Ιταλοί προβάλλουν το Μύτικα. Κυκλοφόρησαν φωτογραφικό άλμπουμ με τίτλο «Μύτικας μου».


Του κ. Νίκου Θωμά Νταή.
σ. Συμβολαιογράφου.

Μία ομάδα Ιταλών επονομαζόμενη "ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΜΥΤΙΚΑ", που για τριάντα χρόνια κάνει τις διακοπές της στον Μύτικα, είχε την ιδέα και ευγενή πρωτοβουλία να εκδώσει ένα πλούσιο φωτογραφικό "ΆΛΜΠΟΥΜ" για τον Μύτικα Αιτ/νίας με τον τίτλο και την αφιέρωση "Μύτικας μου" και με τον εξής πρόλογο:
«Αγαπητοί φίλοι του Μύτικα, εδώ και τριάντα χρόνια ερχόμαστε διακοπές στο χωριό σας. Σε αυτό το ένθετο έχουμε μαζέψει τις εικόνες του Μύτικα που μας αρέσει να θυμόμαστε. Χαμόγελα, χρώματα και αποχρώσεις, για να τιμήσουμε τις δικές σας και τις δικές μας αναμνήσεις.
Οι πίτες, ο φούρνος με το ψωμί, οι λουκουμάδες και οι μπουγάτσες, το τζατζίκι, το παγωτό από φιστίκι, τα φριγαδέλια και το ανεπανάληπτο ούζο.
Το τοίχος του Βερολίνου συναγωνίζονταν με το Hotel Simos, όταν ακόμα η Frau Merkel δεν είχε βάλει ακόμα σε δίαιτα ούτε τους Έλληνες ούτε τους Ιταλούς.
Ο Μύτικας πάλεψε ενάντια στο χοιροστάσιο, έχασε το δημαρχείο, αλλά κέρδισε το δρόμο για τον Αστακό και πάρα πολλά καινούρια κτίρια.
Το λιμάνι δεν υπήρχε, σήμερα όμως αν κοιτάξεις με προσοχή υπάρχουν δύο. Θάλασσα και ηλιοβασίλεμα, μυρωδιές και διάφορες γεύσεις, δεν άλλαξαν ποτέ.
Τα δελφίνια συνεχίζουν να κοιτούν τα εστιατόρια του Μύτικα με μεγάλη ζήλια. Ευχαριστούμε για αυτά τα χρόνια, ευχαριστούμε για την φιλία.
Ευχαριστούμε το Μύτικα. Οι φίλοι σας οι Ιταλοί». 
Οι Μυτικιώτες μείναμε έκπληκτοι, όταν μια Αυγουστιάτικη Κυριακή (12/8/2012) "ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΜΥΤΙΚΑ" με επικεφαλής τους 1) Allerto e Brouna, 2) Angelo e Rozanna 3) Beppe e Brouna 4) Emilio e Graziella 5) Germana 6) Nini e Orietta , 7) Paolo e Dea και πολλούς άλλους φίλους μας παραθεριστές, μας κάλεσαν στο Εμπορικό Κατάστημα της Αθηνάς Βασιλείου Σιδερωμένου και αφού ανταλλάξαμε τις πρέπουσες προσφωνήσεις και χαιρετισμούς, άρχισε η διανομή του "ΆΛΜΠΟΥΜ", το οποίο εξέδωσαν οι φίλοι μας οι Ιταλοί με δικές τους δαπάνες και φροντίδες και με δική τους πρωτοβουλία.


Η είδηση διαδόθηκε αστραπιαία από στόμα σε στόμα και σε λίγο άντρες και γυναίκες κατέκλυσαν μέσα και έξω τον χώρο για να προμηθευτούν το βιβλίο.
Ξεφυλλίζοντας το, εκτός από τον πανέμορφο και χαρισματικό από την φύση Μύτικα με τις γραφικές και καθαρές παραλίες του, με φόντο το απείρου κάλλους πευκόφυτο νησί του Καλάμου, αισθάνεσαι ιδιαίτερη συγκίνηση αντικρίζοντας πρόσωπα και σκηνές από το παρελθόν, πρόσωπα που έχουν χαθεί, γέρους και νέους που χάθηκαν πρόωρα και που ζήσαμε μαζί αλλά και πρόσωπα που ζουν και υπάρχουν σήμερα συνεχίζοντας έτσι την διαδοχή των γενεών την διάδοση των τοπικών ηθών και εθίμων και της τοπικής μας ιστορίας. Στο μελετημένο αυτό "ΆΛΜΠΟΥΜ" αντικρίζουμε τις εκκλησίες μας, παλαιά κτίρια, που στην θέση τους υψώνονται σήμερα καινούργια, τους ψαράδες να ψαρεύουν, να ξεψαρίζουν και να μπαλώνουν τα δίχτυα τους, τις γριές μαζεμένες στις αυλές τους να κουβεντιάζουν, στα καφενεδάκια οι παλαιοί να πίνουν τον καφέ και τα ούζα τους, την παλιά μοδίστρα να ράβει στη μηχανή SINGER, ο παλιός ο φούρναρης, ο καφετζής, ο ψητοπώλης, ο μανάβης, ο κουρέας, ο ταβερνιάρης, ο παντοπώλης, ο σιδεράς και όλα τα επαγγέλματα στην παλιά τους αίγλη και μορφή, αλλά και στην εξελιγμένη και μοντέρνα.


