Παρουσίαση του βιβλίου της Κικής Παππά: «Καποδίστριας, ο ελευθερωτής της Δυτικής Ελλάδας».


Του Χρήστου Μπόνη.

Παρουσιάστηκε χθες στον Αστακό το βιβλίο της δημοσιογράφου και συντοπίτισσάς μας Κικής Παππά, με θέμα: «Ο Καποδίστριας, ελευθερωτής της Δυτικής Ελλάδας». Το βιβλίο παρουσίασε ο πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Φώτης Μάρης, και ο δημοσιογράφος και συντονιστής της εκδήλωσης, Πάνος Σόμπολος.
Μετά το πέρας των τοποθετήσεων, η Κική Παππά αναφέρθηκε, με μια αναλυτική εισήγηση και αφήγηση, στο βαθύ ιστορικό περιεχόμενο, όπως, δηλαδή, για τις προσπάθειες που κατέβαλε ο Καποδίστριας απέναντι στις τότε Μεγάλες Δυνάμεις (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία), ούτως ώστε να υπογραφεί το πρωτόκολλο που η Ελλάδα θα αποκτούσε σταδιακά την ανεξαρτησία της, αλλά και τα σύνορά της από τον οθωμανικό ζυγό, καθώς και τις τότε βρετανικές αντιδράσεις να συμπεριληφθεί και η Αιτωλοακαρνανία στον χάρτη που ήδη είχαν ετοιμάσει οι Μεγάλες Δυνάμεις, η οποία επετεύχθη τελικά το 1832, στη Συνδιάσκεψη του Πόρου (περισσότερες λεπτομέρειες στο βιβλίο).
Κατά τη διάρκεια της αφήγησης από τη συγγραφέα υπήρχαν και θεατρικά δρώμενα από εθελοντές, μέλη του Συλλόγου Χοβολιωτών Αστακού, με αναφορά σε συγκεκριμένες στιγμές του Καποδίστρια.
Ένα εξαιρετικό βιβλίο με σπάνια ντοκουμέντα, κυρίως για την Αιτωλοακαρνανία, κάτι που πολλά από όσα αναφέρονται στο βιβλίο ήταν άγνωστα παντελώς, και παράλληλα τεκμηριώνεται η συμβολή του Καποδίστρια στη γέννηση του Ελληνικού Κράτους.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Ξηρομέρου, Γιάννης Τριανταφυλλάκης, η βουλευτής Αιτωλ/νίας του ΠΑΣΟΚ, Χριστίνα Σταρακά, ο Χρήστος Κωστακόπουλος, περιφερειακός σύμβουλος, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ξηρομέρου και ο πρ. περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Λύτρας.
Παρότι στην εκδήλωση η παρουσία του κόσμου ήταν αρκετά ικανοποιητική, εντούτοις οι προσδοκίες ήταν για πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή. Δυστυχώς, η κουλτούρα που χαρακτηρίζει αρκετούς έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από όσα θα επέβαλε η συγκεκριμένη εκδήλωση. Εκτός του τεράστιου ενδιαφέροντος που εξέπεμπε το περιεχόμενο του βιβλίου, με σημαντικές αναφορές στα μέρη, θα ήταν και μια επιβράβευση της συγγραφέως, η οποία, παρότι δεν είναι από τον Αστακό, επέλεξε τον τόπο μας να γίνει η παρουσίαση.
























































0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.