Στόχος λαθροθηρών τα πουλιά της λίμνης Λυσιμαχείας Αιτωλοακαρνανίας.


ΕΡΩΤΗΣΗ 
Προς τον Υπουργό 
Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής 
16.11.2011 

ΘΕΜΑ: «Στόχος λαθροθηρών τα πουλιά της λίμνης Λυσιμαχείας Αιτωλοακαρνανίας». 

Το τελευταίο χρονικό διάστημα και ιδιαίτερα τα πρωινά της Κυριακής οι κάτοικοι της περιοχής της Λίμνης Λυσιμαχείας Αιτωλοακαρνανίας αντικρίζουν ένα αποκρουστικό θέαμα. Απίστευτες σκηνές με εκατοντάδες νεκρά πουλιά και δράστες δεκάδες λαθροκυνηγούς, έχουν μετατρέψει τη λίμνη σε νεκροτομείο πουλιών, προχωρώντας σε μια άνευ προηγουμένου εξολόθρευση των υδρόβιων πτηνών. Αναφέρεται χαρακτηριστικά δε, ότι τα πουλιά πέφτουν νεκρά ή τραυματισμένα μέχρι και την Εθνική Οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων στο ύψος Λυσιμαχείας και Κλεισορευμάτων.
 Η λίμνη Λυσιμαχεία είναι μία από τις 196 Ζώνες Ειδικής Προστασίας για την ορνιθοπανίδα (Οδηγία 79/409/EK - δίκτυο NATURA 2000) και στα καλάμια της τον χειμώνα βρίσκουν καταφύγιο φαλαρίδες (Fulica atra) και πρασινοκέφαλες πάπιες (Anas platyrynchos), ενώ φωλιάζουν επίσης πορφυροτσικνιάδες (Ardea purpurea), νανομουγκάνες (μικροτσικνιάδες – Ixobrychus minutes) και στα γύρω δέντρα νυχτοκόρακες (Nycticorax nycticorax). 
Σύμφωνα με τις Ειδικές Ρυθμίσεις της Υπουργικής Απόφασης 217056/2441 (ΦΕΚ 1763/Β/04.08.2011), απαγορεύεται το κυνήγι για όσα είδη πουλιών δεν αναφέρονται στην ΥΑ, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 2, 3 και 4 της Οδηγίας 79/409/ΕΟΚ, στα οποία εμπίπτουν οι πορφυροτσικνιάδες, οι νανομουγκάνες και οι νυχτοκόρακες. Επίσης, στην ίδια ΥΑ, στο Πίνακα Θηρεύσιμων Ειδών ορίζεται σαφώς ο μέγιστος αριθμός θηραμάτων κατά είδος, που επιτρέπεται να θηρεύει ο κάθε κυνηγός στην ημερήσια έξοδό του. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ο αριθμός των νεκρών πτηνών, των οποίων επιτρέπεται υπό συνθήκες η θήρα, ξεπερνά κατά πολύ τον αναγραφόμενο στην ΥΑ 217056/2441. 
Τα παραπάνω συνοδεύονται με σωρεία παρανομιών όπως χρήση μηχανοκίνητων βαρκών χωρίς άδειες κυνηγιού εντός Νομού και χωρίς καν άδειες κυνηγιού. Το αρμόδιο Δασαρχείο αδυνατεί να ελέγξει την κατάσταση λόγω πολλών εξόδων διαφυγής και του προηγμένου εξοπλισμού που χρησιμοποιούν οι λαθροκυνηγοί. 

Βάσει των παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός: 
1. Σε ποια μέτρα θα προβεί για την εφαρμογή των διατάξεων της Υπουργικής Απόφασης 217056/2441 της 1/08/2011 και την εφαρμογή όλων των έννομων απαγορεύσεων σχετικά με την θήρα υδρόβιων πτηνών; 
2. Σε τι κινήσεις θα προχωρήσει για την ένταση των ελέγχων, προκειμένου να παταχθεί η λαθροθηρία, χωρίς μάλιστα τις απαιτούμενες κυνηγετικές άδειες, και να εξαλειφθούν αυτά τα απαράδεκτα φαινόμενα; 
3. Θα προχωρήσει στην ενίσχυση των αρμοδίων υπηρεσιών με μέσα και εξοπλισμό, για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της λαθροθηρίας και της θήρας προστατευομένων πτηνών; 

Η ερωτώσα βουλευτής 

Ηρώ Διώτη

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.