Ν.Ε. ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αιτ/νίας: Όχι στο χωροταξικό έκτρωμα για τις ιχθυοκαλλιέργειες – σκάνδαλο η υπογραφή και δημοσίευση της ΚΥΑ 31722/4-11-2011 (ΦΕΚ Β΄ 2505) – να ανακληθεί άμεσα.


Το πραξικόπημα της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ παραμονές αλλαγής της κυβέρνησης, με την δημοσίευση στο ΦΕΚ του ειδικού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης, με την συνυπογραφή δύο Υπουργών (Γ. Παπακωνσταντίνου – Ν. Σηφουνάκης), αποτελεί πραξικοπηματική ενέργεια που υπηρετεί μονομερώς και ξεκάθαρα τα συμφέροντα των ιχθυοκαλλιεργητών. Έτσι λοιπόν:
1. Έγινε θεσμοθέτησή του χωρίς τη γνωμοδότηση του καθ’ ύλην αρμόδιου Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού. 
2. Δημιουργούνται ζητήματα νομιμότητας της όλης διαδικασίας πράγμα που συμβαίνει για πρώτη φορά. 
3. Έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τους παράκτιους αλιείς με σκοπό να τους αφανίσει. 
4. Τινάζει στον αέρα κατ’ εξοχήν τουριστικές περιοχές αλλά και αναπτυσσόμενες όπως οι δυτικές ακτές της Αιτωλ/νίας και η περιοχή των νησιών Καλάμου και Καστού Λευκάδας. 
5. Επιβαρύνει και εξοντώνει ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές όπως οι Εχινάδες Νήσοι και ο Αμβρακικός Κόλπος, κάνοντας επί της ουσίας “συστάσεις” και μη θέτοντας ουσιαστικές απαγορεύσεις για την επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών. 
6. Με την χωροθέτηση Π.Α.Υ. σε μισθωμένες εκτάσεις 100 θαλάσσιων στρεμμάτων, δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα για ύπαρξη θαλάσσιων νεκροταφείων με ταυτόχρονο αποκλεισμό κάθε άλλης παραγωγικής και οικονομικής δραστηριότητας (παράκτια αλιείας, τουρισμός κ.λπ.). 
7. Επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά ότι «ο έχων πληρώνει και κάνει ό,τι γουστάρει»! Επ’ αυτού δεν πρέπει να υπάρχει καμία αντίρρηση. Ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Γερουλάνος είναι πιθανόν να γνωρίζει πολύ περισσότερα καθώς και οι Σύνδεσμοι των ιχθυοκαλλιεργητών που πληρώνουν αδρά “μελετητές” να πουν αυτά που τους βολεύουν. 
8. Διαφαίνεται ξεκάθαρα ότι τα χρήματα του ΕΣΠΑ για μια ακόμα φορά σε τίνος τσέπες θα πάνε… 

Η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλ/νίας με βάση τα παραπάνω: 
- Ζητεί να ανακληθεί άμεσα η σχετική ΚΥΑ για το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις υδατοκαλλιέργειες. 
- Να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψη οι ενστάσεις και οι απόψεις των φορέων της παράκτιας αλιείας, του τουρισμού και των περιβαλλοντικών οργανώσεων. 
- Να σταματήσει κάθε διαδικασία χωροθέτησης στις δυτικές ακτές Αιτωλ/νίας που έχουν ιδιαίτερη δυναμική στον τομέα του τουρισμού. 
- Να απαγορευθούν εντελώς νέες μονάδες στον Αμβρακικό Κόλπο και στις Εχινάδες Νήσους και να μεταφερθούν οι υφιστάμενες σε περιοχές που δεν θα δημιουργούν πρόβλημα. 
- Να προστατευθούν με κάθε τρόπο οι φτωχοί ψαράδες που παράγουν τον πραγματικό πλούτο σ’ αυτό τον τόπο. 
- Τέλος, να ληφθούν μέτρα προστασίας των επαγγελματικών του τουρισμού, οι οποίοι με το συγκεκριμένο χωροταξικό πλήττονται αφάνταστα και οδηγούνται στην οικονομική κατάρρευση και το κλείσιμο των επιχειρήσεών τους. 

Το γραφείο τύπου.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.