Μετρούν ζημιές οι κερδοσκόποι που τζόγαραν στην ελληνική χρεοκοπία.


Το νέο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας και η προωθούμενη εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο πρόγραμμα μετακύλισης και ανταλλαγής του ελληνικού χρέους δεν πυροδοτούν ένα "πιστωτικό γεγονός".
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες στο Reuters ο Ντέιβιντ Γκιν, υψηλόβαθμο στέλεχος της Διεθνούς Ενωσης Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA), "πρόκειται για μια εθελοντική ανταλλαγή και δεν βλέπω πώς αυτό μπορεί να πυροδοτήσει ένα πιστωτικό γεγονός, καθώς δεν υπάρχει τίποτε που να είναι δεσμευτικό για όλους του κατόχους του ελληνικού χρέους", κατά συνέπεια δεν πρόκειται να ενεργοποιηθούν τα συμβόλαια ασφάλισης έναντι πιστωτικού κινδύνου (CDS). Το κομβικό σημείο είναι ότι οι ιδιώτες επενδυτές συμμετέχουν στο πακέτο εθελοντικά. 
Σύμφωνα με αναλυτές, η συνολική αξία των CDS στα ελληνικά ομόλογα φθάνει σήμερα περίπου τα 5,8 δισ. δολάρια (από 6,8 δισ. πέρυσι) και στην περίπτωση ενεργοποίησής τους οι κάτοχοί τους θα αποκόμιζαν συνολικά ποσά ύψους 30-35 δισ. δολαρίων. 
Οπως ανέφερε η ISDA σε χθεσινή της ανακοίνωση, από τη στιγμή που σε αυτό το στάδιο πρόκειται απλώς για μία πρόταση, δεν υπάρχει λόγος ώστε να εγείρει κάποιος ζήτημα σύγκλησης της ειδικής επιτροπής αξιολόγησης, "αν και αυτό δεν αποτρέπει κάποιον από το να το επιχειρήσει". 
Δηλάδή, "κάηκαν" τα χέρια των κερδοσκόπων που είχαν ποντάρει στη χρεοκοπία της Ελλάδας. 
Το νέο χρηματοδοτικό πακέτο που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής δεν οδηγεί σε "πιστωτικό γεγονός", όπως προέβλεπαν κοινοτικοί αξιωματούχοι και αποφάνθηκε χθες ο καθ΄ ύλην αρμόδιος οργανισμός ISDA. Ετσι δεν θα θα ενεργοποιηθούν τα CDS (ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας). Αποτέλεσμα των εξελίξεων αυτών είναι να βρεθούν στην πλευρά των μεγάλων χαμένων οι διεθνείς κερδοσκόποι. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι. . . "επιτήδειοι" επενδυτές που είχαν στοιχηματίσει σε ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, θα "χάσουν" δυνητικά κέρδη ύψους 25-30 δισ. δολαρίων. 
Την ίδια ώρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών στήθηκε πάρτι ανόδου με έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον ξένων θεσμικών για τραπεζικούς τίτλους που κατέγραφαν κέρδη ακόμη και υψηλότερα του 10% κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. 

Ο Τρισέ.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, απέκλεισε το "πιστωτικό γεγονός" για την Ελλάδα από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης αλλά όχι την "επιλεκτική χρεοκοπία". 
Σύμφωνα με τον Τσαρλς Νταλάρα, επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF), η Ελλάδα θα τεθεί σε καθεστώς "επιλεκτικής χρεοκοπίας" από τους οίκους αξιολόγησης, αλλά για μικρό χρονικό διάστημα. Ο γενικός διευθυντής του IIF τόνισε μεταξύ άλλων ότι "είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι, δεδομένου του εύρους του προγράμματος και της συνολικής βελτίωσης του outlook για την Ελλάδα, η "επιλεκτική χρεοκοπία" είναι μία προσωρινή κατάσταση για την Ελλάδα που θα περάσει πολύ γρήγορα". 
Ο κ. Νταλάρα εκτιμά ότι η συμφωνία θα δώσει τέλος "στην αβεβαιότητα για το μέλλον που εμπόδιζε τη δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να αναπτυχθεί". 

