Επικίνδυνα ελαστικά στη θέση «Τσαπουρνιά» του Δήμου Ξηρομέρου.


Γράφει ο Παναγιώτης Χολής.

Πριν λίγες μέρες μου ήρθε η πληροφορία ότι στη θέση ΤΣΑΠΟΥΡΝΙΑ του Δήμου Ξηρομέρου, πίσω από τις αποθήκες της ΕΝΩΣΗΣ – ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ – ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ (Ε.Γ.Σ.Ξ.), σε ένα αγροτεμάχιο, πετάχτηκαν εκατοντάδες τόνοι ελαστικών. Τα ελαστικά πετάχτηκαν στο αγροτεμάχιο μετά τον καθαρισμό των αποθηκών της Ένωσης.
Η εναπόθεση ελαστικών στο περιβάλλον απαγορεύεται, από τη νομοθεσία, γιατί είναι προϊόν άκρως επικίνδυνο και ειδικά όταν αποσυντίθεται, γίνεται πολύ τοξικό και καταστροφικό για το περιβάλλον και την αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή της περιοχής.
Το θέμα, αμέσως κάτι μου θύμισε από τα παλιά και συμβουλεύτηκα το αρχείο μου. Πραγματικά το 2005 είχε δημιουργηθεί σάλος με μία εταιρία την ΕΚΟ –FLOR ΕΠΕ η οποία είχε ενοικιάσει τις αποθήκες από την Ε.Γ.Σ.Ξ για να αποθηκεύσει και επεξεργαστεί τεμαχισμένα ελαστικά αυτοκινήτων και χρησιμοποιημένες μπαταρίες προερχόμενα από τη Ιταλία. Το θέμα δημοσιοποιήθηκε από τον συντοπίτη μας από Μαχαιρά κύριο Κώστα Τσαπαρέλη με καταγγελία προς το ΥΠΕΧΩΔΕ. 
Αμέσως κινητοποιήθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες και κλιμάκιο της Νομαρχίας με εκπροσώπους της εταιρίας πήγαν στις αποθήκες όπου εντόπισαν αποθηκευμένους 400 τόνους τεμαχισμένων ελαστικών (στερεά απόβλητα).


Ο έλεγχος έδειξε επίσης ότι η εταιρία δεν είχε νόμιμες άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας, και ότι δεν υπήρχαν έγγραφα νομιμότητας και διακίνησης και άλλα απαραίτητα έγγραφα. Απ' ότι μάθαμε αργότερα οι υπεύθυνοι της εταιρίας καταδικάστηκαν. Μετά την εξέλιξη αυτή, η Ένωση αναγκάστηκε να ξενοικιάσει τις αποθήκες της.
Απ' ότι φαίνεται σήμερα, οι διοικούντες την Ε.Γ.Σ.Ξ άφησαν τα ελαστικά στις αποθήκες και δεν μερίμνησαν ούτε τότε, ούτε αργότερα να απομακρυνθούν σε ειδικούς χώρους αποθήκευσης ή να σταλούν για ανακύκλωση. 
Η ανωτέρω ενέργεια αφήνει ένα μεγάλο και πολύ σοβαρό ερώτημα που οφείλουν οι διοικούντες την Ένωση να απαντήσουν. Το αγροτεμάχιο, οι πληροφορίες μου λένε, ότι το νοίκιασε η ίδια η Ε.Γ.Σ.Ξ για να αδειάσει τις αποθήκες της αφού εδώ και πολύ καιρό τις έχει πουλήσει σε μεγάλη εταιρία που δραστηριοποιείται στο Αστακό.


Η ενέργεια της να μεταφέρει στερεά απόβλητα και μάλιστα τοξικά σε ακάλυπτο χώρο είναι έτσι κι αλλιώς παράνομη εγκληματική και ανεύθυνη. 
Ρύπανση στον αέρα, στο έδαφος υπάρχει σίγουρα, το μέγεθος τις οποίας θα το μάθουμε αφού τάχιστα γίνουν μετρήσεις και στις αποθήκες και στην ατμόσφαιρα.
Η Δημοτική Αρχή πρέπει άμεσα να κινητοποιηθεί και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, που θα ενημερωθούν και ο εισαγγελέας. Θα παρακολουθούμε το θέμα συλλέγοντας περισσότερα στοιχεία.

1 σχόλιο:

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.