Δελφών κ. Παναγιώτη Ταγκαλή και του Δημάρχου Δωρίδος κ. Δημητρίου Γιαννόπουλου, καθώς και Υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου είχε ζητηθεί από την Υπουργό η παρέμβασή της στο πλαίσιο της διαβούλευσης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για νέες ιχθυοκαλλιέργειες.
Είχε ιδιαιτέρως επισημανθεί ότι η παραθαλάσσια περιοχή της Φωκίδας είναι ήδη βεβαρημένη από τέτοιου είδους δραστηριότητες. Επίσης, είχε τονισθεί ο έντονος χαρακτήρας τουριστικής ανάπτυξης του παραλιακού μετώπου του βόρειου Κορινθιακού, που αναμένεται να πληγεί αν ο νέος χωροταξικός σχεδιασμός δε λάβει υπ’ όψιν του αυτά τα στοιχεία, ενώ επί τούτου ετέθησαν στη συζήτηση, μεταξύ άλλων, η πρόταση του Δήμου Δελφών να χαρακτηριστεί Πρότυπος Τουριστικός Προορισμός, αλλά και η συνεχής ανάπτυξη των Τριζονίων στη Δωρίδα, του μόνου κατοικημένου νησιού του Κοριθνιακού, που γνωρίζει μεγάλη άνθηση τα τελευταία χρόνια.
Το Υπουργείο Τουρισμού αφού έλαβε υπόψη τις ταυτόσημες θέσεις του κ. Μπούγα και των κ.κ. Δημάρχων στο υπ΄αριθμ. 12263/01.07.2024 έγγραφο – γνωμοδότηση του προς τη Δ/νση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας τονίζει μεταξύ άλλων τα εξής:
«…ο Τουρισμός είναι μια δυναμική δραστηριότητα που συμβάλλει πολλαπλά στην ανάπτυξη των περιοχών της χώρας μας, προσφέροντας ευκαιρίες και στην τοπική κοινωνία. Η συμβολή αυτή είναι ιδιαίτερης σημασίας για περιοχές που στερούνται άλλων ευκαιριών, όπως και η ιδιαίτερη περιοχή αναφοράς της μελέτης αυτής. Η παράκτια περιοχή της Φωκίδας αποτελεί αναπόσπαστο μέρος μιας ευρύτερης χωρικής ενότητας ενός σημαντικού τουριστικού προορισμού διεθνούς επιπέδου, των Δελφών, ιδιαίτερου πολιτισμικού ενδιαφέροντος που απαιτεί ολοκληρωμένη πολυδιάστατη στρατηγική, διαχείριση και προβολή. Ο συνδυασμός πολιτισμικής και φυσικής κληρονομιάς αποτελεί ισχυρό πόλο προσέλκυσης επισκεπτών. Ήδη σε πρώτο επίπεδο προστατεύεται ως ιδιαίτερος πολιτιστικός χώρος συμπεριλαμβάνοντας και το φυσικό τοπίο που εκτείνεται σε μια ευρύτερη περιοχή.
Η Φωκίδα, πέραν του πολιτισμικού στοιχείου και του φυσικού της ορεινού πλούτου, καθώς αναπτύσσεται, προσφέρει ευκαιρίες αναψυχής και στην παράκτιά της ζώνη, όπου η σύνθετη γεωμορφολογία αλλά και σημαντικοί οικισμοί (όπως το Γαλαξίδι κ.α.) προσελκύουν όλο και περισσότερο επισκέπτες, σε σχετικά ευρεία χρονική περίοδο, ενισχύοντας την τοπική οικονομία και κοινωνία.
Γι’ αυτό είναι σημαντικό αυτή η περιοχή να αναπτυχθεί με τρόπο συγκροτημένο και ολοκληρωμένο ως ένας πρότυπος τουριστικός προορισμός εθνικής σημασίας που περιλαμβάνει τους Δελφούς ως κεντρικό πόλο, ορεινές περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και συναφείς, παράκτιες περιοχές με έντονο οικιστικό χαρακτήρα με ευκαιρίες για παραθαλάσσιο τουρισμό (yachting, καταδύσεις κλπ).
Με γνώμονα αυτό το πλαίσιο προσέγγισης, είναι δυνατόν να προσφερθούν περαιτέρω ευκαιρίες διασύνδεσης και με άλλους κλάδους της οικονομίας, όπως η αλιεία και οι υδατοκαλλιέργειες, υπό προϋποθέσεις, ώστε να μην αναστέλλεται / παρεμποδίζεται η δυναμική της περιοχής ως τουριστικά αναπτυσσόμενης…».

