Κίνηση Πολιτών Ξηρομέρου: Υπάρχει ελπίδα για το Δήμο μας;


Δύο χρόνια λειτουργίας του Καλλικράτη, δύο χρόνια Μνημονίου. Καταστροφή του θεσμού της αυτοδιοίκησης, καταστροφή της ελληνικής και τοπικής οικονομίας, διάλυση της κοινωνίας.
Σε καιρούς που η τοπική αυτοδιοίκηση θα έπρεπε να παίζει το ρόλο της ανάσχεσης των συνεπειών της γενικότερης πολιτικής, στους περισσότερους Δήμους ζούμε την ολιγαρχία μιας παρηκμασμένης τοπικής ελίτ, προσκολλημένης επί χρόνια στο καταρρέον πολιτικό σύστημα. Στο Ξηρόμερο με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του επιβεβαιώνεται ο κανόνας. 
  • Τι έργο έγινε αυτά τα δύο χρόνια; 
  • Πως λειτουργούν οι θεσμοί και πως ακούγεται ο πολίτης; 
  • Υπάρχει στρατηγικό σχέδιο για το Ξηρόμερο; 
  • Υπάρχει προοπτική μέσα στη γενικότερη κρίση; 
Επειδή ως Κίνηση Πολιτών χρόνια διατυπώναμε τον προβληματισμό και τις προτάσεις μας πάνω σ’αυτά, και επειδή η δικαίωση δε μας αφορά, παρά μόνο η ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης και το μέλλον του τόπου:
  • Διακηρύσσουμε την συνέπεια και εμμονή μας στο ιδρυτικό πλαίσιο αρχών και αξιών μας.
  • Επικαιροποιούμε τις θέσεις μας με τη συλλογική συμμετοχή.
  • Πιστεύουμε ότι ο Δήμος μπορεί και πρέπει να αλλάξει πρόσωπα και αντίληψη.
Για τους παραπάνω λόγους, θα επιχειρήσουμε μια συνολική αυτοδιοικητική επανατοποθέτηση και σας καλούμε στην συνάντησή μας την Κυριακή 11 Νοεμβρίου, 11 π.μ., στο Δημαρχείο Αστακού, στη συζήτηση με θέματα:
  • «Καλλικράτης και Αυτοδιοίκηση: Η κατάρρευση των Περιφερειών και των Δήμων». Ομιλητής: Ηλίας Γεωργαλής.
  • «Τα αποτελέσματα και τα αδιέξοδα της διετούς διαχείρισης στα δημοτικά διαμερίσματα Αστακού-Αλυζίας-Φυτειών». Ομιλητές: Πάνος Χολής, Γιώργος Πουρνάρας, Γιώργος Ζαρέντης.

Κίνηση Πολιτών Ξηρομέρου.

11 σχόλια:

  1. Οταν στο "κοπάδι" δεν υπάρχει γκεσέμι ,
    τα " πρόβατα " μοιραία θα βόσκουν στον Μπούμιστο , στη Βελούτσα και στο Λιγοβίτσι μεριά . ή και η άλλη λαϊκή ρήση : Ο Γάμος μπροστοδιάβαινε κι η νύφη ξεροκοσκύναγε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σουλτανοι στη θεση του Σουλτανου θελετε να γινετε.
