Τομέας ύδρευσης Δήμου Ξηρομέρου: Τι έγινε, τα προβλήματα και και τι πρέπει ακόμα να γίνει.


* Γράφει ο Βασίλης Σούλας.

Η ύδρευση είναι ένας από τους πιο σημαντικούς τομείς στην καθημερινότητα των πολιτών και πραγματικά είναι κάτι που ακουμπά μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες.
Θα σας παρουσιάσουμε σήμερα κάποια πραγματικά γεγονότα, πάντα με την υποκειμενική μας γνώμη, ως απόρροια ότι παρακολουθούμε ως ενεργοί πολίτες το θέμα από το 2011, που από τον Δήμο Ξηρομέρου περάσανε 4 δημοτικές διοικήσεις, με την σημερινή του Γιάννη Τριανταφυλλάκη να κάνει 2η συνεχόμενη θητεία.
Επίσης γράφουμε αυτό κείμενο, με τις υποκειμενικές μας θέσεις, έχοντας άποψη και θέση για τα δημοτικά, δεν κρυβόμαστε από αυτά που πιστεύουμε, έχουμε ψηφίσει συγκεκριμένη παράταξη, γιατί την πιστεύαμε και την πιστεύουμε, την στηρίξαμε και την στηρίζουμε, γιατί η συνολική αποτίμηση του έργου της για εμάς είναι αναμφίβολα πολλή θετική, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και αρνητικά και λάθη. Το ισοζύγιο όμως είναι σίγουρα θετικό.
Ζητούμενο του σημερινού μας κειμένου είναι να γίνει μία σύγκριση και αποτίμηση, για να δούμε, είχαμε βελτίωση και θετική πορεία στον τομέα της ύδρευσης ή πισωγύρισμα και αρνητικό πρόσημο;
Επίσης υπάρχουν σημεία που υπάρχει υστέρηση; Η απάντηση είναι σίγουρα ναι και εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και του καλύτερου το τέλειο.

Τι έγινε από Σεπτέμβριο του 2019 έως σήμερα:
  • 1η προτεραιότητα η ύδρευση και κατάθεση πρότασης στο Αντώνης Τρίτσης και εξασφάλιση τον Μάρτιο του 2022, για «Εκσυγχρονισμό και Αναβάθμιση Υποδομών Ύδρευσης στις Τ.Κ. Αστακού, Μύτικα, Κανδήλας του Δήμου Ξηρομέρου», 6.085.000 €, το μεγαλύτερο ποσό που έχει έρθει ποτέ στον Δήμο Ξηρομέρου για έργα ύδρευσης. Το μεγαλύτερο έργο στην ύδρευση στην ιστορία του Δήμου Ξηρομέρου αυτή την στιγμή εκτελείται, σύντομα θα ξεκινήσει και το άλλο έργο της τηλεμετρίας στα δίκτυα, με σύγχρονα υδρόμετρα και αυτοματισμούς, που θα έρθει και θα αποτυπώσει και το ισοζύγιο νερού στα δίκτυα (τι φεύγει από τις δεξαμενές και τι καταναλώνεται) και θα λυθεί δομικά και όχι με λόγια θεωρίας, μεγάλο ποσοστό προβλημάτων που παρουσιάζει σήμερα η ύδρευση.
  • Ολοκλήρωση και παραλαβή της μελέτης για τον αγωγό ύδρευσης ΣΥΚΞ, που αφορά 8 Κοινότητες της ενδοχώρας του Δήμου, όπου επί προηγούμενης διοίκησης 2014-2019 δεν είχε γίνει τίποτα. Σύντομα αναμένεται η νέα πρόσκληση του ΕΣΠΑ, και θα γίνει η πρόταση και η προσπάθεια για ένταξη και χρηματοδότηση.