Στο πλαίσιο των παραπάνω διαπιστώσεων, το Υπουργείο Τουρισμού ειδικά για το ζήτημα της σύσκεψης αναφέρει:
“…..Κατόπιν εξέτασης του φακέλου της Σ.Μ.Π.Ε. του θέματος από την Υπηρεσία μας και βάσει των στοιχείων της μελέτης προκύπτουν τα παρακάτω:
Σύμφωνα με το ΕΠΧΣΑΑ για τις Υδατοκαλλιέργειες η προώθηση Π.Ο.Α.Υ. αποτελεί προτεραιότητα για τις περιοχές μεγάλης συγκέντρωσης Υδατοκαλλιεργειών, με στόχο την ορθολογική διαχείριση και ανάπτυξή τους δεδομένων των αναγκών για διατήρηση υψηλής ποιότητας των υδάτινων πόρων καθώς και τον περιορισμό συγκρούσεων με άλλες δραστηριότητες στον παράκτιο και θαλάσσιο χώρο.
Η εξεταζόμενη περιοχή εντοπίζεται στον παράκτιο χώρο των Δ.Ε. Τολοφώνος του Δήμου Δωρίδος, Γαλαξιδίου και Δεσφίνας του Δήμου Δελφών καθώς και ένα μικρό τμήμα της Δ.Ε. Αντίκυρας του Δήμου Διστόμου – Αράχοβας – Αντίκυρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας.
Στην περιοχή οι υφιστάμενες μονάδες σήμερα καταλαμβάνουν μια συνολική έκταση 434 στρεμμάτων με σε συνολική δυναμικότητα 12.722,50 τόνους / έτος.
Το προτεινόμενο σενάριο για την Π.Ο.Α.Υ. βάσει της ΣΜΠΕ προβλέπει αύξηση της συνολικής έκτασης στα 1.010 στρέμματα (αύξηση κατά επιπλέον 576 στρέμματα ή 132,72%) και της συνολικής δυναμικότητας στους 37.810 τόνους (αύξηση κατά 25.087,50 τόνους επιπλέον ή 197,19%) όπως αναλυτικά εμφαίνονται στον επισυναπτόμενο πίνακα (συν. 1) με τίτλο «Μετρικά Στοιχεία ΠΟΑΥ».
Σε επίπεδο χωροταξικού σχεδιασμού της τουριστικής δραστηριότητας, μετά την ακύρωση των Αποφάσεων Έγκρισης των Ειδικών Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό (ΣτΕ 3632/2015 και 519/2017), οι σχετικές κατευθύνσεις αντλούνται από τα Περιφερειακά Χωροταξικά Πλαίσια και τα υποκείμενα επίπεδα χωρικού σχεδιασμού για την περίπτωσή μας το Αναθεωρημένο ΠΧΠ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (ΦΕΚ 299/ΑΑΠ΄/2018).
Σύμφωνα με αυτό για τις υδατοκαλλιέργειες προβλέπεται η θέσπιση αυστηρών κανονισμών και ελέγχου οργανικού φορτίου και λοιπών ρύπων στην ΠΟΑΥ στο Μαλιακό Κόλπο και στην Παραλία Φωκίδας καθώς πρόκειται για Ειδικές Ζώνες Διατήρησης (Ν.1650/86, Ν.3937/11, Οδηγία 92/43/ΕΚ).
Ως προς τις κατευθύνσεις σχεδιασμού κατά ενότητα Παράκτιου Χώρου στις ακτές της Φωκίδας και στις Βοιωτικές ακτές στον Κορινθιακό Κόλπο προτείνεται η διατήρηση και η κατά προτεραιότητα ανάπτυξη των υπαρχουσών παραγωγικών δραστηριοτήτων, καθώς και η προστασία των ακτών με ιδιαίτερη περιβαλλοντική αξία. Η ανάπτυξη του τουρισμού προτείνεται σημειακά και σε οργανωμένους οικιστικούς θύλακες, καθώς και η διευκόλυνση σε περιορισμένο όμως βαθμό της παραθεριστικής κατοικίας στις Βοιωτικές ακτές στον Κορινθιακό Κόλπο….”.

