Αφή αγίου φωτός στο ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα.


Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί πριν από την τελετή γίνεται πρώτα ένας σχολαστικός έλεγχος του Παναγίου Τάφου και στη συνέχεια τον σφραγίζουν με κερί.
Ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης με την συνοδεία του – αρχιερείς, ιερείς και διακόνους – αλλά και τον Αρμένιο Πατριάρχη μπαίνει στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως, ενώ οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα. Πριν από την είσοδο του Πατριάρχη ο Σκευοφύλακας του Ιερού Ναού φέρει την ακοίμητο κανδήλα, σβηστή εκείνη την ημέρα, για να αναφτεί με το Άγιο Φως.
Από την εσωτερική είσοδο του Ναού του Αποστόλου Ιακώβου μπαίνει ο Πατριάρχης στο Ιερό Βήμα του Καθολικού και κάθεται στον πατριαρχικό θρόνο. Από αυτό το σημείο περνάνε και ασπάζονται το χέρι του Πατριάρχη οι εκπρόσωποι των Αρμενίων, των Αράβων, των Κοπτών και άλλων για να τους δοθεί το Άγιο Φως.
Αμέσως μετά αρχίζει η Ιερή Λιτανεία η οποία περιφέρεται τρεις φορές γύρω από τον Πανάγιο Τάφο και μετά ο Πατριάρχης σταματάει μπροστά στον Πανάγιο Τάφο όπου βρίσκονται και οι επίσημοι.
Μετά τη Λιτανεία αποσφραγίζεται ο Πανάγιος Τάφος και ο Πατριάρχης βγάζει την αρχιερατική στολή του και μένει μόνο με το λευκό στιχάριο. Κατόπιν ο διοικητής της Ιερουσαλήμ και ο αστυνομικός διευθυντής ελέγχουν σχολαστικά τον Πατριάρχη μπροστά σε όλους ώστε να διαπιστωθεί ότι δεν έχει τίποτα μαζί του το οποίο μπορεί να μεταδώσει φως.
Μετά τον έλεγχο ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης Ιεροσολύμων λαμβάνει τους σβηστούς πυρσούς και εισέρχεται μαζί με τον Δραγουμάνο των Αρμενίων στο Ιερό Κουβούκλιο. Τα κεριά ανάβουν μόνα τους από το Άγιο Φως το οποίο στη συνέχεια το μεταλαμπαδεύει στους πιστούς λέγοντας «Δεύτε λάβετε Φως εκ του Ανεσπέρου Φωτός».

2 σχόλια:

  1. Την επόμενη φορά που κάποιος από εσάς αποφασίσει να παραμείνει στην Αθήνα για το Πάσχα, ας βάλει στο πρόγραμμά του την επίσκεψη στην Εξαρχεία του Παναγίου Τάφου που βρίσκεται στην Πλάκα, το Μεγάλο Σάββατο το απόγευμα. Σε αυτό το Ναό έρχεται το Άγιο Φως από το αεροδρόμιο και από εκεί πηγαίνει στην υπόλοιπη Ελλάδα. Θα ζήσει μια διαφορετική Ανάσταση. Πραγματικά κατανυκτική και συγκινητική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΗΜΟΥΝ ΚΙ ΕΓΩ ΕΚΕΙ... ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΠΕΡΙΓΡΑΨΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕ ΛΟΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΝΙΩΘΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΠΑΤΑΣ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΣΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΥΤΟ ΤΟΠΟ ΠΟΥ ΜΑΡΤΥΡΗΣΕ Ο ΙΗΣΟΥΣ ΜΑΣ.Η ΕΙΚΟΝΑ ΔΕΝ ΜΑΡΤΥΡΑ ΤΗΝ ΑΓΙΟΣΥΝΗ,ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΥΞΗ... ΕΚΕΙ ΑΚΟΥΣΑ ΓΙΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ...ΕΙΔΑ...ΠΡΟΣΕΥΧΗΘΗΚΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ .ΓΝΩΣΤΟΥΣ ,ΦΙΛΟΥΣ ,ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΣΟΥΣ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ. ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΜΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ...Η ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΕΚΕΙ! .ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΛΕΦΤΑ .ΔΕΝ ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΠΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΦΥΛΑΤΤΟΥΝ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ... ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΑΔΕΡΦΟΙ ΜΑΣ ΕΥΤΥΧΩΣ ΒΟΗΘΑΝΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ.ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΧΙ ... ΕΚΕΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΖΟΥΝΕ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΜΑΣ...ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΒΟΗΘΑΝΕ ΣΕ ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ... ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΧΑΣΩ ΠΟΤΕ ΤΗ ΘΛΙΨΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΑΠΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΣΥΧΝΗ ΕΠΟΚΟΙΝΩΝΙΑ... ΝΑ ΜΑΣ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΘΑ ΣΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΜΑΣ...ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.