Τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Βλασίου του Ακαρνάνος, στα Σκλάβαινα Βόνιτσας.


Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός τελέστηκε εις μνήμην του τοπικού Αγίου Οσιομάρτυρος Βλασίου του Ακαρνάνος, που μαρτύρησε μαζί με τους πέντε συμμοναστές του στα Σκλάβαινα Βόνιτσας.
Η Ιερή Ακολουθία τελέσθηκε την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου το απόγευμα, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου, που βρίσκεται στο χώρο του μαρτυρίου του και χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. ΚΟΣΜΑΣ.
Παρέστη πλήθος κόσμου από όλη την περιοχή, ενώ τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Ακτίου – Βόνιτσας κ. Νικόλαος Σολδάτος, Αντιδήμαρχοι καθώς και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Ακτίου - Βόνιτσας.


Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. ΚΟΣΜΑΣ, τόνισε την αναγκαιότητα να ομολογήσουμε Χριστό και στη σύγχρονη εποχή, όπως το έπραξε άλλοτε ο Άγιος Βλάσιος μαζί με τους αδελφούς του, όταν βρέθηκαν στο δίλημμα να επιλέξουν Χριστό ή ελεύθερη ζωή. Επίσης, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σύντομα να πραγματοποιηθεί η επίσημη αγιοκατάταξη του τοπικού Αγίου Βλασίου του Ακαρνάνος, ενώ διαπίστωσε ότι κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι πιστοί προσέρχονται στο ναό για να προσκυνήσουν τον Άγιο και έδωσε την ευχή να μετατραπεί ο ναός σε ένα παναιτωλοακαρνανικό προσκύνημα.


Ο Άγιος ιερομάρτυς Βλάσιος ο Aκαρνάν, γεννήθηκε το έτος 950 μ.Χ. και διετέλεσε ηγούμενος της Ιεράς Μονής Εισοδίων της Θεοτόκου στην σημερινή περιοχή Σκλάβαινα Βόνιτσας, πλησίον της Παλαίρου. Ασκήτευε στην Ιερά Μονή μαζί με άλλους πέντε μοναχούς, ώσπου το 1006 μ.Χ. Αγαρηνοί πειρατές, εισέβαλαν στην Ιερά Μονή και υπέβαλαν σε φρικτά βασανιστήρια τον Άγιο με τους υποτακτικούς του και τελικά τους αποκεφάλισαν την 19η Δεκεμβρίου του 1006 μ.Χ. Σύμφωνα με την προφορική παράδοση ο Άγιος από το 1915 παρουσιάζονταν σε κατοίκους των Σκλαβαίνων και τους προέτρεπε να πραγματοποιήσουν εκσκαφή για την ανεύρεση των λειψάνων του και την ανέγερση Ναού αφιερωμένου στη μνήμη του.


Ο Άγιος Βλάσιος ο Ακαρνάν όμως, έγινε γνωστός μόλις το 1923, όταν εμφανίστηκε στην Ευφροσύνη Κατσάρα και με υπόδειξή του βρέθηκαν ο τάφος του και τα Ιερά του Λείψανα. Εμφανίστηκε επανειλημμένα σε πιστούς καθώς και στον γέροντα Παΐσιο τον Αγιορείτη, ο οποίος στις 20 Μαΐου του έτους 1980 μετέβη στον τάφο του Αγίου στα Σκλάβαινα και ομολόγησε την αγιότητά του. Η μνήμη του Αγίου ιερομάρτυρος Βλασίου του Ακαρνάνος, συνεορτάζεται -τουλάχιστον μέχρι την επίσημη αγιοκατάταξή του- στις 11 Φεβρουαρίου μαζί με τον συνώνυμο Άγιο Βλάσιο Επίσκοπο Σεβαστείας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.