Τάκης Καρναβάς: Ενας θρύλος του Ξηρομέρου!!!


Γράφει ο Στάθης Τσιλιμαντός.

Ο τραγουδιστής Τάκης Καρναβάς γεννήθηκε στο χωριό Κανδήλα του Ξηρομέρου και διέπρεψε στο Δημοτικό Τραγούδι πανελλαδικά. Υπήρξε ένας πραγματικός θρύλος για τους φίλους του δημοτικού τραγουδιού.
Για μας τους Ξηρομερίτες είναι σημείο αναφοράς για όλα τα γλέντια τούς καημούς τις πίκρες και τις χαρές μας σε κάθε έκφραση της ζωής μας όπου και βρισκόμαστε. Ο Τάκης Καρναβάς είχε δύο βασικά χαρακτηριστικά που δύσκολα τα βρίσκεις ακόμα και σε μεγάλους ερμηνευτές.
-Τρομερά μεγάλες φωνητικές δυνατότητες.
-Πάρα πολύ μεγάλη εκφραστική δυνατότητα.
Μετέδιδε μια μοναδική συγκίνηση, η οποία στα πανηγύρια του Ξηρομέρου έφτανε ανθρώπους να εκστασιάζονται, και να καταφεύγουν σε εκδηλώσεις θαυμασμού, τέτοιες που δεν έχουμε συναντήσει για κανέναν άλλο τραγουδιστή δημοτικών τραγουδιών στην Ελλάδα. Ο Καρναβάς ήταν ένα φαινόμενο που θα πρέπει να μελετηθεί από εκείνους που ασχολούνται σοβαρά με το ελληνικό παραδοσιακό τραγούδι. Ευτυχώς υπάρχουν πάρα πολλές ηχογραφήσεις που αποτελούν παρακαταθήκη για όλους εμάς που μεγαλώσαμε μαζί του και γαλουχηθήκαμε με αυτού του είδους την παράδοση. Κι αυτές δεν μπορεί να τις εξαφανίσει κανείς από τους αμόρφωτους κριτικούς, που καθορίζουν μέσω των καναλιών τους την πολιτιστική πορεία της χώρας.
Ο Τάκης Καρναβάς πέθανε τον Ιούλιο του 1999 στην Κανδήλα όπου βρίσκεται και η τελευταία του κατοικία.

Να ένα τραγούδι που δεν είναι εύκολο να ερμηνεύσει άλλος τραγουδιστής.

3 σχόλια:

 1. Μια καλή ιδέα θα είναι κάθε καλοκαίρι να γίνεται μία βραδυά δημοτικής μουσικής στη πλατεία της Κανδήλας αφιερωμένη στο Καρναβά. Η βραδυά αυτή θα είναι υπό την αιγίδα του Δήμου και της Ένωσης Αλυζίων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΝΑΛΟΓΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΙΑ ΒΡΑΔΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΚΑΡΝΑΒΑ.ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΜΙΑ ΒΡΑΔΙΑ ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ....ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΚΑΡΝΑΒΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ21 Δεκεμβρίου 2011 - 4:17 μ.μ.

  ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΩ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΕΓΙΝΕ ΤΑ ΔΥΟ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΜΑ ΜΕΤΑ ...ΠΑΕΙ...ΞΕΧΑΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ !!!!! ΑΛΛΑ ΠΟΙΟΣ ΑΓΙΑΣΕ ΣΤΟ ΤΟΠΟ ΤΟΥ !!!!!ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ...ΚΩΦΕΥΕΙ ΚΑΙΡΟ ΤΩΡΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΛΕΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΟΥ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ !!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.