Και καταλήγει διατυπώνοντας με ευκρίνεια τις θέσεις του Τουρισμού, αναφέροντας:
«…Με δεδομένο ωστόσο ότι η Υδατοκαλλιέργεια και ο Τουρισμός μπορούν να αποτελέσουν ανταγωνιστικές χρήσεις στον παράκτιο και θαλάσσιο χώρο, διατηρούμε ισχυρές επιφυλάξεις για την επέκταση και διόγκωση της παραγωγής στο μέγεθος που προτείνει η ΠΟΑΥ, προβλέπεται δηλαδή μια ετήσια δυναμικότητα (παραγωγή) τριπλάσιας τάξης σε σχέση με την υφιστάμενη ενώ σε έκταση 2,32 φορές μεγαλύτερη από την υπάρχουσα, ιδιαίτερα σε μια περιοχή όπως είναι ο παράκτιος χώρος της Φωκίδας και της Βοιωτίας που προσφέρει ευκαιρίες αναψυχής, αλλά και ευκαιρίες ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας.
Η Υπηρεσία μας –στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της– κρίνει ότι πρέπει να εξετασθεί μια σημαντικά ήπια λύση τόσον αναφορικά με την συνολική έκταση της προτεινόμενης Π.Ο.Α.Υ. όσον επίσης και με τη ετήσια δυναμικότητα (παραγωγή) και επιπλέον να ενταχθούν οι προτεινόμενες ζώνες σε περιοχές που δεν υφίστανται τουριστικές εγκαταστάσεις, υποδομές, χρήσεις και δραστηριότητες….»
Με τις θέσεις αυτές που διατυπώνει με σαφήνεια το Υπουργείο Τουρισμού στο πλαίσιο της διαβούλευσης υιοθετεί πλήρως τις απόψεις του Βουλευτή, των Δημάρχων και της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων της Φωκίδας, διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα την δυναμική τουριστική της προοπτική, που αυτονόητα προϋποθέτει την προστασία του περιβάλλοντος.

9 σχόλια:

  1. Παναγιώτης Χολής12 Ιουλίου 2024 στις 3:50 μ.μ.

    Ακριβώς αυτό πρέπει να κάνουν και οι δικοί μας βουλευτές της Ν.Δ και ο δήμος Ξηρομέρου. Πρωτοβουλία άμεσα για συνάντηση με υπουργό Τουρισμού και του Περιβάλλοντος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απλά να πούμε ότι η συγκεκριμένη ΠΟΑΥ στο Κορινθιακό που αφορά την Φωκίδα είναι στη διαβούλευση τώρα από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Η δική μας ήταν σε αυτό το σημείο το μακρινό 2018 όταν το mail της διαβούλευσης για συμμετοχή του Δήμου Ξηρομέρου δεν κοινοποιήθηκε για να γνωμοδοτήσουν τα συλλογικά όργανα του Δήμου Ξηρομέρου, να ενημερωθούν οι πολίτες, να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες προς τα Υπουργεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η γνωμοδότηση του Υπουργείου Τουρισμού δόθηκε το 2018 για την δική μας ΠΟΑΥ και είναι χωρίς αντιρήσεις. Σε κάθε περίπτωση όμως κάθε παράσταση στα Υπουργεία είναι απαραίτητη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και ειδικά από τους κυβερνητικούς βουλευτές χωρίς να εξαιρούνται και της αντιπολίτευσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παναγιώτης Χολής12 Ιουλίου 2024 στις 5:00 μ.μ.