  • Δημοπρατήθηκε και εκτελέστηκε το έργο των 3,8 χιλιομέτρων, του νέου εξωτερικού δικτύου ύδρευσης της πόλης του Αστακού, προϋπολογισμού 1.500.000 €. Προβλήματα που παρουσίαζε η ελλιπέστατη μελέτη ξεπεράστηκαν σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και την ΜΟΔ και σήμερα το δίκτυο λειτουργεί και όλοι οι Αστακιώτες ξεχάσανε τις συχνότατες διακοπές νερού και τις βλάβες που είχαμε με συχνότητα 1 τον μήνα. Όλοι θυμούνται ένα καλοκαίρι με 15 μέρες χωρίς καθόλου νερό ο Αστακός. Τα γνωρίζουν πολύ καλά αυτά οι Αστακιώτες, με τις συχνές διακοπές νερού να αποτελούν δυσάρεστη ανάμνηση.
  • Υπήρξαν πρώτη φορά μεγάλες προμήθειες καινούργιων υδρομέτρων, 829 υδρόμετρα στο σύνολο, υπήρξε ευρεία αντικατάσταση κατεστραμμένων υδρομέτρων και τοποθέτηση νέων για συνδέσεις που λειτουργούσαν για χρόνια χωρίς υδρόμετρα (ήταν παράνομες), με αποτέλεσμα στο σύστημα να φαίνονται πλέον πολλές περισσότερες παροχές και αντίστοιχα περισσότερα έσοδα.
  • Γίνανε μεγάλες παρεμβάσεις στα αντλιοστάσια και τις δεξαμενές, με αρκετά χρήματα και πολλή εργασία. Οι παρεμβάσεις αυτές άλλαξαν κατά πολύ την τραγική κατάσταση και η βελτίωση είναι ορατή για καθένα που επισκέπτεται τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις (δείτε εδώ).
  • Ξεκίνησαν να γίνονται προγραμματισμένοι καθαρισμοί δεξαμενών, που επί πολλά χρόνια ήταν ανύπαρκτοι, καθαρισμοί περιβάλλοντος χώρου δεξαμενών και περιφράξεις, εγκατάσταση χλωριωτών, προμήθεια χλωρίου, εκτεταμένες συντηρήσεις δικτύων, πράγματα που δεν γίνονταν με την ένταση, τη συνέχεια και τη συνέπεια που θα έπρεπε τα προηγούμενα χρόνια.
  • Στους χρόνους αντιμετώπισης των βλαβών, σε συνεργασία με τους Προέδρους των Κοινοτήτων, καταγράφεται αντικειμενικά δραματική μείωση, με τις διακοπές να είναι στατιστικά λιγότερες αλλά και χρονικά μικρότερες.
  • Δημιουργήθηκε αποθήκη με προμήθεια από βασικά αναλώσιμα ύδρευσης, με βάση την εμπειρία από τα στατιστικά εμφάνισης των βλαβών των περασμένων χρόνων.
  • Στην υπηρεσία της ύδρευσης υπάρχει πλέον επαρκής αριθμό συμβασιούχων υδραυλικών, ώστε η υπηρεσία ύδρευσης να λειτουργεί αξιοπρεπώς και πιο άμεσα.
  • Προχώρησε με αυτεπιστασία το έργο του εμπλουτισμού του δικτύου ύδρευσης Κοινότητας Παπαδάτου και με προμήθεια των απαραίτητων υλικών ολοκληρώθηκε.
  • Μετά από 10 χρόνια, υπήρξε άρση της απαγόρευσης για το νερό του Αστακού, που με επίσημη απόφαση της Διεύθυνση Υγείας είναι πλέον κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση και κατανάλωση. Επίσης για την ύδρευση του Αστακού υπάρχει ενεργό σχέδιο ασφαλείας το οποίο και εφαρμόζεται (δείτε εδώ).
