Παρακράτηση (χαράτσι) στους καπνοπαραγωγούς από τις Ενώσεις Συνεταιρισμών. Γιατί;


Θεσσαλονίκη 25 Ιουν 2011
Ευθυμία Καραπάνου Κολοβού
Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Ξηρομέρου

Ένα δεύτερο προς συζήτηση θέμα που απασχόλησε τους καπνοπαραγωγούς μας, είναι η απορία μου, αν η ενίσχυση των Αγροτών κατέληξε στα χέρια τους μειωμένη από 35 Ευρώ μέχρι 100 ευρώ ή και παραπάνω απ' ότι ακούγεται!!, ανάλογα με τις παρακρατήσεις για τη βοήθεια σύνταξης της αίτησης!!! από τις διάφορες Ενώσεις Συνεταιρισμών της Χώρας.
Στην Ξάνθη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τσετίν Μάνταζη εξέδωσε στις 9 Φεβ 2011 δελτίο Τύπου - καταγγελία προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη, λέγοντας ότι παρά το ότι δόθηκαν οδηγίες προς τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών να διευκολύνουν τους δικαιούχους καπνοπαραγωγούς στην υποβολή αιτήσεων στο καθεστώς ενισχύσεων του Μέτρου 144, οι Ενώσεις ζήτησαν χρήματα προκειμένου να βοηθήσουν τους αγρότες. Μάλιστα ανέφερε ότι το αντίτιμο είναι 35 ευρώ για όλους τους καπνοκαλλιεργητές, ενώ στον Ροδόπης 5 ευρώ καλούνται να πληρώσουν οι ενεργοί καπνοκαλλιεργητές και 50 ευρώ οι μη ενεργοί. Προέβει σε σκληρή επίθεση στην Διοίκηση της ΕΑΣ Ξάνθης και προσωπικά στον Πρόεδρο κ. Χατζηελευθεριάδη, μιλώντας για «χαράτσι» στους καπνοπαραγωγούς. Βλέπε παρακάτω ιστοσελίδα. http://maxitisthrakis.blogspot.com/2011/02/blog-post_360.html 
Στο δελτίο Τύπου προς τον Υπουργό μεταξύ των άλλων ο Βουλευτής αναφέρει. «Ωστόσο, μεγάλη υπήρξε η έκπληξη των καπνοπαραγωγών, όταν πληροφορήθηκαν ότι θα πρέπει να καταβάλουν αντίτιμο για την συμπλήρωση των αιτήσεων που θα υποβληθούν στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Παρά το ότι δόθηκαν οδηγίες προς τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών να διευκολύνουν τους δικαιούχους καπνοπαραγωγούς στην υποβολή αιτήσεων στο καθεστώς ενισχύσεων του Μέτρου 144, οι Ενώσεις ζητούν χρήματα προκειμένου να βοηθήσουν τους αγρότες.
Επειδή οι καπνοκαλλιεργητές όχι μόνο της Ξάνθης αλλά και σε άλλους Νομούς της Ελλάδας καλούνται να πληρώσουν για να βοηθηθούν και μάλιστα από τις ίδιες τις Ενώσεις τους, επειδή η πρακτική αυτή μετατρέπεται ουσιαστικά σε εκβιασμό, από την στιγμή που οι αγρότες είναι στην πλειοψηφία τους ψηφιακά αναλφάβητοι, επειδή οι Ενώσεις διαθέτουν το απαραίτητο προσωπικό για να βοηθήσουν τους καπνοπαραγωγούς, επειδή οι Ενώσεις παρακρατούν ποσοστό από τις επιδοτήσεις των καπνοπαραγωγών, επειδή το Υπουργείο δεν θα πρέπει να ανέχεται πλέον τέτοιες πρακτικές, σας αναφέρω και αναμένω τις ενέργειές σας» 
