ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας: Απόσυρση του νομοσχεδίου ενοποίησης των ΦΟΔΣΑ.


Πάτρα 12/09/2024
Αριθ. Πρωτ.: 1585
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ
(Π.Ε.Δ.) ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΠΡΟΣ:
Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας
κ. Σκυλακάκη Θεόδωρο

KOIN.:
Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων
κ. Γραφάκο Μανώλη
Περιφερειάρχη ΠΔΕ κ. Φαρμάκη Νεκτάριο

Θέμα: Απόσυρση του νομοσχεδίου ενοποίησης των ΦΟΔΣΑ.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας με σημερινή ομόφωνη απόφαση του, δηλώνει την αντίθεση του στην επιχειρούμενη ρύθμιση σχετικά με τη συγχώνευση των υφιστάμενων Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Αχαΐας σε έναν ενιαίο ΦΟΔΣΑ Δυτικής Ελλάδας.
Θεωρούμε ότι το αναρτημένο προς διαβούλευση σχέδιο νόμου με τον τίτλο «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάπτυξη των έργων ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων»:
  • Δεν βασίζεται σε ουσιαστική και επιστημονικά τεκμηριωμένη αποτίμηση της διαχείρισης αποβλήτων στις τρεις Περιφερειακές ενότητες της Δυτικής Ελλάδας και στις προβλέψεις του υφιστάμενου Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων.
  • Συνιστά πρόχειρη και προβληματική νομοθέτηση που απειλεί και ναρκοθετεί τη μελλοντική λειτουργία της διαχείρισης αποβλήτων,
  • Εισάγεται με προσχηματική διαβούλευση μόλις 15 ημερών χωρίς να πληρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες ενημέρωσης και δημοκρατικο διαλόγου.
  • Αγνοεί τη λειτουργία των υφιστάμενων ΜΕΑ στην Περιφέρεια Δυτική Ελλάδας και θέτει σε κίνδυνο τις διαδικασίες υλοποίησης των νέων ΜΕΑ και ΣΜΑ,
  • Υποβαθμίζει την αξιοπιστία των υφιστάμενων Φορέων Διαχείρισης στις διεκδικήσεις τους στα χρηματοδοτικά προγράμματα λόγω των απανωτών θεσμικών αλλαγών που επιφέρει και ανατρέπει την προσπάθεια οργανωτικής συγκρότησης των ΦΟΔΣΑ που έχει ήδη επιτευχθεί.
  • Δημιουργεί ρυθμιστική αβεβαιότητα όσον αφορά στη διαχείριση αποβλήτων και θέτει σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση και καλή υλοποίηση των μέχρι σήμερα προγραμματισμένων και ενταγμένων έργων.
Ο προτεινόμενος νόμος θεωρούμε ότι είναι αντισυνταγματικός διότι αντιμετωπίζει διαφορετικά τις εδαφικές περιοχές της χώρας αφού εξαιρεί της ρύθμισης τις Περιφέρειες Ιονίων Νήσων, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης ενώ δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη τα ειδικά γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Κατόπιν τούτων το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε:
Να παρέμβει στη διαβούλευση άμεσα ζητώντας την απόσυρση του σχεδίου νόμου.
Να καλέσει τον κ. Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, να δεχθεί σε κοινή συνάντηση διεκδίκησης το ΔΣ της ΠΕΔ ΔΕ, τους 19 Δημάρχους της Περιφέρειας, τους βουλευτές του Νομού και τους εκπροσώπους των ΦΟΔΣΑ των τριών περιφερειακών ενοτήτων, προκειμένου να κινητοποιηθούν όλοι, άμεσα στην κατεύθυνση της κατάργησης του σχεδίου νόμου.
Στη συνάντηση αυτή θα αποφασιστεί η κλιμάκωση των ενεργειών.
Την από κοινού μετάβαση και παρουσία την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου, όλων των παραπάνω εκπροσώπων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να συζητήσουν με τον αρμόδιο Υπουργό και να καταθέσουν τις προτάσεις τους.
Σε περίπτωση που το Υπουργείο επιμείνει στη θέση του, οι Δήμοι αποφάσισαν να κάνουν χρήση κάθε ένδικου μέσου για την ακύρωση της προτεινόμενης ρύθμισης καθώς και ευρείας κλίμακας κινητοποιήσεις μέχρι την τελική αποδοχή των αιτημάτων τους.
Παρακαλούμε θερμά όπως μας ορίσετε ώρα συνάντησης.

Με εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΗΣ Π.Ε.Δ. ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ

ΑΘ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.