  • Ανά τακτά χρονικά διαστήματα γίνονται δειγματοληψίες και μετρήσεις για την ποιότητα του νερού στις Κοινότητες, από πιστοποιημένο και ένα από τα καλύτερα εργαστήρια και τα αποτελέσματα ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του Δήμου, ώστε όλοι να γνωρίζουν την ποιότητα του νερού που πίνουνε (δείτε εδώ).
  • Η εισπραξιμότητα στην ύδρευση ανέβηκε και υπήρξαν για πρώτη φορά στον Δήμο Ξηρομέρου, διακοπές νερού, πρόστιμα και κατασχέσεις για παράνομες συνδέσεις και σε οφειλέτες. Επίσης πρώτη φορά στο Δήμο υπήρξε κοινωνικό τιμολόγιο με έκπτωση 50% σε συγκεκριμένες ευπαθείς ομάδες.
  • Συστήθηκε ενεργειακή κοινότητα του Δήμου Ξηρομέρου, με τον Δήμο να είναι μέσα στην σχεδιαζόμενη επένδυση του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου της Περιφέρειας στο κτήμα Polder. Η συγκεκριμένη επένδυση αυτή την στιγμή είναι κολλημένη με ευθύνη του Υπουργείου και της Κυβέρνησης, που προκρίνει για όρους σύνδεσης τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα επιχειρηματιών, αλλά τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι πλέον κινείται η υπόθεση για να προχωρήσει η υλοποίηση της μεγάλης επένδυσης. Αν συμβεί αυτό, θα είναι η μεγαλύτερη επιτυχία του Δήμου, μιας και θα μειωθεί το σημερινό δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος στα αντλιοστάσια (πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ πληρώνει σήμερα ο Δήμος για ρεύμα στην ύδρευση, όταν το 2019 ήταν 900.000 €), ώστε το όφελος να πάει απευθείας στους δημότες, με μείωση των τελών ύδρευσης και εξοικονόμηση χρημάτων για περαιτέρω βελτίωση της υπηρεσίας. Η υπηρεσία της ύδρευσης, θα πάρει μία μεγάλη, σημαντική και μόνιμη ανάσα βιωσιμότητας με την εκλογίκευση του ενεργειακού κόστους.

Προβλήματα και τι πρέπει να γίνει:
  • Παράνομες παροχές. Το πρόβλημα έχει μεγάλη έκταση και εντοπίζεται σε όλες σχεδόν τις Κοινότητες. Το γνωρίζουν όλοι. Έχει γίνει προσπάθεια αντιμετώπισης του, αλλά χρειάζεται πολλή περισσότερη. Επίσης αυτή η δουλειά δεν είναι κάτι τόσο εύκολο και απλό να γίνει όπως κάποιοι το λένε. Θα βοηθήσουν και τα έργα της ύδρευσης που είναι σε εξέλιξη. Κανένα πολιτικό κόστος δεν υφίσταται στην αντιμετώπιση του δυσάρεστου φαινομένου. Το αντίθετο, πολιτικό όφελος θα έχει η πάταξη της συγκεκριμένης αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Ο Δήμος πρέπει να ανοίξει την περπατησιά του σε αυτό το θέμα, να είναι αμείλικτος με τους κλέφτες του νερού και μόνο μπράβο και έπαινο θα εισπράξει.
  • Είσπραξη χρεών. Και εδώ μεγάλο πρόβλημα και σε μεγάλη έκταση. Έχει γίνει προσπάθεια και ο Δήμος θα πρέπει να εντείνει τις ενέργειες του. Δεν μπορεί κάποιοι να συμπεριφέρονται αντικοινωνικά, να μην πληρώνουν και λόγω της ανταποδοτικότητας της υπηρεσίας, τα βάρη να πηγαίνουν σε αυτούς που πληρώνουν και είναι συνεπείς. Πρέπει η δημοτική αρχή να εξαντλήσει όλο το οπλοστάσιο που διαθέτει για να εισπράξει τα ωφελούμενα ξεκινώντας από τις μεγάλες οφειλές πρώτα και προς τα κάτω. Εννοείται ότι σε περιπτώσεις πραγματικά αδύναμων συμπατριωτών μας, η αλληλεγγύη και η κατανόηση του Δήμου πρέπει να υπάρξει και η αντιμετώπιση πρέπει να είναι άλλη.