    Το σχέδιο για τον τουρισμό είναι σχέδιο προς διαβούλευση. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να πούμε την άποψη μας για τον σχεδιασμό που προτείνει, σχεδιασμό που συμβιώνει την ιχθυοκαλλιέργεια με τον τουρισμό. Αυτή η συμβίωση που προτείνει για τις δυτικές ακτές, αποτρέπει τη περιβόητη τουριστική ανάπτυξη κάθε είδους αφού υποβαθμίζει το περιβάλλον. Ενδιαφερόμενος για να ανατρέψει αυτή τη συμβίωση για την περιοχή του είναι ο δήμος Ξηρομέρου και οι κάτοικοι του. Αυτή τη διαφορετική κατεύθυνση για την παράκτια ζώνη μας πρέπει θεσμικά να τεθεί στους δύο υπουργούς και να την αλλάξουν σε αυτό το στάδιο.
    Το παρελθόν και τα λάθη του δεν αποτελούν άλλοθι για τις εξελίξεις του μέλλοντος .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε αυτό δεν διαφωνεί κανείς φίλε Πάνο, σωστά τα λες και δεν νομίζω ότι ο Δήμος δεν θα συμμετέχει στη διαβούλευση. Το θέμα της παρούσης δημοσίευσης αφορά τη διαβούλευση για την ΠΟΑΥ της Φωκίδας και όχι του ειδικού χωροταξικού του τουρισμού. Είναι 2 διαφορετικά πράγματα. Σε εμας η διαβούλευση έγινε το 2018 και δεν συμμετείχαμε και αυτό είναι ένα γεγονός και όχι άλλοθι παρελθόντος. Σήμερα εμείς έχουμε Προεδροκό Διάταγμα ΠΟΑΥ και προσφυγή στο ΣτΕ. Ξαναλέω ότι η συμμετοχή του Δήμου στη διαβούλευση για το χωροταξικό του τουρισμού είναι επιβεβλημένη και εγώ σημάδια ότι δεν θα υπάρξει δεν έχω. Το αντίθετο. Οι εποχές που ο Δήμος δεν συμμετείχε πουθενά είναι παρελθόν.

      Διαγραφή
  6. Παναγιώτης Χολής12 Ιουλίου 2024 στις 5:29 μ.μ.

    Αφορά τη διαβούλευση για την Π.Ο.Α.Υ με την ευκαιρία της διαβούλευσης για το χωροταξικό του Τουρισμού. Δεν αλλάζει κάτι σε αυτό που λέω. Ζητάνε την συνδρομή του υπουργείου για να αποτρέψουν την Π.Ο.Α.Υ. και πήραν αυτή την ανακοίνωση του υπουργείου που δεν σημαίνει ότι και θα εισακουσθεί από το ΜΑΞΊΜΟΥ.Εμεις εκτός τις συμμετοχής μας στη διαβούλευση, που δεν αμφέβαλα ποτέ ότι θα συμμετάσχουμε, καλό είναι να τα πούμε και διαζώσεις με τους υπουργούς. Ίσως να φέρει και αποτέλεσμα ,ποτέ δεν ξέρεις. Για το καλύτερο προσπαθούμε εκμεταλλευόμενοι όλα τα θεμιτά και νόμιμα μέσα. Είναι μια γνώμη που εκφράζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν διαφωνεί κανένας ότι έτσι όπως τα λες πρέπει να γίνει Πάνο. Ο Δήμος θα καταθέσει σίγουρα συγκεκριμένη πρόταση. Η διαβούλευση της ΠΟΑΥ της Φωκίδας είναι η γνωστή διαβούλευση των ΠΟΑΥ σε εφαρμογή του χωροταξικού των ιχθυοκαλλιεργειων που εμείς την είχαμε το 2018, αλλά δεν συμμετείχαμε, γιατί ο Δήμος δεν το κοινοποίησε. Η διαβούλευση της ΠΟΑΥ της Φωκίδας έχει ξεκινήσει πριν την διαβούλευση του χωροταξικού του τουρισμού. Τρέχει αρκετό καιρό τώρα. Ήδη έχει πάρει αρνητικές γνώμες των συλλογικών οργάνων του οικείου Δήμου, κάτι που στην περίπτωση την δική μας το 2018 δεν έγινε, εμείς δεν γνωμοδοτήσαμε άρα de facto θετική γνώμη.

      Διαγραφή
  7. Παναγιώτης Χολής12 Ιουλίου 2024 στις 6:15 μ.μ.

    Οκ Βασίλη δεν διαφωνούμε σε κάτι και η γνώμη μου είναι στη σωστή κατεύθυνση. Εξάλλου γνωρίζεις ότι πριν από λίγο έλαβα στο email μου, επιστολή που έστειλε στις 10/07/24 ο δήμαρχος μας κος Ιωάννης Τριανταφυλλάκης στην υπουργό Τουρισμού για συνάντηση και συζήτηση επί των θεμάτων του σχεδίου για το χωροταξικό του Τουρισμού και την θεσμοθετημένη Π.Ο.Α.Υ.
    Άρα βαδίζουμε σωστά και θα περιμένουμε τα αποτελέσματα της συνάντησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.