ΚΕΔΕ: Λιγότερη θεσμολαγνεία δεν βλάπτει.


Γράφει ο Πάνος Ε. Παπαδόπουλος.

Όπως όλοι διαπιστώνουμε καθημερινά η κατάσταση στον χώρο της Τ. Αυτοδιοίκησης είναι πλέον δραματική. Οι Δήμοι βλέπουν ολοένα και περισσότερο το “όραμα” του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ να ενταφιάζεται και μαζί με αυτό οι ίδιοι, η ανάπτυξη και η τοπική κοινωνία. Μόλις και μετά βίας καταβάλλεται η τακτική μηνιαία επιχορήγηση που καλύπτει τις λειτουργικές τους ανάγκες και δίνονται ψίχουλα για έργα και μελέτες (ΣΑΤΑ).
Παρόλα αυτά το θεσμικό όργανο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) εξακολουθεί να επιμένει “θεσμικά” να μην σπάσει αυγά κόντρα στην κυβερνητική πολιτική στο χώρο της Τ.Α. Προς τεκμηρίωση των παραπάνω παραθέτουμε τα παρακάτω στοιχεία: 
Α. Οικονομικά των ΟΤΑ: Στην ΚΥΑ 20555/2-5-2011 που αφορούσε τα κριτήρια και την διαδικασία κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων των Δήμων (ΣΑΤΑ) για κάλυψη επενδυτικών δαπανών έτους 2011 προβλέπεται πίστωση 600 εκατομμυρίων ευρώ. Μέχρι σήμερα δηλαδή, τέλος Νοέμβρη του 2011 έχουν δοθεί στις 7-7-2011, 77 εκατομμύρια ευρώ και κατανεμηθεί στις 2-11-2011 άλλα 56,7 εκατομμύρια ευρώ, που ακόμη δεν έχουν πάει στα ταμεία των Δήμων. Να σημειώσουμε εδώ ότι στο σχετικό κονδύλι, για το 2011 είναι 400 εκατομμύρια ευρώ, από το σύνολο των 600 εκατομμυρίων ευρώ που προορίζεται για την ΣΑΤΑ! 
Στην προαναφερθείσα απόφαση έχει εγγραφεί κονδύλι 150 εκατομμυρίων ευρώ για έργα του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ», από το οποίο δεν έχει εκταμιευθεί απολύτως τίποτε! 
Με λίγα λόγια πραγματικά τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει δοθεί παρά μόνο το 1/6 της προβλεπόμενης πίστωσης, συμπεριλαμβανομένης και της χρηματοδότησης της επισκευής και συντήρησης των σχολικών κτιρίων και των πιστώσεων πυροπροστασίας. 
Αιφνιδίως μάθαμε ότι μετά από επαφές της ΚΕΔΕ με τον κ. Σαχινίδη, βρέθηκαν (!) τα 300 εκατομμύρια ευρώ από την φορολογία φυσικών προσώπων και από τα παρελθόντα οικονομικά έτη που παρακρατήθηκαν. Τώρα αναζητείται συνάντηση με τον κ. Βενιζέλο για τα υπόλοιπα. Και όλα αυτά θεωρητικά πλέον. Με δεδομένο δε ότι η μείωση για το 2012 θα αγγίξει το 12% σε σχέση με το 2011 αντιλαμβάνεσθε τι πρόκειται να ακολουθήσει. Είναι καιρός η ΚΕΔΕ πλέον να σταματήσει αυτό το κρυφτούλι και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκέμβρη να βάλει λουκέτο στους Δήμους της χώρας και ένα και μοναδικό αίτημα της απόδοσης των οφειλομένων για την στοιχειώδη λειτουργία των Δήμων της χώρας. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Η πτώχευση και η στάση πληρωμών στην Τ.Α. είναι ήδη παρούσα. 
Β. Χωροταξικό για ιχθυοκαλλιέργειες: Το θέμα προσλαμβάνει διαστάσεις πολιτικού και θεσμικού σκανδάλου. Ο κ. Παπακωνσταντίνου με την δημοσίευση της σχετικής ΚΥΑ στις 4-11-2011 μονομερώς και καταχρηστικά ταυτίζεται και προωθεί τα συμφέροντα του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργητών με ορατό το βλέμμα στην πίτα του ΕΣΠΑ, την στιγμή κατά την οποία οι πτωχοί παράκτιοι ψαράδες και οι επαγγελματίες του τουρισμού αγνοούνται επιδεικτικά. 
Η ΚΕΔΕ εκ των υστέρων με ανακοίνωσή της καταγγέλλει ότι αγνοήθηκαν οι αρχικές της προτάσεις μετά από πιέσεις του συντονιστικού των φορέων με τουριστικό πρόσημο. Πρέπει όμως στο δια ταύτα να πει ότι το χωροταξικό των 100 (!) θαλασσίων στρεμμάτων, να ανακληθεί άμεσα και να ληφθούν μέτρα για την προστασία των παράκτιων οικοσυστημάτων, των ευαίσθητων περιοχών και των περιοχών με τουριστικό ενδιαφέρον και προοπτική. Όχι μισόλογα και υπεκφυγές: Ανάκληση και κατάργησή του τώρα! 
Γ. Χαράτσι ακινήτων μέσω ΔΕΗ: Το κίνημα ενάντια στο χαράτσι μέσω της ΔΕΗ και η απάντηση της ΚΟΜΙΣΙΟΝ στην ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, έφερε τα πρώτα αποτελέσματα. Η ΚΕΔΕ το πήγε στα “μαλακά”. Ναι μεν, αλλά. Η πίεση όμως πολλών Δήμων της χώρας αρχίζει να γίνεται αποτελεσματική. Τι θα πει πλήρωσε τώρα και μετά βλέπουμε; Και βέβαια δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος να μην πάρουν οι Δήμοι τα λοιπά τέλη που αντιστοιχούν στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Ο κίνδυνος αυτός μεγιστοποιείται κυρίως από την αδυναμία των πολιτών να πληρώσουν το κύριο λογαριασμό και όχι το χαράτσι. Μήπως τελικά η ΚΕΔΕ πρέπει πρώτα να ζητήσει και νομικά τα παρακρατηθέντα στους Δήμους και ταυτόχρονα να παρέμβει στην κύρια προσφυγή στο ΣτΕ στις 2-12-2011 υπέρ των Δήμων για το χαράτσι; 
Εν κατακλείδι πέρα απ’ τις συναντήσεις και την θεσμολαγνεία που μπορεί να διατρέχει ένα όργανο, υπάρχει η κοινωνία, οι αντιστάσεις και ο δρόμος της διεκδίκησης που η ΚΕΔΕ μάλλον τον έχει ξεχάσει.   

2 σχόλια:

  1. Ακομα μια υπηρεσια που δεν τη χρειαζομαστε και τη πληρωνωμε για να βγαζει ανακοινωσεις και να βολευεουν τα κοματα τους δικους τους.
    Η ΚΕΔΚΕ πρεπει να ειναι μια απο της υπηρεσιες που πρεπει να κλεισει η Τροικα.
    Εμεις εκλεγουμε δημαρχους και περιφεριαρχες . τη ΚΕΔΚΕ τι την θελουμε? Τι παραγει.νισαφι πια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συντροφε Πανο λιγοτερη εξουσιολαγνεια δεν βλαπτει. Κανει καλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.