Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η προβολή του ντοκιμαντέρ "Until the End of the World", του ανεξάρτητου δημοσιογράφου Francesco De Augustinis, της πρώτης σε κυκλοφορία εφημερίδας της Ιταλίας, της Corriere Della Sera.


Στον πανέμορφο υπαίθριο χώρο του Πνευματικού Κέντρου Μύτικα, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14 Αυγούστου στις 09:30 μ.μ., η προβολή του ντοκιμαντέρ "Until the End of the World", του ανεξάρτητου δημοσιογράφου Francesco De Augustinis, της πρώτης σε κυκλοφορία εφημερίδας της Ιταλίας, της Corriere Della Sera.
Μια παγκόσμια δημοσιογραφική έρευνα για τις βιομηχανικές ιχθυοκαλλιέργειες, που κράτησε 2 χρόνια, ξεκινά από την Ιταλία, στη συνέχεια στην Ελλάδα (Ξηρόμερο και Πόρο), στην Σενεγάλη, στην Ισπανία και στη Πούντα Αρένας στη Γη του Πυρός, στην άκρη του κόσμου με θέα τον Πορθμό του Μαγγελάνου.
Παρουσιάστηκαν συγκεκριμένα στοιχεία όσον αφορά το περιβαλλοντικό, αλλά κυρίως το οικονομικό αποτύπωμα των ιχθυοκαλλιεργειών, τον τρόπο που λειτουργούν και επεκτείνονται οι εντατικές βιομηχανικές ιχθυοκαλλιέργειες με πολυεθνικές που δεν έχουν σχέση με το κλάδο, απλά επενδύουν με σκοπό το σύντομο κέρδος μέσω της αύξησης της παραγωγής και της μεταπώλησης κατόπιν, το χαλαρό κανονιστικό πλαίσιο που τις ευνοεί ώστε να αναπτυχθούν σε τρίτες χώρες, ενώ σε χώρες με μεγάλη τεχνογνωσία στις ιχθυοκαλλιέργειες, το κανονιστικό πλαίσιο είναι αυστηρότατο (π.χ Νορβηγία).
Επίσης τέθηκε με συγκεκριμένα στοιχεία το θέμα της βιωσιμότητας τους και πόσο βάση έχει ότι οι ιχθυοκαλλιέργειες παράγουν φθηνό ψάρι, διαθέσιμο στους ανθρώπους για να θρέψουν τον παγκόσμιο πληθυσμό, όταν οι τροφές τους είναι από ιχθυάλευρα που προέρχονται από φθηνά πελαγίσια ψάρια που ψαρεύονται, μεγαλύτερης ποσότητας από την παραγόμενη στα ιχθυοτροφεία, που τα στερούν από τον τρίτο κόσμο κυρίως και από φτωχές χώρες.
Επίσης είναι άκρως συγκινητικό ότι περιλαμβάνει τον αγώνα των κατοίκων του Δήμου Ξηρομέρου, Καλάμου και Καστού ως παράδειγμα της μάχης των μικρών τοπικών κοινοτήτων ενάντια στα καταστροφικά σχέδια των μεγάλων εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας.
Η ομορφιά και η περιουσία της Ελλάδας είναι η θάλασσα, η ακτογραμμή της και οι παραλίες της και πλέον έχουν γίνει στόχος από τις βιομηχανικές ιχθυοκαλλιέργειες.
Ο Δήμος Ξηρομέρου και οι κάτοικοι του ζητούν να διατηρηθεί το περιβάλλον των ακτών και της θάλασσας τους αναλλοίωτο για τις επόμενες γενιές, να αφεθούν οι ακτές τους για πολύπλευρη ανάπτυξη, ζητούν να μην επιβληθεί η μονοκαλλιέργεια της ιχθυοκαλλιέργειας, ζητούν την τουριστική ανάπτυξη και την διατήρηση της παράκτιας αλιείας.






0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.