Παραμένουν ανεκμετάλλευτες οι γεωτρήσεις θειούχων ιαματικών νερών στο Μύτικα.


Του Νίκου Θ. Νταή.
σ. Συμβολαιογράφου.

Στο Μύτικα Αιτ/νίας, κατά το πρόσφατο παρελθόν, το ΙΓΜΕ διενέργησε δύο (2) γεωτρήσεις έρευνας ιαματικών υδάτων, μία (1) στην είσοδο του Μύτικα, κοντά στη παραλία και μία (1) κοντά στο γήπεδο. Από τις γεωτρήσεις, κατόπιν επιστημονικών αναλύσεων, προέκυψε ότι: τα νερά, είναι θειούχα ιαματικά και μπορούν να αξιοποιηθούν, παρ' όλο, που παρήλθαν χρόνια και τα αναβλύζοντα από τις γεωτρήσεις ιαματικά νερά, που καταλήγουν στη θάλασσα, μόνο φωνή δεν έχουν να μας υπομνήσουν την υποχρέωση μας για την εκμετάλλευση και αξιοποίηση τους. Οι γεωτρήσεις οπωσδήποτε έγιναν και είχαν κάποιο στόχο και ασφαλώς είχαν και κάποιο οικονομικό κόστος.
Από συζήτηση που είχαμε με το τ. Πρόεδρο της κοινότητας Μύτικα κ. Παναγιώτη Βασιλάκη, καταλήξαμε ότι οφείλουμε να ανακινήσουμε το όλο θέμα και να επικαλεσθούμε το ενδιαφέρον του Δήμου, να εξετάσει, αν υπάρχει η δυνατότητα να ενταχθεί η αξιοποίηση και η εκμετάλλευση τους σε κάποιο πρόγραμμα των ΕΣΠΑ, θέτοντας την ένταξη του Δήμου στην ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΛΟΥΤΡΩΝ.
Ο Μύτικας έχει μία αρχαιότατη ιστορία και παρελθόν με τα ιαματικά λουτρά της Αρχαίας Αλυζίας, τα οποία τα επισκεπτόταν και έκανε τα θαλάσσια λουτρά του, ο Αρχαίος Ρωμαίος Φιλόσοφος Κικέρων! Και σήμερα ακόμα κοντά στον Αρχαίο Ναό του Ηρακλέους, στη θέση «Βούλκος» ή «Αγία Τριάδα» κοντά στη θάλασσα, πολλοί λουόμενοι με θαλασσινό νερό και λάσπη, κάνουν τα λασπόλουτρα, τα οποία έχουν αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικά για τις ρευματοειδής κ.λ.π. παθήσεις. Όσοι έχουν κάνει τα λασπόλουτρα αυτά, και είναι πάρα πολλοί και από διάφορα μέρη της χώρας και αλλοδαποί ακόμη, ομιλούν με θαυμασμό γιατί βρήκαν την πλήρη ίαση τους. Οι ιαθέντες είναι και οι μόνοι διαφημιστές.
Αυτά τα λουτρά δυστυχώς, δεν αξιοποιήθηκαν. Θα έδιναν ζωή στο τόπο, γιατί στην από 17 1/2 στρέμματα παραλιακή αυτή έκταση, που ανήκε στο Ελληνικό Δημόσιο αρχικά και μπορούσε να περιέλθει στη Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα μπορούσαν να γίνουν και εγκαταστάσεις και καταλύματα για τους λουόμενους, όπως έκανε ο Δήμος Σαγιάδας Θεσπρωτίας με τα λασπόλουτρα στις εκβολές του ποταμού Καλαμά, εντάσσοντας την επένδυση σε αναπτυξιακό πρόγραμμα.
Οι γεωτρήσεις κ. Δήμαρχε με το τρεχούμενο «Λάλον ύδωρ» μας ομιλούν συνεχώς και αδιαλείπτως να τις αξιοποιήσουμε. Άλλη καθυστέρηση δεν συγχωρείται. Για να μην χάσουμε και αυτή την ευκαιρία για ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΔΟ....

Μύτικας, Μάρτιος 2013
Νίκος Θ. Νταής

Πηγή: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ «Γεγονός».

1 σχόλιο:

  1. Συμφωνω με το κειμενο αλλα υπαρχει μια περαμετρος που μας διαφευγει. Στη περιοχη σταματησαν να ερχονται ανθρωποι για λασπολουτρα απο τη στιγμη που εγκατασταθηκε μοναδα ιχθυοτροφειου στα 200 μετρα (επι προεδριας κου Βασιλακη αν δεν κανω λαθος). οποια λοιπον μελλοντικη αξιοποιηση αποκλειται με την υφισταμενη μοναδα πλησιον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.