Σε διαβούλευση η ΜΠΕ για το αλιευτικό καταφύγιο Αστακού - Οι εργασίες που θα γίνουν.



Τον Αύγουστο του 2023 ο τότε υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, είχε εγκρίνει και ανακοινώσει τη χρηματοδότηση του αλιευτικού καταφυγίου Αστακού, και συγκεκριμένα, μέσω της χρηματοδότησης υπήρχε η πρόβλεψη να πραγματοποιηθούν εργασίες βελτίωσης στο αλιευτικό καταφύγιο, η τωρινή κατάσταση του οποίου σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες, καθιστά αδύνατη κάποιες φορές, την προσέγγιση των αλιευτικών σκαφών.
Την 24 Σεπτεμβρίου, 2024 η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ανακοίνωσε ότι έχει αναρτηθεί στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο (ΗΠΜ), για διαβούλευση και γνωμοδοτήσεις, η μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου: «λειτουργία του υφιστάμενου αλιευτικού καταφυγίου Αστακού - νομιμοποίηση των υφιστάμενων λιμενικών εγκαταστάσεων και νέα έργα βελτίωσης του υπό μελέτη καταφυγίου», στη θέση «Εσχατολάγκαδο», Δ.Ε. Αστακού, Δήμου Ξηρομέρου, Ν. Αιτωλ/νίας με φορέα του έργου το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ξηρομέρου.
Πιο αναλυτικά, το αντικείμενο της μελέτης, που έχει αναρτηθεί, είναι η διερεύνηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την λειτουργία του υφιστάμενου αλιευτικού καταφυγίου και των νέων έργων αυτού, με σκοπό την περιβαλλοντική αδειοδότηση των υφιστάμενων λιμενικών εγκαταστάσεων για τη νομιμοποίηση αυτών σύμφωνα με το άρθρο 86, παρ. 1 του Ν. 4504 (ΦΕΚ 184Α΄/2017).


Το υφιστάμενο αλιευτικό καταφύγιο περιλαμβάνει ένα λιμενοβραχίονα σχήματος «Γ», ο όποιος σχηματίζεται από δύο επιμέρους τμήματα, ένα κάθετο στο υφιστάμενο παραλιακό μέτωπο και ένα παράλληλο προς αυτό. Ο συγκεκριμένος λιμενοβραχίονας (κυματοθραύστης) διαμορφώθηκε σταδιακά με διαδοχικές εργασίες που ξεκίνησαν από το 1980 περίπου. Η πλήρη ανάπτυξη του καταφυγίου έγινε το 1987 - 1988. Έχει διαστάσεις 35 μ. μήκος και 60 μ. πλάτος και μπορεί να εξυπηρετήσει για ελλιμενισμό 35 αλιευτικά σκάφη.
Το αλιευτικό καταφύγιο του Αστακού σε τοπικό επίπεδο, αποτελεί σημαντική υποδομή για του επαγγελματίες και ερασιτέχνες αλιείς, καθώς θα έχει δυνητικά θετική επίδραση στην τοπική οικονομία, χωρίς να δημιουργεί σημαντικές ή μη ανατάξιμες επιπτώσεις στο περιβάλλον της περιοχής, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη μελέτη.

Πιο αναλυτικά, οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν αφορούν:
  • Την κατασκευή τοιχίου ύψους 1,50 μ. στον βραχίονα του καταφυγίου, στην εξωτερική πλευρά του καταφυγίου (ύψος στέγης 1,90 μ. από μέση στάθμη θάλασσας).
  • Την κατασκευή τοιχίου μεταβλητού ύψους στην εσωτερική πλευρά του καταφυγίου με τελικό ύψος στέγης 0,90 μ. από μέση στάθμη θάλασσας.
  • Την κατασκευή δαπέδου έδρασης των τοιχίων και πάχους 0,15 μ. και την πλήρωση με θραυστό υλικό.
  • Την κατασκευή δαπέδου καταφυγίου από σκυρόδεμα πάχους 0,15 μ. και την κατασκευή μικρού φωτεινού σημαντήρα με σύνδεση με την γραμμή παροχής ηλεκτρικού (χωρίς τον μηχανισμό).
  • Την προσθήκη στρώσης ασφάλτου κυκλοφορίας παραλιακής οδού.
Η δημόσια διαβούλευση για το Έργο / Δραστηριότητα θα διενεργείται μέχρι 08/11/2024.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.