Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών.


ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ                                                                                       8-8-2011 

Ερώτηση του προέδρου της Κ.Ο., Αλέξη Τσίπρα και των βουλευτών Θ. Δρίτσα και Β. Μουλόπουλου προς τον υπουργό Εσωτερικών με θέμα: Εργαλείο φίμωσης των οργάνων της τοπικής Αυτοδιοίκησης, το νέο προεδρικό διάταγμα για τον τρόπο εκλογής τους.
Στην γνώριμη πρακτική της κοπτοραπτικής, αφού ελήφθησαν υπόψη τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών του Νοεμβρίου, επιδόθηκε το Υπουργείο Εσωτερικών και Αποκέντρωσης, κατά τη σύνταξη του προεδρικού διατάγματος που ρυθμίζει τον τρόπο εκλογής των οργάνων των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, όπως προβλέπει ο νόμος για τον Καλλικράτη. Το θεσμικό πλαίσιο που δόθηκε σε διαβούλευση ευνοεί τις φίλιες κομματικές δυνάμεις, ενισχύει το δικομματισμό και εξαφανίζει από το σκηνικό την αναλογική έκφραση των μικρότερων παρατάξεων, στα νέα όργανα της Τοπικής αυτοδιοίκησης και δεν άλλαξε παρά την αρνητική θέση της ΚΕΔΕ και ομοφώνως της ΤΕΔΚΝΑ (ΠΕΔ). 
Ειδικότερα, σε ένα νομοθέτημα μνημειώδους αντιδημοκρατικής πρακτικής, τα μέλη της γενικής συνέλευσης της ΤΕΔΚΝΑ (ΠΕΔ) μειώνονται από 1400 σε 300, ώστε να εκπροσωπούνται ουσιαστικά μόνο οι δύο πρώτες παρατάξεις. Υπάρχουν 6 Δήμοι που δεν εκλέγεται κανείς δημοτικός σύμβουλος και 12 όπου συνολικά η αντιπολίτευση δεν εκπροσωπείται, χάριν ενός απόλυτου δημαρχοκεντρισμού και με πλήρη περιφρόνηση των δημοτικών συμβουλίων. Από το δικαίωμα συμμετοχής στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του Δ.Σ του κεντρικού τριτοβάθμιου οργάνου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της ΚΕΔΕ, αποκλείονται οι παρατάξεις της Αριστεράς αλλά και κάθε άλλη ανεξάρτητη παράταξη, αφού απαιτείται η κατάρτιση συνδυασμού αποτελούμενου τουλάχιστον από 20 Δημάρχους και 11 Δημοτικούς Συμβούλους. Επιπλέον, στους 50 Συνέδρους του οργάνου εκπροσωπούνται όλοι οι δήμαρχοι (325) και μόλις 115 δημοτικοί σύμβουλοι. 
Επειδή το προωθούμενο προεδρικό διάταγμα καταργεί κάθε έννοια αντιπροσωπευτικότητας και πλουραλισμού στα όργανα της Τοπικής αυτοδιοίκησης. 
Επειδή είναι πλέον προφανές ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να υλοποιήσει ανενόχλητη, χωρίς αντιδράσεις και διαφορετικές φωνές, τις αντιλαϊκές πολιτικές του Μνημονίου και στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός. 

1. Αν η νέα ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών επιμένει στο αντιδημοκρατικό σχέδιο Π/Δ το οποίο εξαφανίζει τις παρατάξεις της μειοψηφίας από την εκπροσώπησή τους στις ΠΕΔ και την ΚΕΔΕ; 
2. Γιατί ενώ η χώρα μας, όπως και η μεγάλη πλειοψηφία των χωρών – μελών της ΕΕ αγωνίστηκαν και επέβαλλαν τις αρχές της αντιπροσωπευτικότητας και του πλουραλισμού δίπλα και ισότιμα με το πληθυσμιακό κριτήριο στη συγκρότηση των συλλογικών οργάνων της Ένωσης (Ευρωκοινοβούλιο, επιτροπή των περιφερειών), εδώ το υπουργείο παραβιάζει αυτές τις αρχές και υιοθετεί μόνο τον πληθυσμιακό παράγοντα; 

Οι ερωτώντες βουλευτές 

Αλέξης Τσίπρας 
Βασίλης Μουλόπουλος 
Θοδωρής Δρίτσας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.