Δημόσια γη μπόνους για αγρότες.


Σχέδιο Σκανδαλίδη για τη διάθεση τριών εκατομμυρίων στρεμμάτων σε γεωργούς και κτηνοτρόφους.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Φιντικάκης

Τρία εκατομμύρια στρέμματα αγροτικών εκτάσεων του Δημοσίου που παραμένουν στα αζήτητα εδώ και δεκαετίες πρόκειται να παραχωρηθούν από τον Σεπτέμβριο με ευνοϊκούς όρους σε αγρότες, αρχίζοντας από τους Νομούς Σερρών, Εβρου και Αιτωλοακαρνανίας.
Τόσες είναι οι ξεχασμένες δημόσιες εκτάσεις που κατέγραψε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού ξεκαθάρισε πρώτα ποιες είναι οι «καθαρές» και ποιες οι καταπατημένες. Τώρα αυτές θα διατεθούν με συμβάσεις διάρκειας από 5 έως και 25 ετών, αναλόγως του είδους της γεωργικής ή κτηνοτροφικής παραγωγής που θα επιλεγεί, με συμβολικό ετήσιο μίσθωμα της τάξεως των 5 ευρώ το στρέμμα και με προτεραιότητα στους νέους αγρότες κάτω των 30 ετών.
Το φιλόδοξο αυτό σχέδιο για την αξιοποίηση της αγροτικής γης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παρουσιαστεί από τον υπουργό Κώστα Σκανδαλίδη σε Υπουργικό Συμβούλιο προς το τέλος Αυγούστου, ώστε να εφαρμοστεί τον Σεπτέμβριο με απόφαση που θα προσδιορίζει τα κριτήρια και τους όρους συμμετοχής.
Μέσω Διαδικτύου. Τα προς ενοικίαση στρέμματα θα προκηρυχθούν από τις Περιφέρειες μέσω Ιντερνετ. Βάζοντας ο ενδιαφερόμενος τον ΑΦΜ του στο σύστημα, τα στοιχεία του θα διασταυρώνονται αυτόματα με τη βάση δεδομένων του μητρώου αγροτών και αγροτικών επιχειρήσεων (όπου είναι εγγεγραμμένοι 60.000 παραγωγοί και εμφανίζονται τα πάντα, σχετικά με το ποιος καλλιεργεί τι και σε πόση έκταση) και με βάση τα κριτήρια θα βαθμολογείται. Οποιος από τους ενδιαφερομένους για το ίδιο αγροτεμάχιο πάρει την υψηλότερη βαθμολογία, σε αυτόν θα μισθώνεται και η έκταση. Πριμ σε νέους. Η βαθμολογία κάθε αγρότη θα προκύπτει με βάση οκτώ συνολικά κατηγορίες κριτηρίων. Το σκεπτικό είναι να υπάρχει πριμοδότηση αν ο υποψήφιος:
 • Είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης.
 • Εχει ηλικία μέχρι 30 ετών.
 • Διαθέτει πτυχίο γεωτεχνικής σχολής (ΑΕΙ και ΤΕΙ).
 • Κατέχει μικρό κλήρο (η σκέψη είναι να τεθούν ως οροφή τα 100 στρέμματα).
 • Γειτνιάζει με το προς μίσθωση αγροτεμάχιο, καθώς έτσι θα μεγαλώσει ο κλήρος του.
 • Από την καλλιέργεια που θα δηλώσει, παράγεται κάποιο από τα τρόφιμα που έχουν ενταχθεί στο καλάθι της συγκεκριμένης Περιφέρειας.
 • Δηλώσει ότι θα παράγει ζωοτροφές. Στόχος του σχεδίου είναι να πέσει το κόστος παραγωγής στην κτηνοτροφία, οδηγώντας με τη σειρά του σε μείωση της τιμής του ελληνικού κρέατος, ώστε να γίνει ανταγωνιστικό του εισαγόμενου.
 • Πριμ θα δίνεται και στους συνεταιρισμούς (τους υγιείς, όχι τις σφραγίδες).
Τέσσερις στόχοι. Στόχος της συγκεκριμένης πολιτικής του υπουργείου είναι κατ' αρχάς να αυξηθεί σημαντικά η ελληνική αγροτική παραγωγή. Αλλά το κυριότερο είναι ότι νέοι αγρότες θα εισέλθουν δυναμικά στον χώρο καλλιεργώντας προϊόντα με ζήτηση, όπως αυτά που εντάσσονται στα αγροτικά καλάθια. Ταυτόχρονα, μικρές σήμερα εκμεταλλεύσεις θα μεγαλώσουν, δηλαδή θα καταστούν πιο βιώσιμες και τα προϊόντα τους θα μπορούν να σταθούν καλύτερα στον διεθνή ανταγωνισμό. Και τέλος, θα ενισχυθεί η ελληνική κτηνοτροφία μέσω της παραγωγής ζωοτροφών.

Πηγή: Εφημερίδα ''ΤΑ ΝΕΑ''

1 σχόλιο:

 1. Ακομα υπουργος ο Σκανδαλιδης?
  Εδω τα παρατανε αυτοι που ειναι ακομα γεωργοι αλλα αυτος μπουρδολογει ασυστολα και ο ΓΑΠ τον εχει ακομα υπουργο.
  Νομιζει οτι ζει στη εποχη της σοσιαλομανιας του 80.
  Για τιμωρια να μαζεψει ελιες στα Βαλαρια το χειμωνα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.