  • Καταλληλότητα νερού. Σύμφωνα με τις μετρήσεις το νερό σε όλες τις Κοινότητες είναι εντός των ορίων των βιολογικών και χημικών παραμέτρων που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία και αυτό το βεβαιώνει ένα πιστοποιημένο και άκρως αξιόπιστο εργαστήριο. Όμως παρατηρείται το φαινόμενο στους πολίτες, να έχει εδραιωθεί με τη πάροδο του χρόνου η πεποίθηση και η βεβαιότητα ότι το νερό δεν πίνεται και μιλάμε κυρίως για την έδρα του Δήμου τον Αστακό, αλλά και στις άλλες Κοινότητες υπάρχει αυτή η αντίληψη. Τα πολλά χρόνια ακαταλληλότητας του νερού και πιθανόν και η δυσφήμηση που αυτό έχει υποστεί στο παρελθόν και στο παρόν, δεν πείθουν τους πολίτες να το χρησιμοποιήσουν για πόση (για άλλες χρήσεις εννοείται ότι το χρησιμοποιούν) και προτιμούν να ξοδεύουν και να αγοράζουν εμφιαλωμένα. Εκεί ο Δήμος πρέπει να κάνει μία καλά σχεδιασμένη καμπάνια για να ενημερώσει τους πολίτες, με συμμετοχή ειδικών στο αντικείμενο επιστημόνων, ώστε να μπορέσει να αντιστρέψει τις επικρατούσες αντιλήψεις για την καταλληλότητα του νερού.
  • Τιμολόγηση νερού. Η πρόσφατη αύξηση του παγίου (Μάϊος 2024), πρέπει να αφαιρεθεί, είναι άδικη και κυρίως είναι άδικη για τους συνεπείς και για τους ετεροδημότες που έχουν το σπίτι τους εδώ και το επισκέπτονται 1-2 μήνες όλο το χρόνο. Ακούσαμε αυτά που ανάφερε ο Δήμαρχος Γιάννης Τριανταφυλλάκης στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο για την τιμολόγηση του νερού με το νέο Προϋπολογισμό του 2025 και αναμένουμε και εμείς μαζί με τους υπόλοιπους δημότες την μείωση του παγίου.
  • Προώθηση μελετών. Πρέπει να τρέξει πιο γρήγορα η προώθηση και ολοκλήρωση των μελετών για αντικατάσταση του εξωτερικού αγωγού ύδρευσης Αρχοντοχωρίου, της νομιμοποίησης των πηγών Άνω Κανδήλας, της μελέτης αξιοποίησης των πηγών του Βάρνακα, της μελέτης υδροδότησης Κοινότητας Χρυσοβίτσας, οικισμού Τεργοβίτσας, Κοινότητας Καραϊσκακίου.
  • Έλεγχος των ιδιωτικών γεωτρήσεων. Παρότι την ευθύνη αδειοδότησης και ελέγχου τήρησης της νομιμότητας των ιδιωτικών γεωτρήσεων, την έχει η Περιφέρεια και η Αποκεντρωμένη και σε καμία περίπτωση ο Δήμος Ξηρομέρου, θα πρέπει να υπάρξει όχληση προς τους αρμοδίους και λόγω της δυσμενούς συγκυρίας με τη λειψυδρία, να ελεγχθούν οι ιδιωτικές γεωτρήσεις, ώστε αυτές να τηρούν την άδεια τους και το οριζόμενο σε αυτή πλαφόν ημερήσιας άντλησης. 
* Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Η/Υ Πολυτεχνικής Σχολής Δ.Π.Θ. - Msc στην Διαχείριση Τεχνικών Έργων Ε.Α.Π.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.