Πρόκληση. Ορέγονται και τον Αμβρακικό κόλπο για πλωτό φωτοβολταϊκό πάρκο. ΜΥΤΙΚΑΣ PRESS: Και από κοντά η ενδεχόμενη ίδρυση ΠΟΑΥ από 580 στρέμματα σήμερα, οι υδατοκαλλιέργειες θα αναπτυχθούν σε 7.148 στρέμματα!


Έντονες οι πρώτες αντιδράσεις απέναντι στον σχεδιασμό της εταιρείας που υπέβαλε αίτηση στην ΡΑΑΕΥ. Μιλούν στον «Τ» ο πρώην Πρόεδρος Φορέα Διαχείρισης του υδροβιότοπου Κ. Κουτσικόπουλος, ο συντονιστής ΑΚΤΑΙΑ Παύλος Χαραλάμπους, η υπεύθυνη isea και Πρόεδροι Αλιευτικών Συλλόγων.
Μετά τη λίμνη Πουρναρίου και τους σχεδιασμούς για εγκατάσταση πλωτού φωτοβολταϊκού σταθμού από την ΤΕΡΝΑ, στο μάτι η εταιρεία βάζει και τον Αμβρακικό Κόλπο.

Ρεπορτάζ: Βίκυ Καινούργιου.
Στις 4 Οκτωβρίου κατατέθηκε αίτηση στην ΡΑΑΕΥ (Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων) για εγκατάσταση πλωτού φωτοβολταϊκού μεγάλης ισχύος εντός του Αμβρακικού! Πρόκειται για πλωτή εγκατάσταση που θα καλύψει αν όχι το 1/3, σίγουρα το 1/4 της θαλάσσιας έκτασης, του κατά τα άλλα προστατευόμενου Εθνικού Πάρκου, με ισχύ 7.000 MW. Την αίτηση που βρίσκεται στο στάδιο αξιολόγησης έχει καταθέσει η εταιρεία «Δυτικός Ενεργειακός Κόμβος Κοινότητα ΑΠΕ – ΕΠΕ» και η εγκατάσταση, σύμφωνα με αυτή (την αίτηση), τοποθετείται στη θέση «Μπούκα» της Δημοτικής Ενότητας Ανακτορίου του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας, Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Σε μια απευχόμενη έγκριση ενός τέτοιου έργου, σε οποιοδήποτε σημείο του υγροβιότοπου, οι γνωρίζοντες αποφαίνονται ότι θα σήμαινε την ολοκληρωτική περιβαλλοντική του καταστροφή.

«Αστείο».
Ο καθηγητής Βιολογίας Πανεπιστημίου Πατρών Κωνσταντίνος Κουτσικόπουλος, που διετέλεσε επί σειρά ετών και Πρόεδρος του πρώην Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού Κόλπου, έχει εκπονήσει ταυτόχρονα πολλές έρευνες και μελέτες εντός του θαλάσσιου περιβάλλοντος του σπάνιου υδροβιότοπου και τον γνωρίζει όσο λίγοι. Όταν, λοιπόν, ο «Τ» επικοινώνησε μαζί του αναζητώντας και την δική του γνώμη πάνω στο θέμα, δήλωσε: «Όταν το πρωτοάκουσα, θεώρησα ότι πρόκειται για αστείο!».

