Δίνουν τροφή για μαμούθ ιχθυοκαλλιέργειες.


Γράφει η Άννα Στεργίου.

Εγκαταστάσεις-μαμούθ ιχθυοκαλλιεργειών αφήνει περιθώριο ν' αναπτυχθούν σε έκταση έως 100 στρεμμάτων, και μάλιστα χωρίς περιορισμό δυναμικότητας για την ιχθυοφόρτιση, το ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τις υδατοκαλλιέργειες, που υπογράφτηκε ουσιαστικά στο παρά 5' της λήξης της κυβέρνησης Παπανδρέου.
Η κοινή υπουργική απόφαση θέτει φραγμούς και βάζει μια σειρά από κανόνες στο χωροταξικό μπάχαλο που επικρατεί στα ελληνικά νερά. Ομως, με δεδομένη την κυβερνητική πρεμούρα για επενδύσεις τύπου fast-track, αφήνει πεδίο δόξης λαμπρόν να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις-τέρατα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υποβάθμιση των ελληνικών υδάτινων οικοσυστημάτων.
Η Ελλάδα είναι Νο1 παραγωγός χώρα παγκοσμίως σε τσιπούρα και λαβράκι, ενώ αντιπροσωπεύει περίπου το 50% της συνολικής παραγωγής των χωρών της Μεσογείου! Πρωταθλήτρια σε παραγωγή ψαριών ιχθυοτροφείου έρχεται η Αιτωλοακαρνανία, ακολουθεί η Θεσπρωτία και έπεται η Αργολίδα. Οι θαλάσσιες ιχθυοκαλλιέργειες έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα κατά 70%-80% και αποτελούν από τους πιο σημαντικούς οικονομικούς πόρους της χώρας μας, μολονότι επί Γ.Α. Παπανδρέου η Γενική Διεύθυνση Αλιείας περιφερόταν από υπουργείο σε υπουργείο, μολονότι ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιχθυολόγων του Δημοσίου, η ΠΑΣΕΓΕΣ αλλά και η Ν.Δ. έχουν ζητήσει επανειλημμένα να επανέλθει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, διότι τα προγράμματα έχουν βαλτώσει.
Για έναν απ' τους πιο αισιόδοξους τομείς της οικονομίας μας, το παράδοξο είναι ότι μέχρι σήμερα δεν είχαν καθοριστεί οργανωμένες ζώνες ιχθυοκαλλιέργειας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχουν ασάφειες στο καθεστώς αδειοδότησης, οι ιχθυοκαλλιεργητές να έρχονται σχεδόν μόνιμα σε διένεξη με τους ψαράδες και τους αλιευτικούς συνεταιρισμούς, να δημιουργεί όπου θέλει ο καθένας τη μονάδα του ή ν' αναμένει στο ακουστικό του για να την αδειοδοτήσουν, κι άλλα ελληνικά και μη εξαιρετέα. Με κοινή υπουργική απόφαση, που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ (Αρ.Φ. 2505 τ.Β. 4-11-2011), χωροθετούνται τελικά υδατοκαλλιεργητικές ζώνες, στις οποίες μπορούν να ιδρύονται, να λειτουργούν ή να επεκτείνονται υπό προϋποθέσεις μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών, οστρακοκαλλιεργειών και ιχθυογεννητικοί σταθμοί. Σ' αυτές προβλέπεται η συγκρότηση νομικών προσώπων με την επωνυμία Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ).
Όπως επισημαίνεται, οι ΠΟΑΥ θα λειτουργούν συμβουλευτικά στους παραγωγούς και γνωμοδοτικά προς τους περιφερειάρχες της αποκεντρωμένης διοίκησης για την αδειοδότηση ή όχι νέων μονάδων, εφόσον κάποιες περιοχές κριθούν κορεσμένες κ.ά. Μελέτες για τη συγκρότηση ΠΟΑΥ έχουν γίνει μέχρι στιγμής σε περιοχές όπου υπάρχουν οργανωμένες υδατοκαλλιέργειες: Αμβρακικός, λιμνοθάλασσα Σαγιάδας-Καλαμά Θεσπρωτίας, Θερμαϊκός, Μαλλιακός-Βόρειος Ευβοϊκός, Νότιος Ευβοϊκός, Ιόνια Νησιά (Ιθάκη, Λευκάδα, Κέρκυρα), Πελοπόννησος, Εχινάδες Νήσοι Αιτωλοακαρνανίας, Αττική (Κακιά Σκάλα, Μέθανα και Σαλαμίνα, Πόρος, Υδρα), Βόρειο Αιγαίο (Χίος, Οινούσσες, Ψαρά, Λέσβος), Νότιο Αιγαίο (Κάλυμνος, Λέρος, Λειψοί, Αγαθονήσι, Χάλκη, Σύμη, Νερονήσι, Στρογγύλη κ.ά.).

Με την απόφαση προβλέπονται και καθορίζονται:
* Περιοχές Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΑΥ), με εξαίρεση τη ζώνη Ε, ενώ για τη δημιουργία νέων περιοχών ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών προβλέπονται μελέτες διερεύνησης από το υπουργείο Ανάπτυξης.
* Θεσμοθετούνται Περιοχές Ατυπης Συγκέντρωσης Μονάδων (ΠΑΣΜ) και περιοχές στις οποίες μπορούν να μεταβούν μεμονωμένοι ιχθυοκαλλιεργητές και ν' αναπτυχθούν έως 5 μονάδες.
* Για χωροθέτηση μεμονωμένης μονάδας προβλέπεται έκταση έως 40 στρεμμάτων για ιχθυοκαλλιέργειες ή έως 20 στρεμμάτων για οστρακοκαλλιέργειες, εφόσον δεν είναι η περιοχή ενταγμένη σε ειδικό καθεστώς προστασίας.
* Υπάρχουν περιοχές που θεωρούνται κορεσμένες για την εγκατάσταση νέων υδατοκαλλιεργειών ή προβλέπεται αναστολή αδειών νέων μονάδων, ώσπου να διευθετηθούν χωροταξικά οι τωρινές: Λωρίδα Σαγιάδας Θεσπρωτίας, Αταλάντη-Λάρυμνα, Μώλος (Μπούκα Σπερχειού, Αγία Τριάδα), Αργολίδα (Ορμος Βουρλιά, νησί Πλατεία), Κορινθία (Σοφικό, Σελόντας), νησιά Εχινάδες Αιτωλοακαρνανίας, Αμβρακικός, νησί Πάτροκλος Αττικής, Πόρος, Τρίκερι Υδρας.

Πηγή: http://www.enet.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.