    εμεις σας θελουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιαυτό θα μείνετε τρείς κ΄ ο κούκος...με τις Σταλινικές σας αντιλήψεις. Πότε συνεδρίασε η ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ και πήρε απόφαση να κανει αυτή την ημερίδα ; συζήτηση ; . Ενημερώθηκαν ΟΛΑ τα Μέλη ή είναι πρωτοβουλία 2-3 ατόμων ;;; [ εδω κολάει ο χαρακτηρισμός Σταλινική αντίληψη , αλλά και στην απάντηση σας : εμείς σας θέλουμε; Μείνετε παλλλικάρια μου μόνοι σας... Ετσι κι αλλιώς μόνοι σας είστε. Θα δείτε πόσοι θα ειστε στις 11 Νοεμβρίου 2012 στην εκδήλωση ΣΑΣ . Να βάλετε και φωτογραφικά πλάνα να τα δει ο κόσμος .]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ότι νέο είναι καλοδεχούμενο. Βαρεθήκαμε τους ίδιους τοπικοπάρχες. Προχωρήστε και ότι συναντάτε αντιδράσεις είναι το πρώτο καλό σημάδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλε 8.08 μ.μ δεν νομιζω να υπάρχει καμία αντίδραση απο κανέναν σε ό,τι καινούργιο γεννιέται. Απλά ο 4.07 μ.μ κρίνει και ορθώς ,τις διαδικασίες της ΟΛΗΣ πρωτοβουλίας για την εκδήλωση που εχει ανακοινωθεί οτι θα γίνει. Και ειναι σαφής. Και ρωτάει . Πάρθηκε απόφαση απο την ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ ή είναι πρωτοβουλία 3-5 ατόμων ; Εγώ π.χ ως Μέλος της κίνησης δεν εχω κάν ενημερωθεί έστω και τηλεφωνικά οτι θα γίνει τέτοια εκδήλωση. Χώρια που η κίνηση αυτή ειναι περιχαρακωμένη στα ζωτικά -διοικητικά όρια του Αστακού κι όχι του Ξηρομέρου. Αυτό τι σας λέει ; Η μήπως πιστεύετε οτι αν λειτουργούσε πραγματικά δεν θα τους ακολουθούσε η κοινωνία ; ; Μα ο κόσμος θέλει πράγματι κάτι διαφορετικό από τους κ.κ ΣΑΜΑΡΑ-ΛΥΤΡΑ -ΓΑΛΟΥΝΗ και, φυσικά να ξερει και τον ηγέτη του ,ο οποίος πρέπει να εχει - κατά την γνώμη μου - αποδοχή απ την ευρύτερη κοινωνία του Ξηρομέρου και να είναι εγνωσμένης και όχι μόνον αναγνωρισημότητας . Πως να το κάνουμε , η ΟΛΗ υπόθεση στο ΞΗΡΟΜΕΡΟ χρειάζεται χειρουργικό νυστέρι για να καθαρίσει καλά το απόστημα με το πύον (γόμπιο ) της διαφθοράς απ΄ όπου και να προέρχεται αυτή και όποιο χρώμα και να έχει . Οι φίλοι της πρωτοβουλίας αυτής είναι γνωστοί , εχουν βάλει τον εαυτό τους στην κρίση του ΛΑΟΥ και σε ολόκληρο ΞΗΡΟΜΕΡΟ πήραν στις τελευταίες δημοτικές εκλογες 280 ψήφους.Χώρια που ένας εξ αυτών σε κάθε Εθνικές εκλογές βάζει υποψηφιότητα και με άλλο κόμμα... Ως προς το πολιτικό κομάτι μέχρι τώρα δεν πίθουν. Ως επιστήμονες ή ελεύθεροι επαγγελματίες είναι καλοί και θάλεγα και άριστοι.Ο κόσμος όμως θέλει ανατροπή της υπάρχουσας ( σημερινής και χτεσινής ) καθεστηκυϊας τάξης και οι φερόμενοι/νος "ηγέτης/τες " στην ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ ( εγω θα την λέω Αστακού ) εχουν δώσει εξετάσεις και έχουν φέρει οικτρά αποτελέσματα. Μην υποτιμάτε την νοημοσύνη μας. Οπως και θα πρέπει να ξεκαθαρίσω οτι έχουν αναφέρετο δικαίωμα να ασχοληθουν με τα κοινα του τόπου μας και αυτοί, αλλά και οποιοσδήποτε άλλος.Σε τελική ανάλυση ΚΡΙΤΗΣ των πάντων είναι ο θυμόσοφος ΛΑΟΣ μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΦΙΛΕ 12,11 ΔΕΝ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΕ ΑΠΟΚΑΛΩ ΕΤΣΙ ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΟΥ . ΤΟ ΖΗΤΑΩ ΤΟΥΤΟ ΠΡΩΤΟΝ ΓΙΑΤΙ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΟΤΑΝ ΜΕ ΑΠΑΞΙΩΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΑΝΑΦΕΡΕΣΑΙ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΕΙΣ Ή ΟΝΟΜΑΤΙΖΕΙΣ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΚΑΛΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΣΟΥ , ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΟΙ ΚΡΙΝΟΝΤΕΣ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ναι φίλε 12:11 π.μ. εγώ συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Όσοι φωτογραφίζονται ας ψαχτούν και θα βρουν τις ευθύνες τους για το τέλμα στο οποίο έχουν οδηγήσει το Δήμο μας και ιδιαίτερα την Αλυζία.
