Επερώτηση του βουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη σχετικά με τις καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία.


Με την διμερή συμφωνία που ετοιμάζεται να υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση με την Ελβετία για τη δυνατότητα φορολόγησης των καταθέσεων πολιτών τους στην Ελβετία, επιτυγχάνεται μειωμένη φορολογία των καταθέσεών τους από εκείνη που προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία, ενώ διασφαλίζεται η ανωνυμία των φοροφυγάδων.
Αυτό προκύπτει από απάντηση του αρμόδιου κοινοτικού Επίτροπου Αλ. Σεμέτα, προς τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Χουντή. Επιπρόσθετα αναφέρει ότι «η Κομισιόν είναι πεπεισμένη ότι η Γερμανία, η Ελλάδα και τα λοιπά κράτη-μέλη, έχουν πλήρη επίγνωση της αρχής της υπεροχής του δικαίου της Ένωσης έναντι των διμερών συμφωνιών. Ως εκ τούτου, ότι και αν συμφωνήσουν τα κράτη-μέλη με τρίτες χώρες, αυτό θα ισχύσει μόνο στο βαθμό που δεν έρχεται σε σύγκρουση με το δίκαιο της Ένωσης.» 
Τη ίδια στιγμή που οι ελληνικές καταθέσεις στο εξωτερικό παραμένουν ακόμα αφορολόγητες, ο υπουργός Οικονομικών κ. Βενιζέλος έχει στα χέρια του μια λίστα από 1.739 ονόματα μεγαλοοφειλετών προς το Δημόσιο με ποσά άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ και 751 ονόματα μεγαλο-καταθετών σε τράπεζες του εξωτερικού με ποσά άνω των 100.000 ευρώ. Η συγκεκριμένη λίστα όμως βρίσκεται κλειδωμένη σε χρηματοκιβώτιο σε κάποιο γραφείο της Βουλής και παρουσιάζεται τμηματικά μόνο στους βουλευτές και μόνο για ανάγνωση. Επίσης δεν υπάρχει καμιά επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο οικονομικών για τις ενέργειες που γίνονται προκειμένου να εισπραχθούν τα οφειλόμενα ποσά, να φορολογηθούν οι καταθέσεις στο εξωτερικό και να ελεγχθεί η νομιμότητα του τρόπου απόκτησης τους. 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός: 
- Τι ενέργειες κάνει η κυβέρνηση προκειμένου τα εισπράξει τα ποσά που αναφέρονται στην λίστα των μεγαλο-οφειλετών; Τι έχει εισπραχθεί μέχρι σήμερα, τι αναμένεται να εισπραχθεί σαν σύνολο και πότε; 
- Για ποιο λόγο η κυβέρνηση δεν αξιοποιεί την κοινοτική νομοθεσία για την φορολόγηση των καταθέσεων στο εξωτερικό – όπως αναφέρει και ο Επίτροπος Αλ. Σεμέτα – αλλά προωθεί μια διμερή συμφωνία με την Ελβετία που θα οδηγήσει σε υποφορολόγηση των καταθέσεων και ανωνυμία των φοροφυγάδων; 
- Γνωρίζει η κυβέρνηση το ύψος και τη σύνθεση των καταθέσεων ελληνικών στην Ελβετία; Έχει ζητηθεί και με την βοήθεια των ελληνικών τραπεζών διασταύρωση στοιχείων και σχετικός έλεγχος νομιμότητας; 

Ο ερωτών βουλευτής 
Δημήτρης Παπαδημούλης

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.