Τοποθέτηση της «ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ» στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 30/1/2012 για τον Απολογισμό έργου το 2011.


Παρά την άχαρη προσπάθεια του κ. Περιφερειάρχη να «προσομοιώσει» τη χειμαζόμενη κοινωνία της Δυτικής Ελλάδας με την πολυτέλεια του «Πόρτο Ρίο». Παρά τις βαρύγδουπες προγραμματικές (στις 17/1/2011) και σημερινές απολογιστικές δηλώσεις του, για «νέα αρχιτεκτονική του Καλλικράτη», «επαναθεμελίωση της ΤΑ», «συναρπαστικό πείραμα συμμετοχικής δημοκρατίας» και «χειραφέτηση των τοπικών κοινωνιών». Παρ’ όλα αυτά, η σκληρή πραγματικότητα εφαρμογής του «Καλλικράτη» και του Μνημονίου διαρκείας, βοά και υπογραμμίζει τα εντελώς αντίθετα. Συγκεκριμένα: 
Πρώτο: Με το πλήθος των Συμβουλίων και Επιτροπών που συγκροτήθηκαν στην Περιφέρεια, δίπλα και μαζί με την κρατική Υπερπεριφέρεια, δημιουργήθηκε στην Πάτρα ένα περιφερειακό κράτος, υπερσυγκεντρωτικό, υδροκέφαλο, που όξυνε τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες σε βάρος της Ηλείας και της Αιτωλ/νίας, σε βάρος των ορεινών και των μειονεκτικών περιοχών. Δημιουργήθηκε ένας πολυπλόκαμος μηχανισμός εφαρμογής της αντιλαϊκής πολιτικής και επιβολής της συναίνεσης ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ στο Περιφερειακό Συμβούλιο, πολύ πριν αυτή εφαρμοστεί στο κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο.
Δεύτερο: Μεταφέρθηκαν στην Περιφέρεια αρμοδιότητες όχι απλώς χωρίς μεταφορά αντίστοιχων πόρων, αλλά με άγριο πετσόκομμα των πόρων από όλες της πηγές τους (ΕΣΠΑ, ΠΔΕ, ΚΑΠ). Επιπλέον με μεγάλη αφαίρεση πόρων: Πληρώνει η Περιφέρεια τα χρέη των τριών Νομαρχιών (34 εκατ. Ευρώ), κλοπή του ταμείου Μολυβιάτη για τους πυροπαθείς της Ηλείας (118 εκατ. Ευρώ), μείωση 20% (δηλαδή 4 εκατ. Ευρώ) από το επενδυτικό σκέλος των ΚΑΠ για συντήρηση και φωτισμό του άθλιου εθνικού οδικού δικτύου, επιστροφή της μεταφοράς των μαθητών και του σχετικού κόστους και των χρεών από τους Δήμους στην Περιφέρεια και χρέη του ΟΣΚ στην Περιφέρεια ύψους 16,5 εκατ. Ευρώ! Όλα αυτά συμπυκνώθηκαν στον Καλλικρατικό – ισοσκελισμένο προϋπολογισμό της Περιφέρειας για το 2012 (130 εκατ. Ευρώ) που είναι μισός από τον αντίστοιχο του Δήμου Πάτρας (258 εκατ. Ευρώ το 2011), μισός σχεδόν και από τον αντίστοιχο των τριών Νομαρχιών το 2010 (215 εκατ. Ευρώ)! 
Τρίτο: Προωθήθηκαν και προωθούνται οι ιδιωτικοποιήσεις: Νερό από Ερύμανθο ποταμό στην Ηλεία, Φωτοβολταϊκά και πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ, εργοστάσια σκουπιδιών, εφαρμογή του νόμου περί Συνεταιρισμών (Αγροδιατροφικές Συμπράξεις και Διεπαγγελματικές Οργανώσεις), Πανεπιστημιακή Έρευνα στην Υπηρεσία του Κεφαλαίου, ξεπούλημα και γενική λεηλασία της δημόσιας περιουσίας σε βάρος των εργαζομένων και του περιβάλλοντος. 
Τέταρτο: Εγκαταλείφθηκαν για μια ακόμα χρονιά οι πληγέντες στην τύχη τους (πυροπαθείς, σεισμόπληκτοι, καρπουζοπαραγωγοί). Χτυπήθηκαν οι βασικές κοινωνικές υποδομές (υγεία, παιδεία, κοινωνική πρόνοια). Η εκρηκτική ανεργία πάει να συγκαλυφθεί με τα δήθεν προγράμματα «κοινωνικής εργασίας» και «μικρών έργων αυτεπιστασίας» στους Δήμους, με πεντάμηνη ανακύκλωση των ανέργων και με παράλληλη προώθηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων στους Δήμους. 
Πέμπτο: Καταργήθηκαν και καθυστερούν βασικές αναπτυξιακές υποδομές, όπως το τρένο και το Τελωνείο Κατακώλου, η Ολυμπία Οδός, η Ιόνια Οδός. Αντί για αποστρατιωτικοποίηση της περιοχής, είχαμε συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς Νατοϊκούς βομβαρδισμούς στη Λιβύη! Το πολιτικό αεροδρόμιο Ανδραβίδας «αεροβατεί», η διασύνδεση των μεταφορών «καρκινοβατεί», αντί για ανάπτυξη μας οδηγούν στην υποβάθμιση και παρακμή. 

Απέναντι στην επερχόμενη εφιαλτική φτώχεια – πείνα – εξαθλίωση του λαού, που φέρνει η νέα τοκογλυφική δανειακή σύμβαση και το νέο αγριότερο Μνημόνιο διαρκείας, η μοναδική ελπίδα, διέξοδος και προοπτική, βρίσκεται στους ενωτικούς εργατικούς και λαϊκούς αγώνες, στην Κοινή δράση της Αριστεράς μέσα σ’ αυτούς, για ανατροπή Καλλικράτη και Μνημονίου, συνολικά της επίθεσης και της συγκυβέρνησης, κάθε επίδοξου διαχειριστή της αντιλαϊκής πολιτικής. Η «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ – ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ» θα συμβάλει με όλες τις δυνάμεις της σε αυτό.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.