«Τερατούργημα».
Βέβαια, δεν είναι, αλλά κι αν ήταν θα επρόκειτο μάλλον για κακόγουστο, καθώς ο Παύλος Χαραλάμπους συντονιστής της ΑΚΤΑΙΑ για τον Αμβρακικό, το χαρακτήρισε «τερατούργημα». Συγκεκριμένα δήλωσε στην εφημερίδα μας: «Είναι ένα τερατούργημα μέσα στον Αμβρακικό. Θυμίζω την παροιμία που λέει “Όλα τάχει η Μαργιορή ο φερετζές της έλειπε”. Ο φερετζές είναι αυτό το φωτοβολταϊκό πάρκο μέσα στον προστατευόμενο από τη συνθήκη Ramsar και περιοχή Natura, Αμβρακικό Κόλπο. Θα αυξηθούν οι ανοξικές μάζες, που σημαίνει ότι ο Αμβρακικός θα έχει λιγότερο οξυγόνο. Αυτή τη στιγμή έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις πιο νεκρές θαλάσσιες ζώνες της Ελλάδας. Είναι κατά το ήμισυ ανοξικός, δηλαδή δεν έχει οξυγόνο στο βυθό του και στο υπόλοιπο μισό έχει υποξία, δηλαδή δεν συγκεντρώνει τις ποσότητες που χρειάζονται. Μόνο στις παράκτιες ζώνες του έως τα δέκα μέτρα βάθους συγκεντρώνει τις ποσότητες οξυγόνου που πρέπει.
Καλούμε την τοπική κοινωνία, τους Δήμους, τους Δημάρχους, τους Περιφερειάρχες να αντιδράσουν στην περαιτέρω υποβάθμιση του Αμβρακικού και να πουν ένα βροντερό “όχι” στην εγκατάσταση και λειτουργία του πλωτού φωτοβολταϊκού πάρκου. Αυτό το πάρκο καλύπτει το 1/3 του Αμβρακικού, αρχίζοντας από το “Φανάρι πλατανάκι” Δήμου Ν. Σκουφά, περνάει απέναντι στη “Ρούγα” Ανακτορίου-Βόνιτσας και φτάνει μέχρι τον Δήμο Αμφιλοχίας και την “Μπούκα”. Πιάνει ακόμα και μπροστά στις εκβολές του Αράχθου».

«Ταφόπλακα».
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Άρτας, Χρήστος Πάνου, σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του, δήλωσε: «Είμαστε κάθετα αντίθετοι όλοι οι Σύλλογοι πέριξ του Αμβρακικού Κόλπου. Διερευνούμε από κοινού το θέμα αυτό και θα συναποφασίσουμε τις περαιτέρω ενέργειες που θα κάνουμε, πάντα όλοι μαζί. Εκτοπιζόμαστε εμείς ως ψαράδες και δεν θα έχουμε που να πάμε, αλλά συνάμα θα προκαλέσει τεράστια καταστροφή στη χλωρίδα και πανίδα του Αμβρακικού. Είναι για μας και για τον Αμβρακικό μια ταφόπλακα».

«Περιβαλλοντικές επιπτώσεις».
Η υπεύθυνη προγραμμάτων της περιβαλλοντικής οργάνωσης iSea Ρωξάνη Ναασάν Άγα-Σπυριδοπούλου, δήλωσε στον «Τ»: «Ο Αμβρακικός Κόλπος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους υγρότοπους της χώρας μας. Χαρακτηρισμένο Εθνικό Πάρκο, ανήκει στο Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών Natura2000, καθώς και στους Σημαντικούς Υγρότοπους της Συνθήκης Ραμσάρ. Η περιοχή αποτελεί ένα από τα τελευταία καταφύγια μεγαπανίδας στην Ελλάδα, φιλοξενώντας πληθώρα απειλούμενων ειδών.
Παράλληλα, η τοπική κοινότητα στηρίζεται στις οικοσυστημικές υπηρεσίες ενός οικοσυστήματος με χαρακτηριστικά φιόρδ. Δυστυχώς, όμως, ο χώρος που έχει απομείνει στον Αμβρακικό για την άγρια ζωή, αλλά και παραδοσιακές δραστηριότητες, όπως η παράκτια αλιεία είναι ήδη περιορισμένος εξαιτίας άλλων δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια, υποβαθμίζοντάς τον. Για παράδειγμα ο Κόλπος αντιμετωπίζει τις τελευταίες δεκαετίες παρατεταμένες περιόδους ανοξίας και υποξίας λόγω της ρύπανσης. Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη, μια τέτοια εγκατάσταση σίγουρα θα έχει περιβαλλοντικές επιπτώσεις για τη σημαντική άγρια ζωή που φιλοξενεί, αλλά και για την τοπική κοινωνία που βασίζεται στην υγεία του οικοσυστήματός του».
Δημήτριος Σμύρης, Πρόεδρος Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Αμφιλοχίας: «Θα δώσουμε τον αγώνα μας μέχρι τέλους ώστε να σταματήσει αυτή η ιστορία. Αλλιώς σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει Αμβρακικός από φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες και ιχθυοκλοβούς και δεν θα μπορεί ούτε ένα βαρκάκι να κάνει βόλτα.
Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου και πρέπει να ξεσηκωθεί όλος ο κόσμος, όχι μόνο οι ψαράδες. Εμείς στην Αμφιλοχία βάλαμε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο την Παρασκευή (29 Οκτωβρίου) και ομόφωνα πάρθηκε απόφαση εναντίον αυτού του σχεδιασμού, όπως και του χαρακτηρισμού της περιοχής ως ΠΟΑΥ.
Παράλληλα, έλαβα την δέσμευση του Δημάρχου Αμφιλοχίας Σάκη Τορουνίδη, ότι μέχρι τέλος της τρέχουσας εβδομάδας θα καλέσει όλους τους Δημάρχους των Δήμων που γειτνιάζουν με τον Αμβρακικό στην Αμφιλοχία, προκειμένου να πάρουν από κοινού απόφαση και να σχεδιάσουν περαιτέρω κινητοποιήσεις».