    Δυστυχώς και σήμερα αυτοί οι ίδιοι είναι που κάνουν το παιχνίδι στο Ξηρόμερο και μεταξύ τους συνεργάζονται άψογα όταν πρόκειται να πνίξουν όποια καινούργια φωνή αποτελέσει κίνδυνο για το τσιφλίκι τους. Γιατί έτσι γαλουχήθηκαν, να θεωρούν επάγγελμα την πολιτική και ιδιοκτησία τους την εξουσία. Γιαυτό και θα πρέπει όπως λες να δημιουργηθεί επειγόντως μαζικό και ακομάτιστο δημοτικό κίνημα για την επιλογή, με δημοκρατικές διαδικασίες, μιας ηγεσίας που θα εμπνέει και θα εγγυάται τη συνετή, ανιδιοτελή και δημοκρατική διοίκηση του δήμου μας.
    Άνθρωπο που να έχει ασκήσει επάγγελμα από το οποίο έζησε αυτός και η οικογένειά του, να διαθέτει τις γνώσεις αλλά και τη βούληση να προσφέρει και όχι αυτούς που καυχώνται ότι επάγγελμά τους είναι η πολιτική, όπως αυτοί βέβαια την κατάντησαν. Γιατί η σωστή πολιτική ασκείται με ήθος και εντιμότητα. Αυτό που έκαναν αυτοί που οδήγησαν τη χώρα και το Ξηρόμερο εδώ που είναι σήμερα είναι φαυλοκρατία, ρουσφετολογία και αρένα λεόντων που κατασπαράζει όποιον τολμήσει να θέσει σε κίνδυνο τα συμφέροντά τους.
    Γιαυτό και δεν τολμάει κανένας ανιδιοτελής να ασχοληθεί με τα κοινά. Και αν κάποιος το τολμήσει δέχεται τέτοοιο πόλεμο που παίρνει το καπέλο του και φεύγει. Έχουμε πολλά παραγείγματα σε κετρικό και τοπικό επίπεδο, πρόσφατα και παλαιότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το ότι απαντάω επώνυμα δε σημαίνει πως δεν αποδέχομαι το δικαίωμα ανωνυμίας στην κριτική στα blogs. Αυτό που κρίνεται είναι οι απόψεις καθαυτές, και όχι ποιος τις λέει.
    Επί της ουσίας: Έχοντας μια συνεχή παρουσία και ένα συνεπή αυτοδιοικητικό λόγο όλα αυτά τα χρόνια με σημαντικές παρεμβάσεις (λιθάνθρακας, Κατάρ, Καλλικράτης, πωλήσεις δημοτικών εκτάσεων, Πλατυγιάλι), αλλά και ένα συνολικό σχέδιο για το Δήμο, συνεκτιμήσαμε σε Συνάντηση ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΓΝΩΣΤΩΝ ΜΕΛΩΝ την αναγκαιότητα αυτοδιοικητικής επανατοποθέτησης. Αυτό σημαίνει πως, οργανωτικά, όλα είναι ανοιχτά. Προγραμματικά, όλα συζητιούνται. ΟΛΑ, εκτός από το πλαίσιο αρχών και αξιών, αυτό δηλαδή που μας διαφοροποιούσε από τις πολιτικές παρατάξεις της Αυτοδιοίκησης. Το πλαίσιο που συνοψίζεται σε:
    - Αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες
    - Ανεξαρτησία από κόμματα (δηλαδή συγκρότηση από τα κάτω)
    - Βιώσιμη ανάπτυξη
    - Κοινοτισμός (πυρήνας της Αυτοδιοίκησης η Κοινότητα)
    - Αλληλεγγύη των Πολιτών
    - Διαφάνεια και συμμετοχή στις αποφάσεις.

