«Του Κυρίου ΔΕΗθώμεν».


Γράφει ο Δημήτρης Αρβανίτης.
Συνταγματάρχης ε.α.-Πολιτευτής Ν.Δ.

Ας σταυροκοπηθούμε λοιπόν «του Κυρίου ΔΕΗθώμεν». Ποιανού Κυρίου; Σίγουρα του Παντοδύναμου. Αλλά και των κυβερνώντων. Ίσως του κυρίου Ζερβού, προέδρου της ΔΕΗ. Ή μήπως καλύτερα να ανακράξωμεν, ΄΄Κύριε ελέησον΄΄; Τον οίκτο σου Θεέ, το έλεος σου! Διότι τι άλλο να πεις ακούγοντας ότι η ΔΕΗ σχεδιάζει αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος; Άλλοι γράφουν 24%, κάποιοι 33% κι άλλοι ότι θα φθάσουν στο 49%. Συνήθως ανακοινώνονται υψηλότερες, για να κλείσουν κάπου χαμηλότερα μετά από δήθεν διαπραγματεύσεις. Πάντως σίγουρα θα είναι αυξήσεις και μάλιστα μεγάλες.
Την ίδια ώρα, σε ανακοίνωσή της η ΔΕΗ, αναφέρει πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν κατά 60%, έχουν φτάσει στα 1,2 δις, από τα οποία τα 660 είναι από νοικοκυριά. Που σημαίνει δεν έχουν να πληρώσουν. Και γιατί χρειάζεται τις αυξήσεις η ΔΕΗ; Το κόστος παραγωγής ρεύματος έχει αλλάξει; Όχι. Μήπως γιατί έχει ζημιές; Ούτε, τα κέρδη της προ φόρων το 2011 ήσαν 800 εκατομμύρια. Δηλαδή ένα κοινωνικό αγαθό, στο οποίο είναι μονοπώλιο το κράτος, χρησιμοποιείται για να κερδοσκοπεί, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Συνεπώς γιατί; Κατά την άποψη μου για να δημιουργηθούν συνθήκες υπερκερδοφορίας, οι οποίες θα καταστήσουν περιζήτητη τη ΔΕΗ στη σχεδιαζόμενη αποκρατικοποίηση της. Σπεύδω να δηλώσω ότι συμφωνώ με τη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων, όχι όμως ξεπούλημα και με μία βασική διαφορά. Οργανισμοί κερδοφόροι, π.χ. ΟΠΑΠ ή κοινής ωφέλειας σαν τη ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ, δεν πρέπει να πωλούνται. Όπως κι ο ΟΤΕ που πουλήθηκε από τη κυβέρνηση του Καραμανλή. Και για να μη ξεχνιόμαστε, όταν ο Μητσοτάκης ήθελε να προχωρήσει το μακρινό 1993, στη πώληση του ΟΤΕ ο Αντώνης ο Σαμαράς τον έριξε. Για το Μακεδονικό και τον ΟΤΕ. Πότε είχε δίκιο ο πρόεδρος, τότε ή τώρα, που τα βγάζουμε όλα στο σφυρί; Κι επειδή τον έχω πιστέψει και δεν θέλω να τον αδικώ, μάλλον τώρα ΄΄άγεται και σύρεται΄΄ δέσμιος των δανειστών. Αλλά και πάλι αυτό δεν είναι ίδιο των μεγάλων ηγετών...
Όμως να επανέλθουμε στη ΔΕΗ του σήμερα. Η τεράστια αύξηση των τιμολογίων θα σπρώξει εκατοντάδες μικροεπιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες στη χρεοκοπία, ενώ χιλιάδες νοικοκυριά δεν θα μπορούν να πληρώσουν και θα μείνουν χωρίς ρεύμα Κι αν το κοινωνικό κράτος δεν υφίσταται πλέον κι είναι το κράτος ζούγκλα με άγρια θηρία, η περιβόητη ανάπτυξη είναι μια λέξη σύνθημα που παραμένει κενή ουσιαστικών μέτρων. Το αντίθετο μάλιστα, μέτρα σαν κι αυτό, αν τελικά εγκριθεί απ τη ΡΑΕ, θα επιτείνει την ύφεση.