Fitch: Yποβάθμιση για λίγες μέρες.
Υπό καθεστώς "περιορισμένης χρεοκοπίας" (restricted default) προτίθεται να θέσει την Ελλάδα ο οίκος αξιολογήσεων Fitch όπως ανακοίνωσε χθες. Κι αυτό, λόγω της συμμετοχής των ιδιωτών στη διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων. 
Σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο Reuters, o David Riley, επικεφαλής του τμήματος της Fitch για τις αξιολογήσεις κρατών, δήλωσε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να παραμείνει στην κατηγορία της "περιορισμένης χρεοκοπίας" μόνο για λίγες ημέρες, εάν η διαδικασία της ανταλλαγής διενεργηθεί κατάλληλα. Σύμφωνα με τον κ. Riley, τα νέα ομόλογα θα έχουν κατά πάσα πιθανότητα αξιολόγηση B η CCC. 
Πάντως, η αναμενόμενη υποβάθμιση της Fitch δεν θέτει θέμα "πιστωτικού γεγονότος". 

Αλλαγή κλίματος. Κατρακύλησαν τα spreads μετά τη συμφωνία των Βρυξελλών.
Νέα μεγάλη πτώση παρατηρήθηκε χθες στα spreads των ομολόγων της λεγόμενης ευρωπαϊκής "περιφέρειας" αλλά και στα CDS, μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη. 
Συγκεκριμένα, το CDS του ελληνικού 5ετούς ομολόγου υποχώρησε στις 1. 552 μονάδες βάσης (μ.β.), όταν πριν από μερικές ημέρες είχε βρεθεί στα επίπεδα-ρεκόρ των 2. 568 μονάδων βάσης (-40% περίπου). 
Παράλληλα τα ισπανικά CDS υποχώρησαν στις 285 μ. β., τα πορτογαλικά στις 845 μ. β. , τα ιταλικά στις 226 μ. β. και τα ιρλανδικά στις 815 μονάδες βάσης. 
Αποκλιμάκωση σημειώθηκε ακόμη και στην αγορά ομολόγων, με το 10ετές ελληνικό ομόλογο να εμφανίζει απόδοση της τάξης του 15,32%, το πορτογαλικό στο 11,31%, το ιρλανδικό στο 11,99%, το ισπανικό στο 5,64% και το ιταλικό στο 5,27%. Παράλληλα, το spread του ελληνικού ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου διαμορφωνόταν χθες στις1. 187 μονάδες βάσης (από 1. 529 την προηγούμενη Τρίτη), του ιρλανδικού στις 886 μ. β. (από 1. 105), του πορτογαλικού στις 811 μ. β. (από 988), του ισπανικού στις 267 μ. β. (από 343) και του ιταλικού στις 230 μονάδες βάσης (από 304 μ. β. την Τρίτη). 
Στο Χρηματιστήριο Αθηνών η άνοδος των τιμών ήταν εκρηκτική χάρη στο αγοραστικό ενδιαφέρον ξένων θεσμικών για τραπεζικούς τίτλους. Ο γενικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 5,91% και έκλεισε στις 1. 286,15 μονάδες. 
Η Alpha Bank ενισχύθηκε κατά 18,81%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 12,09%, η Eurobank κατά 11,7% και η Εθνική Τράπεζα κατά 9,39%. 

30ετείς οι νέοι τίτλοι. Ανταλλαγή ομολόγων και από τα Ταμεία χωρίς "κούρεμα".
Στη διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων με νέα 30ετούς διάρκειας θα συμμετάσχουν και τα ασφαλιστικά ταμεία. 
Όπως τόνισε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, η συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων θα γίνει με τη διάθεση νέων ομολόγων στην ονομαστική τους αξία. Δηλαδή δεν θα υπάρξει "κούρεμα". Ο υπουργός πρόσθεσε ότι στα χαρτοφυλάκιά τους -επί της ουσίας στην Τράπεζα της Ελλάδος που λειτουργεί ως θεματοφύλακας- κατέχουν ελληνικά ομόλογα ύψους 20 δισ. ευρώ, τα οποία θα ανταλλάξουν με 30ετείς τίτλους, χωρίς απομείωση της αξίας τους σε αντιδιαστολή με τις τράπεζες οι οποίες θα κάνουν την ανταλλαγή με απομείωση που μπορεί να φθάσει έως το 20%. Μεσοσταθμικά θα είναι κατά πολύ χαμηλότερη. 
Πρόσθεσε πως για τα Ταμεία δεν ισχύουν οι λογιστικοί κανόνες εγγραφής ζημιών που ισχύουν για τις τράπεζες, άρα δεν εγγράφουν ζημίες όπως οι τράπεζες. "Τα ομόλογα που κατέχουν θα αντικατασταθούν με άλλα ίσης αξίας ομόλογα στο άρτιο, τριακονταετούς διάρκειας. Αυτά τα ομόλογα όμως μετέχουν στο PSI (ο ιδιωτικός πυλώνας του νέου πακέτου) και έχουν και τις εγγυήσεις του PSI. Άρα στην πραγματικότητα έχουμε μία κάποια ενίσχυση και βελτίωση του χαρτοφυλακίου των ασφαλιστικών ταμείων που είναι κι αυτό κάτι σημαντικό" διευκρίνισε. Ο κ. Βενιζέλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η τελική συμμετοχή των ιδιωτών στο rollover να είναι ακόμα μεγαλύτερη από το 12% που προβλέπεται αρχικά στην πρόταση του IIF (Διεθνής Ενωση Τραπεζών). 
Επίσης ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται ζήτημα συμμετοχής στη διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων των ιδιωτών μικροαποταμιευτών. 