Πόσο αναπολεί κανείς τα παλιά τα χρόνια και αναζητά τους παλιούς καιρούς και τα πρόσωπα του παρελθόντος! Γενεά ζηλευτή! Ο παλιός ο Μύτικας, αλλά και ο καινούργιος. Ένας άριστος συνδυασμός του παλιού με το καινούργιο.

Paolo
Germana
Ένα μεγάλο ΕΥΓΕ και ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στους φίλους μας τους Ιταλούς, που τους θεωρούμε συμπολίτες μας και που το "μποτζόρνο" και το "τσάο" κυριαρχούν το καλοκαίρι στο Μύτικα. Μια φιλία, που την επιβεβαίωσε ο ίδιος ο τέως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τέως Πρωθυπουργός της Ιταλίας με τις διακοπές του στον Κάλαμο και τις επισκέψεις του στο Μύτικα. Μία φιλία που έχει ρίζες από τα παλιά τα χρόνια, που ο Ρωμαίος ΚΙΚΕΡΩΝ έκανε τα θαλάσσια λουτρά του εδώ στην αρχαία Αλυζία και οι επιφανείς Ρωμαίοι είχαν τις επαύλεις τους στον τόπο αυτό. Όταν ο Οκτάβιος το 31 π.Χ. νίκησε στο Άκτιο τον Αντώνιο και την Κλεοπάτρα και έχτισε την Νικόπολη στην Πρέβεζα σε ανάμνηση της νίκης του, πολλοί Αλύζιοι μετώκισαν στην Νικόπολη.
Πολλοί και παλιοί οι δεσμοί μας αγαπητοί μας φίλοι γι' αυτό και το "ΟΥΝΑ ΦΑΤΣΑ ΟΥΝΑ ΡΑΤΣΑ" ταιριάζει απόλυτα στους λαούς μας. Αυτό που έπρεπε να το κάνουμε εμείς το πράξατε εσείς. Η τιμή ανήκει σε σας. Οι ευχαριστίες ΜΟΝΟΝ ανήκουν σε μας. Και είναι ΑΠΕΙΡΕΣ. Είστε οι ΦΙΛΟΙ μας. Είμαστε οι ΦΙΛΟΙ σας. ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ. 

Μύτικας Αιτ/νίας 16 Αυγούστου
Νίκος Θωμά Νταής 

Επίτιμο Μέλος της ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΙΤΑΛΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ (F.N.S.I.)

3 σχόλια:

  1. Να είστε πάντα καλά και κάθε καλοκαίρι σας περιμένουμε στον όμορφο Μυτικά μας, στον όμορφο Μυτικά σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι Μυτικιώτες δεν κάνουν άλλα κι άλλα πιο σημαντικά για τον τόπο τους, θα κάνανε φωτογραφικό άλμπουμ;
    Ένα τεράστιο ΜΠΡΑΒΟ στους φίλους μας Ιταλούς που νιώθουν Μυτικιώτες και το αποδεικνύουν έμπρακτα με τα 36 ολόκληρα χρόνια που έρχονται στο χωριό αλλά και με την καταπληκτική ενέργειά τους αυτή να εκδώσουν το ιστορικό-φωτογραφικό λεύκωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παρακολουθώ με ενθουσιασμό όλες τις εικόνες και τις αναφορές για τον υπέροχο Μύτικα!Ανυπομονώ και προγραμματίζω (το συντομότερο ελπίζω) να χαρώ τις ομορφιές του!Συγχαριτήρια και ευχαριστώ στους φίλους Ιταλούς που προσέφεραν αυτό το σπουδαίο πολιτιστικό δώρο στο Μύτικα αλλά και σε όλη την Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.