Για αντίστοιχες δηλώσεις Ενιαίας Ενίσχυσης, έχει κάνει δηλώσεις ο Υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης στη Βουλή λέγοντας: Να απαιτούν η δήλωσή τους να γίνεται δωρεάν και να μπορεί έτσι νόμιμα να υλοποιηθεί μία τεράστια προσπάθεια που γίνεται αυτή την εποχή για την ολοκληρωμένη ψηφιακή καταγραφή των αγροτεμαχίων, που θα δίνει λύση στο τεράστιο πρόβλημα διαφάνειας και αυθεντικής, εάν θέλετε σχέσης, με τον αγροτικό κόσμο για το δικό τους συμφέρον τόνισε ο Κώστας Σκανδαλίδης μιλώντας στη Βουλή με αφορμή επώνυμες καταγγελίες που έχουν γίνει προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ότι Ενώσεις Συνεταιρισμών ζητούν από τους αγρότες να καταβάλουν ποσά για την υποβολή της Δήλωσης Ενιαίας Ενίσχυσης. Πρόσθεσε ακόμη ότι ήδη έχει δώσει εντολή στον ΟΠΕΚΕΠΕ, όπου υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες να κλείνουν τις πύλες εισαγωγής και σημείωσε πως ήδη έκλεισαν στην Κομοτηνή και στα Φάρσαλα. Βλέπε δηλώσεις στην ιστοσελίδα http://www.agrolaiki.gr/agrotika/skandalidis-min-plironete-gia-tis-diloseis.html
Το πιο περίεργο είναι ότι οι ΕΑΣ παίρνουν χρήματα από τους αγρότες που είναι μέλη τους, που τις έχουν δημιουργήσει, για να συντάξουν μια αίτηση. Μια διαδικασία που έπρεπε να είναι υποχρέωση εξυπηρέτησης των ΕΑΣ στα μέλη τους. Αυτό βέβαια, αν οι Ενώσεις λειτουργούσαν σωστά και είχαν έσοδα και κέρδη από την επιχειρηματική τους δράση. Βλέπε ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=124377. Επίσης για τους Αιτωλοακαρνάνες καπνοπαραγωγούς, έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του ο Ειδικός Σύμβουλος του Δήμου Ξηρομέρου Δημήτρης Αρβανίτης, περίπτωση Καπνοπαραγωγού που η ΕΑΣ Μεσολογγίου του ζήτησε 110 ευρώ για την Αίτηση Ενίσχυσης του 144. http://arvanitisdimi.blogspot.com/2011/02/blog-post_20.html
Τελειώνοντας κάνω ξανά μία απλοϊκή σκέψη: Ξέρουμε πλέον, ότι οι Αιτωλοακαρνάνες καπνοπαραγωγοί που εγκρίθηκε η αίτησή τους είναι (1263 + 7059 =8322). Αν έδωσαν κάποιοι 35 ευρώ και κάποιοι άλλοι 100 ή και παραπάνω μέχρι 200 ευρώ, όπως ακούω και πολλαπλασιάσουμε, τότε βλέπουμε ότι φαίνεται ότι μπορεί να εισέρρευσαν στα ταμεία των Ενώσεων στο νομό μας, από το υστέρημα των άνεργων κατά κόρον πλέον καπνοπαραγωγών, (8322 Χ 35)= 291.270,00 ευρώ μέχρι (8322 Χ 100 )= 832.200,00 ευρώ; 
Κάπου ανάμεσα στα παραπάνω νούμερα, είτε παρακάτω είτε και παραπάνω μπορεί να είναι το πραγματικό ζεστό χρήμα από τους καπνοπαραγωγούς υπέρ των Ενώσεων του Νομού για μία αίτηση; Είναι δυνατόν; Αν μας δώσουν απαντήσεις οι Ενώσεις Συνεταιρισμών θα γνωρίζουμε επακριβώς. 

Δεν έχω να πω τίποτα άλλο…….

3 σχόλια:

  1. Οι Ενώσεις αντί για συμπαραστάτες του αγροτικού μας κόσμου έχουν γίνει οι νυχτερίδες που του ρουφάν το αίμα. Περιμένουμε από τις ΕΑΣ του Νομού μας μία επίσημη ενημέρωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΙ ΕΑΣ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ ΠΑΡΑΚΑΛΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο στη δυναμική Ευθυμία. Έτσι πρέπει να σκέφτονται και να ενεργούν οι αιρετοί για τον τόπο τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.