«Βόμβα».
Όλα αυτά συντελούνται την ώρα που κάτοικοι και αλιείς των Δήμων πέριξ του Αμβρακικού ανησυχούν για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την αναμενόμενη αύξηση των ιχθυοκαλλιεργειών εντός του κόλπου.
Κι αυτό διότι έχει ενταχθεί μεταξύ των 24 περιοχών της Ελλάδας ως Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι από 580 στρέμματα σήμερα οι υδατοκαλλιέργειες θα αναπτυχθούν σε 7.148 στρέμματα!
Ήδη οι πέντε Επαγγελματικοί Σύλλογοι Αλιέων Άρτας, Αράχθου, Αμφιλοχίας, Ακτίου Βόνιτσας και Πρέβεζας, σε πρόσφατη συνάντησή τους συμφώνησαν να ζητήσει καθένας από τον Δήμο του ψήφισμα συμπαράστασης των Δημοτικών Συμβουλίων, ώστε να μην εγκριθεί από το αρμόδιο υπουργείο η μελέτη για την αύξηση των κλουβιών μέσα στο Κόλπο με την δημιουργία ΠΟΑΥ. Κάτι για το οποίο ο Δήμος Αρταίων μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου έχει ήδη ανταποκριθεί, λαμβάνοντας σχετικό ομόφωνο ψήφισμα απέναντι σ’ αυτόν τον σχεδιασμό.
Σήμερα μέσα στον Αμβρακικό Κόλπο δραστηριοποιούνται ήδη 12 εταιρείες με εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιέργειας, που καλύπτουν συνολικό εμβαδόν 580 στρέμματα. Στο πλαίσιο του αγώνα για την μη διατάραξη των υδάτινων οικοσυστημάτων στις 24 περιοχές της χώρας, το συντονιστικό που έχει δημιουργηθεί από την ΑΚΤΑΙΑ, με συντονιστή για τον Αμβρακικό τον δραστήριο και άριστο γνώστη του υγροβιότοπου Παύλο Χαραλάμπους, προχωρά και σε προσφυγή κατά του νόμου για την ίδρυση των ΠΟΑΥ (Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών).
Ως εκ τούτου, εκείνοι που γνωρίζουν καλά την επιβάρυνση και την ανάγκη προστασίας του, χαρακτηρίζουν ως «βόμβα» τον σχεδιασμό πλωτού φωτοβολταϊκού και τον χαρακτηρισμό του Κόλπου ως περιοχή ΠΟΑΥ.

1 σχόλιο:

  1. Από την στιγμή που ο πλέον αρμόδιος για τις εγκρίσεις περιβαντολογικων επιπτώσεων ο περιφέρειαρχης Δυτικής Ελλάδας αποδεικνύεται ο μεγαλύτερος καταστροφές του περιβάλλοντος και υπηρέτης όλων αυτών των εταιρειών φοβάμαι ότι δυστυχώς ότι θέλουν οι "επενδυτές" θα γίνει

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.