Ευλογημένα Χριστούγεννα.


Γράφει ο Αλέξης Παπαναστάσης.
Δάσκαλος-Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου Κανδήλας.

Ευχάριστα μας εξέπληξε η 1η Χριστουγεννιάτικη γιορτή των Κατηχητικών Σχολείων του Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Κανδήλας, που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Γυμνασίου Κανδήλας. Μετείχαν περίπου σαράντα μαθητές των Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων Κανδήλας και Βάρνακα.
Την εκδήλωση άνοιξε ο πάτερ Ευφρόσυνος που σε αδρές γραμμές αναφέρθηκε στο βαθύτερο νόημα των Χριστουγέννων. Τα παιδιά απέδωσαν με παραστατικότητα και φυσικότητα ψαλμούς,ποιήματα, σκετσάκια και τραγούδια. Όλα ήταν γεμάτα θρησκεία και πίστη. Λυρικά και συναισθηματικά. Ο «Μικρός Τυμπανιστής», τα «Χιόνια στο καμπαναριό», τα «Τρίγωνα κάλαντα» και άλλα τραγούδια αποδόθηκαν μελωδικά και με αρμονία.
Με το σκετς «Ειρήνη, Χαρά, Αγάπη, Ελπίδα» νιώσαμε μια ανίκητη θρησκευτική έλξη. Συγχρόνως η παρουσίαση ψηφιακής εικόνας σε οθόνη έδινε έναν ιδιαίτερο τόνο. Το κύριο χαρακτηριστικό της εκδήλωσης ήταν η σεμνότητα και η θρησκευτική συγκίνηση. Ταπείνωση, Αγάπη, Ειρήνη είναι τα μηνύματα που αποκομίσαμε από τη γιορτή. Ας είμαστε ταπεινοί. Ταπεινοί, όπως Εκείνος, που δίδαξε την ταπεινοφροσύνη. Ο Χριστός αγάπησε ακόμα και τους εχθρούς του, αυτούς που τον πλήγωσαν, τον σταύρωσαν και τον πόνεσαν. Αυτή η αληθινή και απέραντη αγάπη πρέπει να φλογίζει και τις καρδιές όλων μας. «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη…» είναι το σωτήριο άγγελμα πλήθους στρατιάς αγγέλων, που πρέπει να ενστερνιστούμε.
Σ’ αυτές τις μέρες της Βαβυλώνιας σύγχυσης, που η χώρα μας, η χώρα που κάποτε έδωσε τα φώτα στην οικουμένη και κατάντησε να δανείζεται τα φώτα της Δύσης, είναι βυθισμένη στο σκοτάδι, ας στραφούμε προς το «Φως το Αληθινόν», το «Φως της Θεογνωσίας», την «Ανατολή των Ανατολών», που είναι ο Χριστός. Όσο ο κόσμος μας εκλογικεύεται και εκκοσμικεύεται, τόσο αδήριτη, ακατανίκητη, ακαταμάχητη είναι η ανάγκη της ψυχής μας να στραφούμε προς Αυτόν.
Υ.Γ. Συγχαρητήρια στη δίδα Ζιώγα Μαρία, που είχε την επιμέλεια της εκδήλωσης.

5 σχόλια:

  1. Από το σχολικό έτος 1972-1973 είχε να ασχοληθεί εθελοντικά εκπαιδευτικός με κατηχητικά σχολεία στην περιοχή μας.Τότε ήταν η δίδα Χριστίνα, αγγλικός του τριταξίου Γυμνασίου Μύτικα, τώρα είναι η δίδα Μαρία, δασκάλα στο Μύτικα.
    Ένα μεγάλο μπράβο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΠΡΑΒΟ ΔΑΣΚΑΛΕ. ΦΙΛΟΣ ΑΠΟ ΦΥΤΕΙΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΚΑΤΑΧΗΤΙΚΩΝ. ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ταλιμπανισμός,είναι νεολογισμός που επικράτησε τα τελευταία χρόνια και σημαίνει βίαιη και φανατική αντίδραση σε ό,τι το προοδευτικό, το αληθινό, το γεμάτο ελπίδα, φως, ζωή και δράση.Συνεπώς λειτουργία κατηχητικών σχολείων και ταλιμπανισμός είναι άντικρυς αντίθετα.Αυτούς που διακατέχονται με ταλιμπανικό ζήλο, τούς ενδιαφέρει η αποδόμηση κάθε τι Χριστιανικού, Ορθοδόξου, Ελληνικού.

      Διαγραφή
  4. Αφηστε εμας που μας αρεσει να στελνουμε τα παιδια μας κατηχητικο.εσεις στειλτε τα στα φεστιβαλ της κνε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.