    Τώρα, Ανώνυμε 4:07, προφανώς ο χαρακτηρισμός «σταλινικοί» σε μια κατεξοχήν ανοιχτή Πρωτοβουλία, δείχνει, επιεικώς, σύγχυση εννοιών. Αλλά σε ρωτάω: είσαι Μέλος και δεν σε καλέσαμε; Αν ναι, γιατί δε μας πήρες κι ένα τηλέφωνο να διαμαρτυρηθείς (και με το δίκιο σου); Αν δεν είσαι Μέλος, από πού κι ως πού σε αφορά πώς το αποφασίσαμε; Μασήσαμε δάφνες και είδαμε καλούς τους οιωνούς.

    Ανώνυμε 1:16: δε νομίζεις πως, αν θέλαμε να γίνουμε Σουλτάνοι στη θέση του Σουλτάνου, ευκολότερο δρόμο θα διαλέγαμε; Δε χρειάζεται και πολύ μυαλό, νομίζω συνεννοούμαστε.

    Ανώνυμε 12:11: αφού είσαι και Μέλος της Κίνησης, να στα πω έξω απ’ τα δόντια. Πήραμε 280 στις εκλογές, αλλά ούτε τα βρακιά μας κατεβάσαμε, ούτε κατουρημένες ποδιές φιλήσαμε, ούτε θέσεις τάξαμε, ούτε λεφτά μοιράσαμε, ούτε διορισμούς κάναμε. Μας έκρινε ο λαός επειδή πήραμε 280 στις περασμένες εκλογές; Εδώ το ΠΑΣΟΚ το 2009 πήρε 48% και σε δύο μήνες παλούκωσε την Ελλάδα. Κι εσύ φετιχίζεις με τα νούμερα; Αν η πολιτική ήταν αριθμοί, θα την ασκούσαν οι γκαλοπίστες. Όσο για τον ηγέτη που οραματίζεσαι, με τις χειρουργικές ικανότητες, έλα στην Εκδήλωση να μας τον προτείνεις και εμείς μετά χαράς.. ..
    Ότι υπάρχει ένα έλλειμμα παρέμβασης στην Αλυζία και στις Φυτείες είναι σωστό. Μήπως αυτό όμως σημαίνει ότι θα πρέπει να ενεργοποιηθούν οι ίδιοι οι πολίτες τους; Και τέλος πάντων, ένας σχεδιασμός πάνω σε αυτό, οφείλει να συζητηθεί.

