Η έπαρση των ανθρώπων.


Του Απόστολου Σαλαβόπουλου.
 
Η έπαρση των ανθρώπων, στην εποχή μας, είναι φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, ιδιαίτερα δε γίνεται φανερό στις μικρές κοινωνίες, όπου ο ένας γνωρίζει τον άλλο. Έτσι, διαχωρίζονται οι άνθρωποι ανάλογα με τα περιουσιακά τους στοιχεία, την κοινωνική τάξη στην οποία ανήκουν και τις γνωριμίες που έχουν. Η σεμνότητα, η απλότητα και η ταπεινοφροσύνη, γνωρίσματα που χρειάζεται να διακρίνουν τους νουνεχείς ανθρώπους, δεν υφίστανται στους πολλούς.
Άλλοτε, διέκριναν τους πολλούς, γι’ αυτό και οι συντροφιές των ανθρώπων ήταν πιο ουσιαστικές. Ο ανταγωνισμός, η αλαζονεία, η οίηση δεν παρατηρούνται σε τέτοιο μεγάλο βαθμό.
Σήμερα, ο ένας βλέπει τι κάνει ο διπλανός του για να τον ξεπεράσει. Φθάσαμε σε ένα σημείο που υποβλέπει ο ένας τον άλλο και τον φθονεί. Επιθυμούν να κάνουν καλύτερο σπίτι, καλύτερη εξοχική κατοικία, να έχουν πιο καλό αυτοκίνητο, να συχνάζουν σε καλύτερους χώρους εστίασης, διασκέδασης και ψυχαγωγίας. Με άλλα λόγια, θέλουν το νεοπλουτισμό.
Η κατάσταση αυτή μάς σημαδεύει και έχει έντονα χαρακτηριστικά. Ως ένα βαθμό δε, μας τοποθετεί και πολιτικά, ανάλογα με τον τρόπο σκέψης του καθενός.
Η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου είναι θεμιτή και απαραίτητη, δεν είναι όμως απαραίτητος ο νεοπλουτισμός, από τον οποίο πηγάζουν η έπαρση, η οίηση και η αλαζονεία. Αυτά τα στοιχεία οδηγούν τον άνθρωπο σ’ έναν υπερφίαλο και αρρωστημένο εγωισμό, που τον απομακρύνει από την κοινωνία των πολλών, της οποία δεν έχει την εκτίμηση.
Πώς, λοιπόν, θα μπορέσουμε να γίνουμε απλοί, σεμνοί και ταπεινοί, αφουγκραζόμενοι τη γνώμη των συνανθρώπων μας;
1. Η παιδεία, με την ευρεία της έννοια, θα παίξει καθοριστικό ρόλο.
2. Το πολιτιστικό επίπεδο έχει πρωταρχική σημασία.
3. Ο χαρακτήρας είναι στοιχείο που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.
Επομένως, δεν είναι δύσκολο να τα καταφέρουμε. Αρκεί να συναναστρεφόμαστε τους ανθρώπους χωρίς διακρίσεις κοινωνικής προέλευσης, πολιτικής ιδεολογίας ή τοποθέτησης, περιουσιακών στοιχείων, μορφωτικού επιπέδου και επαγγέλματος.
Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να γίνουμε απλοί, σεμνοί, ταπεινοί και λαϊκοί στη ζωή μας.

* Ο Απόστολος Σαλαβόπουλος είναι πρώην διευθυντής του 3ου Γυμνασίου Μυτιλήνης.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.