Επιτέλους σε διαβούλευση το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό (ΕΧΠ). Πως μπορείτε να συμμετέχετε. Τι προβλέπει για τον Δήμο Ξηρομέρου, για Κάλαμο, Καστό και Εχινάδες Νήσους.

Χάρτης της Ελλάδας, με την κατάταξη των Δημοτικών Ενοτήτων (Δ.Ε) σε κατηγορίες περιοχών άσκησης τουριστικής πολιτικής.
* Του Βασίλη Σούλα.

Σε μία χώρα όπου η βαριά βιομηχανία της είναι ο τουρισμός, ο οποίος παράγει το 34% του ΑΕΠ (1 στα 3 ευρώ είναι από τον τουρισμό) και δημιουργεί τις περισσότερες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με στοιχεία του οικονομικού έτους 2023 από την μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), έπρεπε να έρθει αισίως το έτος 2024 και συγκεκριμένα η 3η Ιουλίου 2024 για να ανέβει στη δημόσια διαβούλευση το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό (ΕΧΠ).
Η εκπόνηση του είναι προαπαιτούμενο να «κουμπώσει» με τον πολεοδομικό σχεδιασμό Α’ επιπέδου και τα Τοπικά και τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια, έργα που είναι σε εξέλιξη αυτή την στιγμή.
Θυμίζουμε ότι το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό (ΕΧΠ) του 2013, που ήρθε σε αναθεώρηση αυτού του 2009, κατέπεσε στο ΣτΕ και από τότε η εκπόνηση του εκκρεμεί για 11 ολόκληρα χρόνια!

Η προθεσμία της διαβούλευσης και ο τρόπος συμμετοχής.
Η προθεσμία της διαβούλευσης είναι μέχρι 15 Σεπτεμβρίου 2024 και γίνεται εγγράφως προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ή ηλεκτρονικά στις διευθύνσεις της αρμόδιας αρχής (sec.dipa@prv.ypeka.gr) και της αρχής σχεδιασμού (diavoulefsi.exp.tourismos@prv.ypeka.gr).

Μπορείτε να κατεβάσετε ΕΔΩ όλο το φάκελο, με τα εξής περιεχόμενα σε μορφή pdf και png:
  • Σχέδιο ΚΥΑ 54 σελίδων, του νέου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό (ΕΧΠ).
  • Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) 396 σελίδων, του νέου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό (ΕΧΠ).
  • Χάρτη υψηλής ανάλυσης της Ελλάδας, με την κατάταξη των Δημοτικών Ενοτήτων (Δ.Ε) σε κατηγορίες περιοχών άσκησης τουριστικής πολιτικής.
  • Χάρτη υψηλής υψηλής ανάλυσης της Ελλάδας, με τις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000 και τα καταφύγια άγριας ζωής.
  • Χάρτες υψηλής ανάλυσης για τις 13 Περιφέρειες της Ελλάδας, με την κατάταξη των Δημοτικών Ενοτήτων (Δ.Ε) σε κατηγορίες περιοχών άσκησης τουριστικής πολιτικής.

Τι προβλέπει το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό (ΕΧΠ) για τον Δήμο Ξηρομέρου.
Για τις 3 Δημοτικές Ενότητες (Δ.Ε) του Δήμου Ξηρομέρου, Αστακού, Αλυζίας και Φυτειών στον χάρτη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, βλέπουμε ότι η Δ.Ε Αλυζίας εντάσσεται στις περιοχές με δυνατότητες ανάπτυξης, η Δ.Ε Αστακού και η Δ.Ε Φυτειών στις μη αναπτυγμένες περιοχές.

Χάρτης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Τι προβλέπει το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό (ΕΧΠ) για Κάλαμο, Καστό και Εχινάδες Νήσους.
Για Κάλαμο, Καστό και Εχινάδες Νήσους στον χάρτη της Περιφέρειας Ιονίων, βλέπουμε ότι οι Εχινάδες Νήσοι εντάσσονται στις αναπτυσσόμενες περιοχές και Κάλαμος και Καστός στις μη αναπτυγμένες περιοχές.

Χάρτης Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
Ευχόμαστε το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό (ΕΧΠ) να προχωρήσει απρόσκοπτα αυτή τη φορά, σε πλήρη αρμονία με τον πολεοδομικό σχεδιασμό Α’ επιπέδου και τα Τοπικά και τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια τα οποία είναι σε εξέλιξη, με τον Δήμο Ξηρομέρου να έχει ενταχθεί στα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (Τ.Π.Σ) από τον Μάϊο του 2022 με σχετικό ΦΕΚ και ύψος χρηματοδότησης 1.072.374,47 €, όντας ίσως από τους πρώτους Δήμους που κάνανε την σχετική αίτηση όταν το πρόγραμμα άρχισε να τρέχει και μάλιστα το Τ.Π.Σ. του Δήμου Ξηρομέρου έχει οριστικό ανάδοχο μετά από δημοπρασία που διενήργησε το ΤΕΕ.

* Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Η/Υ Πολυτεχνικής Σχολής Δ.Π.Θ. - Msc στην Διαχείριση Τεχνικών Έργων Ε.Α.Π.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.