Αναστολή ποινικών διώξεων διοικήσεων συνεταιρισμών.


Ψηφίστηκε στο σύνολό της η τροπολογία για τις διώξεις συνεταιριστών, που είχε ενταχθεί στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ με θέμα: «Επείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής και άλλες διατάξεις».
Η τροπολογία περιλαμβάνεται τελικώς στο Άρθρο 8 και όχι στο 9 του εν λόγω νομοσχεδίου, όπως φαίνεται και από τα επίσημα πρακτικά της βουλής της 12ης Μαρτίου.
Πρόκειται για τροπολογία που προβλέπει την αναστολή της ποινικής δίωξης ή και εκδίκασης των ποινικών υποθέσεων (σε β' βαθμό) και όλων των διοικητικών και δικαστικών μέτρων (αναγκαστική είσπραξη, προσωπική κράτηση κ.λπ.) για οφειλές κατά των προσώπων και της περιουσίας των διοικήσεων συνεταιρισμών (Α.Σ., ΕΑΣ, ΚΑΣΟ, ΚΕΣΕ, Σ.Ε.) που βρίσκονται υπό μετατροπή ή συγχώνευση ή εξυγίανση ή εκκαθάριση, έως 31.12.2013, η οποία μπορεί να παραταθεί για άλλο ένα έτος με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η απόφαση αυτή αφορά προέδρους και λοιπά μέλη διοικήσεων, διευθύνοντες συμβούλους, γενικούς διευθυντές, διευθυντές, γραμματείς και ταμίες για χρέη συνεταιρισμών (στο Δημόσιο, σε ασφαλιστικούς οργανισμούς κ.λπ.), ακόμα και όσων έχει λήξει η θητεία κατά την έναρξη εφαρμογής της εν λόγω απόφασης. Αναφέρεται δε ότι ο χρόνος αυτής της αναστολής δεν συνυπολογίζεται στον χρόνο παραγραφής τυχόν αδικημάτων, παραβάσεων και απαιτήσεων του Δημοσίου.
Υπενθυμίζεται ότι σχετική τροπολογία επιχείρησε να “περάσει” τον Γενάρη 2012 ο τότε υπουργός Κ. Σκανδαλίδης, με τη “στήριξη” των πρώην υπουργών Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ (Α. Κοντού και Κ. Μπατζελή), δίνοντας “συγχωροχάρτι” κι ανοίγοντας τον δρόμο για “ξέπλυμα” πολλών διαχρονικών ευθυνών προέδρων και διοικήσεων συνεταιρισμών για χρέη - υποχρεώσεις στο πλαίσιο του στενού κομματικού εναγκαλισμού και των πελατειακών πολιτικών και σχέσεων των δικών τους κυβερνήσεων, οδηγώντας σε διάλυση του συνεταιριστικού κινήματος. Ωστόσο, μπροστά στις διαφωνίες ακόμα και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που τη χαρακτήρισαν “σκανδαλώδη”, ο Κ. Σκανδαλίδης απέσυρε την επίμαχη τροπολογία προκειμένου να εξευρεθεί “μια νομικά κατοχυρωμένη διατύπωση”.

Ιδού η τροπολογία:
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄
ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Άρθρο 8
Το άρθρο 19α του ν. 4015/2011, όπως αυτό προστέθηκε µε την περίπτωση β΄ της παρ. 1 του άρθρου 168 του ν. 4099/2012 (Α΄ 250), τροποποιείται ως ακολούθως:
α) Ο τίτλος του άρθρου 19α συμπληρώνεται και τροποποιείται ως εξής: «Άρθρο 19α Ευθύνη εκκαθαριστών – Ευθύνη νοµικών προσώπων και Διοικήσεων».
β) Στην αρχή της υπάρχουσας παραγράφου του άρθρου 19α τίθεται ο αριθµός 1 και στο τέλος αυτής, προστίθεται παράγραφος 2, ως εξής:
«2. Από τη λήψη της απόφασης της γενικής συνέλευσης των ΑΣ, ΕΑΣ, ΚΑΣΟ, ΚΕΣΕ και ΣΕ για συγχώνευση ή µετατροπή και µέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής ή από την υποβολή του σχεδίου εξυγίανσης της υποπερίπτωσης εε΄ της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 19, στην πιστώτρια τράπεζα µε το µεγαλύτερο ύψος απαιτήσεων και µέχρι την αποδοχή του ή µη από τους πιστωτές της παραπάνω υποπερίπτωσης, ως και σε όσους ΑΣ και σε όσες ΕΑΣ, ΚΑΣΟ, ΚΕΣΕ, ΣΕ έχουν ήδη τεθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης ή πρόκειται να τεθούν σε καθεστώς εκκαθάρισης µε οποιονδήποτε τρόπο και µέχρι την ολοκλήρωση των εκκαθαρίσεων και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της 31ης Δεκεµβρίου 2013, αναστέλλονται η ποινική δίωξη ή η εκδίκαση των ποινικών υποθέσεων που εκκρεµούν σε β΄ βαθµό, οι πάσης φύσεως διοικητικές και αστικές κυρώσεις, καθώς και η έναρξη ή συνέχιση αναγκαστικής εκτέλεσης κατά της περιουσίας των Προέδρων και λοιπών µελών της διοίκησής τους ή εντεταλµένων υπαλλήλων τους, όπως είναι ιδίως οι διευθύνοντες σύµβουλοι, οι γενικοί διευθυντές, οι διευθυντές, οι γραµµατείς και οι ταµίες, για ληξιπρόθεσµες οφειλές των ανωτέρω νοµικών προσώπων προς το Δηµόσιο, τα Νοµικά Πρόσωπα Δηµοσίου Δικαίου και τους ασφαλιστικούς οργανισµούς κύριας και επικουρικής ασφάλισης. Για ανάλογες οφειλές που πρόκειται να δημιουργηθούν από τη δημοσίευση της παρούσας διάταξης ή πρόκειται να προκύψουν από µμελλοντικούς διαχειριστικούς ελέγχους, επιτρέπεται µεν η λήψη πάσης φύσεως ασφαλιστικών µμέτρων κατά των ως άνω φυσικών προσώπων για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου, των Νοµικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των ασφαλιστικών οργανισµών κύριας και επικουρικής ασφάλισης, όχι όµως η διενέργεια πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης.
Η διάταξη καταλαμβάνει όλα τα ως άνω φυσικά πρόσωπα, τα οποία υπηρετούν κατά την έναρξη ισχύος της παρούσας διάταξης όσο και εκείνα, η θητεία των οποίων έχει λήξει καθ’ οιονδήποτε τρόπο µέχρι την έναρξη ισχύος της παρούσας διάταξης.
Η ανωτέρω προθεσµία της 31ης Δεκεµβρίου 2013 µπορεί να παραταθεί για ένα χρόνο µε κοινή απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωµάτων.
Ο χρόνος της ανωτέρω αναστολής δεν συνυπολογίζεται στο χρόνο κάθε είδους αστικής ή ποινικής παραγραφής τυχόν αδικημάτων, παραβάσεων και απαιτήσεων του Δημοσίου.
Η αναστολή εκτέλεσης ισχύει και για κατασχέσεις απαιτήσεων των ως άνω φυσικών προσώπων, που έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων.»

Πηγή: http://www.avgi.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.