Αναρωτιέμαι αν οι κυβερνώντες έχουν συναίσθηση της κατάστασης, στην οποία βρίσκεται ο μέσος Έλληνας σήμερα. Καταλήγω ότι η συντριπτική πλειοψηφία ή το αγνοεί ή κλείνει τα μάτια της. Θα το εκφράσω με λίγες φράσεις: Ο Έλληνας σήμερα είναι ένα ψυχολογικό ράκος, χωρίς πίστη στο κράτος, τη δημοκρατία και τους πολιτικούς. Είναι σε αδυναμία να πληρώσει τους λογαριασμούς του, τα δάνεια του, τους φόρους του. Ο ένας στους τρεις είναι χωρίς δουλειά. Δεν μπορεί να σπουδάσει τα παιδιά του. Τρέμει για το μέλλον που παραδίδεται σ αυτά από τη γενιά της διαφθοράς. Δεν ονειρεύεται. Εφιάλτες και Ερινύες τον κατατρύχουν... Κι η νεολαία παγωμένη παρακολουθεί το θρίλερ της χώρας μας, σ ενα διαρκές ηλκτροσόκ...
Έναν τέτοιο Έλληνα δεν τον φοβούνται οι κυβερνώντες; Όχι για το αν δώσει την εξουσία στον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να ολοκληρώσει τη καταστροφή, αλλά μήπως δεν τον σταματήσουν τα τείχη μπροστά στη Βουλή και η αστυνομία που μάλλον θα ενωθεί μαζί του. Δεν σκέφτεται ότι η πολιτική τους αυτή μπορεί να οδηγήσει στην εξέγερση των απελπισμένων;
Ο φίλος μου ο Χριστόφορος, μου εξηγούσε ότι του έκοψαν το ρεύμα σήμερα και θα πήγαινε να σηκώσει τον διακόπτη. Δεν είχε να πληρώσει, τι να κάνει; Να πάει να ληστέψει, να πάει να σκοτώσει τον Ζερβό της ΔΕΗ; Ας έλθουν να με συλλάβουν, είπε ήσυχα. Ακριβώς πριν τη γιορτή των Χριστουγέννων. Για καλά κι ευτυχισμένα Χριστούγεννα. Τι κι αν ο Χριστόφορος ήταν πολίτης υπόδειγμα, υπηρέτησε τη πατρίδα του και συνεχίζει προσφέροντας στα κοινά και στην οικογένεια του; Μα κι αν αυτοί οι τριάντα χιλιάδες στους οποίους, ο πράσινος αυτός αστέρας πρόεδρος της ΔΕΗ, έκοψε το ρεύμα αντιδράσουν με τον ίδιο τρόπο; Εγώ δεν τους προτρέπω, αλλά λέμε αν στην απόγνωση τους το κάνουν, θα τους φυλακίσει ο κ. Ζερβός; Ε κάντε το που να πάρει η οργή. Άλλωστε έχει αποδειχτεί η χοντροπετσιά σας!
Έχετε γίνει σαν Μάπετ σόου. Τραγουδάτε συνεχώς στο ίδιο αντιαισθητικό μοτίβο, επαναλαμβάνοντας υποκριτικά τα ίδια πράγματα. Συμπάσχουμε, οι θυσίες του λαού πιάνουν τόπο, έρχεται η ανάπτυξη κι άλλες παπαριές. Μαναμανά, Μαναμανά... Μόνο που οι γέροι στο τέλος ομολογούν την αλήθεια. Κι όταν ο ένας ρωτά:
- The question is: what is a Mahna Mahna? Το ερώτημα είναι: τι είναι ένα Μαναμανά; Ο άλλος απαντά:
- The question is: who cares? Το ερώτημα είναι: ποιος νοιάζεται;
Νοιάζεται λοιπόν κανένας;
Κι ευτυχώς, παίρνει τα πάνω του ο Παναιτωλικός...
Σε πείσμα των καιρών αδέλφια, ΥΓΙΑΙΝΕΤΕ!
Υστερόγραφο.
Ο λαλίστατος κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε απόψε 20/12 ότι η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες έτσι ώστε οι αυξήσεις στα νοικοκυριά να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες. Καλά κρασιά Σίμο, άλλοι κάνουν τις αυξήσεις, δεν τις κάνει η κυβέρνηση; Έλεος πια!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.