Ευ. Βενιζέλος: "Μπήκε πάτος στο βαρέλι του χρέους".
Καλύφθηκαν οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας μέχρι το 2020, "μπήκε πάτος στο βαρέλι του ελληνικού χρέους" και "η κατάσταση στεγανοποιείται", τόνισε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. 
Με τις ανταλλαγές ομολόγων, όπου συμμετέχει ο ιδιωτικός τομέας, η Ελλάδα δεν θα πληρώνει χρεολύσια (λήξεις ομολόγων) για σχεδόν μία δεκαετία και έτσι προκύπτει μια "ανάσα" μεταξύ 145 και 150 δισ. ευρώ. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι το χρέος αυτό δεν θα πληρωθεί, αλλά ότι αυτό θα γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο. 
Οπως σημείωσε ο υπουργός, η μεγάλη ανακούφιση που προκύπτει για την Ελλάδα από την ελάφρυνση των όρων αποπληρωμής του χρέους δεν πρέπει να σημάνει χαλάρωση. 
Υποστήριξε πως "ο ιδιωτικός τομέας ψηφίζει Ελλάδα και μένει μέσα στο ελληνικό δημόσιο χρέος για άλλα 30 χρόνια", απηύθυνε έκκληση στον ναυτιλιακό κόσμο και στον απόδημο ελληνισμό να συμβάλουν με τα κεφάλαιά τους στην τόνωση της οικονομίας, και από όσους έχουν μεταφέρει τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό ζήτησε να τα επαναπατρίσουν. 
Μίλησε για "πανστρατιά υπέρ της Ελλάδας και του ευρώ" και απηύθυνε για μία ακόμη φορά έκκληση για συναίνεση στο εσωτερικό της χώρας. 
Παρουσιάζοντας χθες στην Αθήνα τα αποτελέσματα της Συνόδου, ο υπουργός διευκρίνισε μεταξύ άλλων τα εξής: 
Το διάστημα που καλύπτεται πλέον η Ελλάδα με το νέο πακέτο δεν είναι έως τα μέσα του 2014 αλλά και ολόκληρο το 2020. Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένη την ανταλλαγή τίτλων με άλλους διάρκειας 30 ετών δημιουργείται ένα διάστημα περίπου 40 ετών με ευνοϊκούς όρους για την Ελλάδα. Για την πρώτη δεκαετία δεν πληρώνουμε χρεολύσια. Μόνο από αυτό προκύπτει μια ανάσα ρευστότητας μεταξύ 145 και 150 δισ. ευρώ. Καταβάλλουμε βέβαια τόκους. Η μέση διάρκεια του χρέους διπλασιάζεται από τα 6,5 χρόνια στα 13,5. Σταθεροποιείται το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους, καθώς το μέσο επιτόκιο, όποιος και εάν κατέχει τα ομόλογα, διαμορφώνεται σε επίπεδα χαμηλότερα του 5%. Τα πέντε πρώτα κρίσιμα χρόνια, έως το 2016, ελαφρύνεται το κόστος εξυπηρέτησης, προβλέπεται μειωμένο επιτόκιο, κοντά στο 4% και επομένως προκύπτει μια ανακούφιση της τάξης του 1% για την πρώτη πενταετία. 

Επαναγορά: Μείωση χρέους 26 δισ.
Εισάγεται για πρώτη φορά μηχανισμός επαναγοράς χρέους, μέσω του EFSF. Από τις επαναγορές ομολόγων και τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα προκύπτει μια πρώτη μείωση του ελληνικού χρέους κατά 12% του ΑΕΠ ή 26 δισ. ευρώ περίπου. Εφόσον μπουν και άλλα κεφάλαια στον μηχανισμό, κάτι που συζητείται, η μείωση αυτή μπορεί να διευρυνθεί. 

Πηγή: Ημερησία
Κ. ΤΣΑΧΑΚΗΣ - Μ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

2 σχόλια:

  1. Άρα ο αδελφός του πρωθυπουργού σύμφωνα με το Πάνο Καμμένο πρέπει να έχασε πολλά χρήματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αφου το ειπε ο Καμμενος.....μεγαλη προσωπικοτητα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.