Ανακοίνωση σχετικά με περιστατικό στο λιμάνι του Καστού.


Προς ενημέρωση των κατοίκων της Δημοτικής Κοινότητας Καστού Δήμου Λευκάδας, καθώς και των αρμοδίων υπηρεσιών σχετικά με το συμβάν της 29ης Ιουλίου 2011 για την μη ομαλή προσέγγιση του πλοίου της γραμμής ΚΑΣΤΟΥ-ΜΥΤΙΚΑ «ΧΑΝΙΑ Ι» και την επί ώρες ταλαιπωρία των επιβατών σας γνωστοποιούμε ότι:
Στο λιμάνι της νήσου Καστού δεν υπάρχει νόμιμη οριοθετημένη θέση για το εκάστοτε πλοίο της γραμμής από τις λιμενικές αρχές. Τα τελευταία 12-13 χρόνια τα πλοία της γραμμής χρησιμοποιούν για να πλευρίζουν στο λιμάνι το χώρο που εκτείνεται από το σημείο «μπούκα μικρού λιμανιού» και σε μήκος 65 περίπου μέτρων προς τον εξωτερικό λιμενοβραχίονα (ανάλογα την ημέρα, τον καιρό και αν βρίσκονται εκεί άλλα ελλιμενισμένα σκάφη).
Στο χώρο αυτό πλεύριζαν κατά καιρούς τα επιβατικά πλοία «ΚΑΣΤΟΣ», «ΔΑΦΝΗ», «ΙΩΑΝΝΑ», «ΧΑΝΙΑ Ι», «ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΕΞΠΡΕΣ», καθώς και μεγαλύτερου βυθίσματος τουριστικά σκάφη χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα λόγω βάθους.
Ακόμα και τους θερινούς μήνες και ημέρες που το λιμάνι είναι πλήρες από τουριστικά σκάφη και παρ΄όλο που υπήρχε δυσκολία, πάντοτε το πλοίο της γραμμής είχε αρκετό χώρο να πλευρίσει. Σαν παράδειγμα σας αναφέρουμε την ημέρα της ιεροπανήγυρης του ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ στο σημείο ευρίσκονταν 3 (τρία) τουλάχιστον επιβατικά σκάφη και ακόμα υπήρχε ταυτόχρονη πλεύριση ενός σκάφους δίπλα σε άλλο. Ακόμα, το πλοίο «ΧΑΝΙΑ Ι» πάντοτε κατά το δρομολόγιο ΚΑΣΤΟΥ-ΚΑΛΑΜΟΥ-ΜΥΤΙΚΑ εις το λιμάνι του Καλάμου έπεφτε δίπλα σε άλλο σκάφος για την μετεπιβίβαση των επιβατών. 
Σαν Δημοτική Κοινότητα θα ζητήσουμε επίσημα με απόφαση του Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Καστού από τις λιμενικές αρχές να οριοθετήσουν συγκεκριμένη θέση στο λιμάνι για το εκάστοτε πλοίο της γραμμής ΚΑΣΤΟΣ-ΜΥΤΙΚΑΣ αλλά και επίσης συγκεκριμένη θέση για την ξεχωριστή ακτοπλοϊκή γραμμή ΚΑΣΤΟΥ-ΚΑΛΑΜΟΥ-ΛΕΥΚΑΔΑΣ που σύντομα θα αρχίσει.
Ωφειλε ο πλοίαρχος του «ΧΑΝΙΑ Ι» να γνωρίζει ότι υπήρχε χώρος 65 περίπου μέτρων όπου μπορούσε να πλαγιοδετήσει και αν δεν γνώριζε ας ρώταγε. Εν τέλει ώφειλε να σεβαστεί τους επιβάτες και να βρει τρόπο να τους αποβιβάσει. Η πράξη του αυτή έδειξε έλλειψη επαγγελματισμού και ναυτοσύνης ταλαιπώρησε και «κράτησε σε ομηρία» επί τρεις και πλέον ώρες τους επιβάτες του πλοίου δημιουργώντας το πρωτοφανές αυτό συμβάν που αμαύρωσε την εικόνα του νησιού μας και το δυσφήμισε ανεπανόρθωτα, με το αιτιολογικό ότι το σκάφος «ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΕΞΠΡΕΣ» που ελλιμενίζεται στον Καστό καταλάμβανε την θέση του.

Για το παρόν κείμενο ενημερώθηκαν και υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των σύμβούλων, Χριστόφορου Δρίζη, Ιωάννη Φ. Γιαννούτσου, Σπυριδούλας Γιαννούτσου, Χριστιάνας Στάμου.

Ο Αντιδήμαρχος Φ. Σώλος


Πηγή: http://nisoskastos.blogspot.com/

4 σχόλια:

  1. ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΩΡΕΙ ΟΤΙ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΝΑ ΣΗΚΩΣΕΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. σε ευχαριστουμε!!!Γιαννης Γιαννουτσος αντιπροεδρος Δημοτικης κοινοτητας Καστου,Δημου Λευκαδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλωσύνη σου. πάντα τέτοια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αντί η δημοτική αρχή να ζητήσει συγνώμη για την αναστάτωση που προκάλεσε αναγκάζοντας την ακτοφυλακή - το λιμενικό σώμα να επέμβει, προσπαθεί να βγεί και από επάνω λέγοντας ότι μόλις τώρα, 20 χρόνια μετά θα προσπαθήσει να μεριμνήσει για να βρεί μία θέση να οριοθετήσει. Εγώ λοιπόν, επειδή ήμουν επιβάτης του πλοίου εκείνη την ημέρα, σας λέω ότι ίσως υπήρχε ένα κενό σημείο όμως ήταν πολύ ανάβαθα και το πλοίο θα κολλούσε, κάτι που φυσικά θα ευχαριστούσε την δημοτική αρχή Καστού αφού θα αποκλειόταν η σύνδεση με το πλοίο της Γραμμής και επιτέλους το άλλο τουριστικό πλοιάριο, το οποίο ανήκει σε μέλη του δημοτικού συμβουλίου (ως προκύπτει από την κυνικότητα της δηλώσεως αυτού, και από ερωτήσεις που έκανα εις τους κατοίκους του νησιού)θα είχε την ευκαιρία επιτέλους να δουλέψει και έτσι οι ιδιοκτήτες του να βγάλουν το "κατιτίς" τους...

    Λυπάμει πολύ κύριοι... Θα έπρεπε να ντρέπεστε... Είστε άξιοι της μοίρας σας όταν εσείς οι ίδιοι υποβαθμίζετε τις συγκοινωνίες σας.

    Λυπάμαι βαθύτατα που δεν θα ξαναεπισκεφθώ αυτό το πανέμορφο νησί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.