    Ανώνυμε 11:42: γκεσέμια ονειρεύεσαι; Δεν είδες πού καταντήσανε τα πρόβατα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τελικά Ηλία, βλέπω οτι αυτοανανερείσαι. Ενω στην αρχή λες οτι δεν σε ενοχλεί η ανωνυμία των Μπλόκερ , παρακάτω απαντάς σε μια - μια αποψη απο τους ανωνυμους συμπατριώτες. Ηλία μάλλον δεν εχεις αντιληφθεί , ποιος ΕΙΝΑΙ το πρόβλημα . Και γιαυτο δεν σου φταίει κανείς . Οσο για την ενημέρωση επαναλαμβάνω ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ειμαι στον Αστακό , αλλα δεν με ενημερώσατε για την εκδήλωση. Την εμαθα μεσω του μπλόκ. Και θα ρθω .Γιατί αραγες δεν ενημερώσατε τα ΜΕΛΗ σας; Αν αυτό αγαπητε Ηλία το θεωρείς σωστό , δικαιωμα σου. Εγω πιστευω οτι δεν ειναι σωστό. Καλή επιτυχία στην όποια ΣΑΣ πορεία. Οσο για το χειρουργικο νυστέρι ...δεν είναι αποραιτητο - όπως υπενίσεσθε - ο ηγέτης να ειναι υποχρεωτικα και Χειρούργος ή Παθολόγος Γιατρός. Οτι χρειάζεται χειρουργικο νυστερι η διαφθορα στο ΞΗΡΟΜΕΡΟ ειναι μια άποψη και αυτο επισημαίνει ο αναγνωστης , εν τέλει σε ΟΛΑ ΚΡΙΤΗΣ θα είναι ο κόσμος.Οσο γαι την τοποθέτηση του κ. Λύτρα , απαντω. Γιάννη σχεδον τα λέμε τακτικα στο Δήμο και βλέπω οτι και εδω συμφωνείς. Σε μαρανε η ανωνυμία ; Δεν θα εχεις καταλαβει φαινεται το νόημα των μπλόκ και του διαδυκτίου που αν δεν υπήρχαν σήμερα και αυτα , δυστυχώς αγαπητε Γιάννη ο Λαός σε πανελλαδικο επίπεδο θα ήταν ακόμη ανημέρωτος για πολλά πράγματα. π.χ το θέμα που ανεδειξες εσυ με το βυτιοφόρο γιοα την περιοχή σου ( ΑΛΥΖΙΑ ). Αφησε λοιπόν τις τυπικότητες και αν θές , ΒΓΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ με καθαρές θέσεις και ΚΑΘΑΡΑ και εντιμα πρόσωπα και ο ΛΑΟΣ θα σε κρίνει. Μην μεμψιμερείς στην ανωνυμία που στο κατω κατω της γραφής ουτε φωτογραφίζει , αλλά και ουτε θίγει και συκοφαντεί την υπόληψη κανενός. Αν τούτο γινόταν ο καθ΄όλα εντιμος διαχειριστής του , δεν θα το ανεβαζε .Απλά γιατι είναι σοβαρός και φιλτράρει τα πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σωστός σωστότατος ο 11.46 π.μ . Παστρικές ντόμπρες και σταράτες κουβέντες που παραπέμπουν σε γνώστη πολλών θεμάτων , προσώπων και της γενικότερης κατάστασης στο ΞΗΡΟΜΕΡΟ.Και φυσικά τέτοια άτομα απ΄ότι φαίνεται δεν τα θέλουν ούτε οι μεν ούτε και οι δε ,γιατι απλούστατα θέλουν και επιθυμούν να έχουν στους συνδυασμούς τους άτομα ελεγχόμενα και , ασαλάγιστα...Μια παροιμία λέει : Σε κάποιον λένε οτι δεν σε θέλει το χωριό και αυτός ρωτάει που είναι το σπίτι του παπά...Αυτή την παροιμία ας την αναλογιστούν κάποιοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. πέρασε μια βδομάδα και εναγωνίως περιμενω να δω ενα δελτιο τύπου απ΄την συνάντηση αυτή αλλά τίποτα...πληροφορηθηκα οτι ηταν δεν ηταν 30 άτομα.Λιγότερα ΝΑΙ , περισσότερα ΟΧΙ. Ο συμπατριώτης 6.49μ.μ (κ. Γεωργαλής) που τόσο ετοιμόλογα απάντησε στις όποιες απόψεις των Ξηρομεριτών τι έχει να πεί ; Τελικά απ΄το αποτέλεσμα διακιώνονται όπως φαίνεται οι αναγνωστες που εγραψαν την αποψη τους κι οχι αυτοί που είναι ΟΝΤΩΣ το πρόβλημα. Αν το "κοπάδι" δεν έχει γκεσέμι μοιραία θα το φάει ο λύκος πάνω στη Βελούτσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.